Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-07-2023 19:55

Συμμετοχή του Ειδικού Αντιπροσώπου της ΚΣ ΟΑΣΕ για την Συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη στις εργασίες της 30ης Ετήσιας Συνόδου

Συνεχίζονται στο Βανκούβερ του Καναδά οι εργασίες της 30ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ).

Ο κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, σε παρέμβαση του, στα πλαίσια συνεδρίας της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Ανθρωπιστικά Θέματα,  επισήμανε ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών όπως αυτά κατοχυρώνονται στην Τελική Πράξη του Ελσίνκι και σε άλλα έγγραφα του ΟΑΣΕ αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των προσπαθειών για επίτευξη περιφερειακής ασφάλειας.

Σε αυτή την προσπάθεια, επισήμανε ο κ. Χατζηγιάννη, η συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών τόσο στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων όσο και στην εφαρμογή των πολιτικών που υιοθετούνται είναι αναγκαία για την οικοδόμηση πιο δημοκρατικών, χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών. Εξέφρασε σε αυτό το πλαίσιο τις ανησυχίες του για τους περιορισμούς που υφίσταται η κοινωνία των πολιτών στη Λευκορωσία και ζήτησε να υποστηριχθούν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που εγκατάλειψαν την χώρα.

Αναφερόμενος στην Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κ. Χατζηγιάννη υπογράμμισε ότι το ανθρωπιστικό κόστος είναι τεράστιο, καθότι υπάρχουν μεγάλες απώλειες αμάχων καθώς και μεγάλος αριθμός προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων.  

Καταληκτικά, ο κ. Χατζηγιάννη υπογράμμισε τη σημασία της Κ.Σ. ΟΑΣΕ ως φόρουμ για τη διεξαγωγή διαλόγου επισημαίνοντας ότι σε εποχές πολλαπλών προκλήσεων για την πολυμέρεια οι βουλευτές καλούνται να διασφαλίσουν το παρόν και το μέλλον του Οργανισμού.

Εξάλλου, σε χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικών Θεμάτων και Ασφάλειας, ο κ. Χατζηγιάννη υπέβαλε τροπολογίες σχετικά με την ασφάλεια στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια καθώς και τροπολογία για τις κακοποιήσεις που συνεχίζουν να υφίστανται οι γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν. Οι εν λόγω τροπολογίες υπερψηφίστηκαν και υιοθετήθηκαν.

Τέλος, στα πλαίσια συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ, υιοθετήθηκε ομόφωνα ψήφισμα που συνδιαμόρφωσε ο κ. Χατζηγιάννη με Γερμανίδα βουλεύτρια, με θέμα την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της επιστημονικής διπλωματίας προς ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας.

Παρουσιάζοντας το ψήφισμα ο κ. Χατζηγιάννη ανέφερε ότι η επιστημονική διπλωματία, μπορεί να συνεισφέρει στην επιστήμη με τη χρήση διπλωματικών ενεργειών για δημιουργία διεθνών ερευνητικών υποδομών και για διευκόλυνση της διεθνούς επιστημονικής συνεργασίας προς επίλυση κοινών προβλημάτων, ενώ και η επιστήμη μπορεί να συνεισφέρει στη διπλωματία για τη γεφύρωση διαφορών μεταξύ των κρατών και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την οικοδόμηση διπλωματικών σχέσεων. Υπογράμμισε, τέλος, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για επιτυχία της επιστημονικής διπλωματίας, είναι η ακαδημαϊκή ελευθερία.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)