Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-07-2023 10:37

Χαιρετισμός της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου κας Δόξας Κομωδρόμου στο 18ο Πολιτιστικό Μουσικοχορευτικό Φεστιβάλ Ορμίδειας, χθες

Χαιρετίζω όλους τους παρευρισκόμενους στο 18ο Πολιτιστικό Μουσικοχορευτικό Φεστιβάλ Ορμίδειας.

Είναι μεγάλη η τιμή να βρίσκομαι εδώ σήμερα για να μοιραστώ μαζί σας αυτή την ξεχωριστή στιγμή, όπου γιορτάζουμε τον πλούτο και την πολυμορφία του πολιτισμού μας, καθώς το Φεστιβάλ αποτελεί μια από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Ομίλου Ορμίδειας, που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στο πλαίσιο των πολιτιστικών του  δράσεων με στόχο τη διατήρηση και τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς και λαϊκής παράδοσης του τόπου μας.

Στην πορεία αυτού του Φεστιβάλ, οι διοργανωτές έχουν επιδείξει εξαιρετικό διαχρονικό ενδιαφέρον για να δημιουργήσουν ένα μουσικοχορευτικό πολιτιστικό γεγονός, που θα μεταφέρει την πλούσια κληρονομιά μας στις νέες γενιές και θα ενθαρρύνει την ανταλλαγή και την κατανόηση μεταξύ των διαφόρων πολιτισμών.

Το Φεστιβάλ Ορμίδειας, που ενισχύεται με τις πολιτιστικές και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις της ευρύτερης περιοχής, έχει καταστεί πλέον θεσμός και αποτελεί μια υπέροχη ευκαιρία να ανακαλύψουμε και να απολαύσουμε την παράδοση, τη μουσική και τον χορό που πλαισιώνουν τη ζωή μας. Σε τέτοιες δραστηριότητες που μας ενώνουν και μας εμπνέουν, εξερευνούμε τον αστείρευτο πλούτο, ενισχύοντας έτσι και την αξία της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Άλλωστε, αυτή η σύναξη φέρνει μαζί καλλιτέχνες, μουσικούς, χορευτές και ομάδες από διάφορες περιοχές, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία για ανταλλαγή ιδεών, τεχνικών και εμπειριών. Μέσα από συναυλίες, παραστάσεις, εργαστήρια και εκθέσεις, οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να εμβαθύνουν στην παράδοσή μας και να ανακαλύψουν νέες εκφραστικές μορφές.

Απόψε η βραδιά είναι αφιερωμένη στο έργο της εμβληματικής στιχουργού, Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Στην Ελληνίδα τραγουδίστρια που έχει κερδίσει την εκτίμηση του κοινού με τη δυναμική της φωνή και την ερμηνευτική της ικανότητα. Διέπρεψε κυρίως τη δεκαετία του ’50, υπογράφοντας τους στίχους αξέχαστων τραγουδιών που μεγαλοποίησαν οι μεγαλύτεροι λαϊκοί συνθέτες. Έχει μάλιστα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision το 1977, με το τραγούδι "Όταν θα φτάσεις".

Εκτός από τη μουσική της καριέρα, η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου έχει συμμετάσχει και σε θεατρικές παραστάσεις, ενώ έχει επίσης εμφανιστεί σε τηλεοπτικές εκπομπές και σήριαλ. Απόψε έχουμε τη χαρά να δούμε κάτι σπουδαίο, και αλήθεια πόσες φορές μάς δίνεται τέτοια ευκαιρία;

Θα γιορτάσουμε τη ζωή και την κληρονομιά της καλλιτέχνιδας. Θα τιμήσουμε την προσφορά της στην τέχνη και την επιρροή της στον πολιτισμό.

Μαζί μας απόψε και το Mουσικό Σχήμα Προσκυνητές. Θα απολαύσουμε τους Θεόδουλο Παπαγεωργίου, Παναγιώτη Αγγλογάλλο, Λένο Κατσώνη, Νικόλα Φεσιά, Μιχάλη Μιχαήλ και Λάμπρια Κυπριανού.

Κυρίες και Κύριοι,

Σε αυτό το φεστιβάλ δεν μιλάμε μόνο για το παρελθόν, αλλά εστιάζουμε επίσης στο τι μπορούμε να κάνουμε για να διαμορφώσουμε ένα δημιουργικό μέλλον. Αναγνωρίζουμε ότι η πολιτιστική κληρονομιά μας είναι ζωντανή και δυναμική, και μπορούμε να ενισχύσουμε την εξέλιξή της προσαρμόζοντάς την στις νέες εποχές εκφράζοντας την ποικιλομορφία.

Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να κοιτάξουμε μπροστά και να διαμορφώσουμε ένα μέλλον που θα συνδυάζει την παράδοση με την καινοτομία. Μπορούμε να εξερευνήσουμε νέες διαστάσεις και να δημιουργήσουμε σύγχρονες εκφραστικές μορφές, που θα συνδέουν το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Η παράδοση είμαστε εμείς οι ίδιοι. Και σήμερα είμαστε εδώ ώστε να ξεδιπλώσουμε τον ιδιάζοντα πολιτιστικό χαρακτήρα της Κύπρου. Δηλαδή την ανάδειξη της τοπικής παράδοσης, που εσείς για δεκαοκτώ συναπτά έτη φροντίζετε να υλοποιείτε με ζέση και μεράκι.

Σας διαβεβαιώνω πως η Κυβέρνηση στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που επικεντρώνεται στην προσπάθεια συνέχισης των λαογραφικών δρώμενων, των συνεκτικών εκείνων δεδομένων που δεν μεταλαμπαδεύονται απλώς από γενιά σε γενιά, αλλά ως πρακτική διατύπωση και εμπειρία της καθημερινής ζωής των ανθρώπων, του ίδιου του ανθρώπινου βίου μέσα από τη λογοτεχνία, τη μουσική, τα λαϊκά μουσεία, τα ήθη και έθιμα, που εκδηλώνονται στην κοινωνική τους διάσταση, προσδίδοντας γνωστικό ενδιαφέρον. Αέναη εξάλλου οφείλει να είναι η σχέση μεταξύ της γνώσης και της καλλιέργειας του πνεύματος, που έχει ως αφετηρία τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και αποδεικνύεται μέχρι σήμερα αλάθητη.

Ένας λαός που δεν επενδύει στον πολιτισμό είναι καταδικασμένος να αγωνίζεται να προκόψει σε επιμέρους τομείς και να μην το πετυχαίνει, χωρίς να αντιλαμβάνεται τον λόγο. Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν αυτή την ευκαιρία για να εμπνευστούμε από την πολιτιστική κληρονομιά μας και να δημιουργήσουμε κοινότητες όπως η δική σας, που θα στηρίζονται στον πολιτισμό και την τέχνη.

Φίλες και φίλοι.

Κάθε Σεπτέμβριο στην Ορμίδεια διοργανώνεται και το φεστιβάλ ροδιού, το οποίο περιλαμβάνει επίσης χορό, τραγούδι, τσιαττιστά και εννοείται... πολλά ρόδια και διάφορα παράγωγά τους.

Αυτή η συνεχής δράση και προσπάθεια για εξέλιξη, για ανατροπή, για ελεύθερη έκφραση, για μια νέα οπτική, καταδεικνύει ότι οι άνθρωποι της Ορμίδειας δεν εφησυχάζουν, αλλά αφήνουν το αποτύπωμά τους μέσα από τη δημιουργία. Νιώθουν πως ο πολιτισμός είναι η εκπαίδευση, η καλλιέργεια, η συνέχεια.

Εξάλλου, η δράση αυτή γεννήθηκε μέσα στον Απελευθερωτικό μας Αγώνα το 1956 κάτω από την ομπρέλα του ΑΣΟ Ορμίδειας.  Από το 2002 ο Πολιτιστικός Όμιλος συνεχίζει έμπρακτα την προαγωγή της λαϊκής παράδοσης της Κύπρου και ολόκληρου Ελληνικού χώρου.

Το ενδιαφέρον του ομίλου καταδεικνύεται και από τον αριθμό των ατόμων που δραστηριοποιούνται αφού πέραν των 150 ατόμων από όλες τις ηλικίες συμμετέχουν στα δρώμενά του. Έχει επίσης φιλοξενηθεί και φιλοξενήσει αρκετούς συλλόγους από Ελλάδα και την Φινλανδία.

Αυτή η συνεχής δράση και προσπάθεια για εξέλιξη, για ανατροπή, για ελεύθερη έκφραση, για μια νέα οπτική, καταδεικνύει ότι οι άνθρωποι της Ορμίδειας δεν εφησυχάζουν, αλλά αφήνουν το αποτύπωμά τους. Νιώθουν πως ο πολιτισμός είναι η εκπαίδευση, η καλλιέργεια, η συνέχεια.

Ένας θεσμός εδραιώνεται με το έργο του, με συνεχή αυτοκριτική και με παράλληλο άνοιγμα στην τοπική κοινωνία, χωρίς ποτέ να καταφεύγει σε εκπτώσεις. Κι αυτό, αναμφίβολα, το έχετε καταφέρει.

Επιτρέψτε μου να συγχαρώ ξανά τον Πολιτιστικό Όμιλο Ορμίδειας, να σας ευχαριστήσω για τη θερμή σας φιλοξενία και να σας ευχηθώ να συνεχίσετε το ίδιο δυναμικά να στηρίζετε τον τόπο και την κοινωνία μας μέσα από τις σπουδαίες σας δράσεις και πρωτοβουλίες.

Σας εύχομαι να περάσετε όμορφα.

Καλό καλοκαίρι σε όλες και όλους.

(ΡΜ/ΕΠ)