Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-07-2023 09:59

Απόφαση του Γραφείου Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων αναφορικά με φορολογικό μέτρο ενίσχυσης

Το Γραφείο Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων ανακοινώνει ότι η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων κα Στέλλα Μιχαηλίδου, ασκώντας τις εξουσίες που τις παρέχονται δυνάμει του Άρθρου 10 των περί Ελέγχου των Κρατικών Ενισχύσεων Νόμων 2001 έως 2020, εξέδωσε στις 4 Ιουλίου 2023 την Απόφαση σε σχέση με το Μέτρο Ενίσχυσης, με τίτλο:

«Ενισχύσεις υπό μορφή εκπιπτόμενων δαπανών προς εξεύρεση του φορολογητέου εισοδήματος φυσικού προσώπου, το οποίο είναι ανεξάρτητος επενδυτής, για δαπάνες που διενεργεί, είτε απευθείας, είτε μέσω επενδυτικού ταμείου, είτε μέσω εναλλακτικής πλατφόρμας διαπραγμάτευσης, για επένδυση χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου προς καινοτόμο μικρή και μεσαία επιχείρηση (ΜΜΕ)».

Επειδή είναι φορολογικό μέτρο, ο προϋπολογισμός εκτιμάται ότι θα είναι ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα  υπάρξει για επενδύσεις στις επιλέξιμες επιχειρήσεις.

Η Ενωσιακή Νομική βάση του Μέτρου βάσει της πιο πάνω Απόφασης είναι ο Γενικός Απαλλακτικός Κανονισμός κατά Κατηγορία (ΓΚΑΚ) (ΕΕ) αριθ. 651/2014[1].

Το Μέτρο περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου 2021-2026 και θα χρηματοδοτηθεί από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η εν λόγω Απόφαση αξιολογήθηκε σύμφωνα με τις πρόνοιες του ΓΚΑΚ στη βάση των προϋποθέσεων του πεδίου εφαρμογής, των ορίων κοινοποίησης, της διαφάνειας, του χαρακτήρα κινήτρου, της έντασης της ενίσχυσης, των επιλέξιμων δαπανών και της σώρευσης.

Η Αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή και υλοποίηση Μέτρου είναι το Υπουργείο Οικονομικών.

Το εν λόγω Μέτρο δημοσιοποιήθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, ημερομηνίας 7 Ιουλίου 2023. 

(ΕΚ/ΕΧΡ)



 

[1] OJ L 187 26.6.2014, p. 1

Σχετικά Ανακοινωθέντα