Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-07-2023 21:17

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στα 2α Βραβεία ΡΙΚ - ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει το ΡΙΚ για να τιμήσει προσωπικότητες που εργάστηκαν, πρόσφεραν και ταυτίστηκαν με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ). Τα 2α Βραβεία ΡΙΚ - ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ αποτελούν την ένδειξη του σεβασμού και της εκτίμησης του έργου των τιμώμενων προσώπων, τόσο από το ΡΙΚ που έχει πλέον καθιερώσει αυτό τον θεσμό, αλλά και από την ίδια την Πολιτεία, αφού η παρουσία μου απόψε εδώ, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποτελεί ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς τους. Επαγγελματίες, ο καθένας στο είδος του, που με το όραμα, τον ζήλο, την επιμονή ακόμα και τα ρίσκα που πήραν, πρόσφεραν και συνέβαλαν καθοριστικά στα ραδιοτηλεοπτικά δεδομένα της χώρας μας.

Την ίδια στιγμή, η παρουσία μου εδώ, μαζί με τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, πέραν των όσων προανέφερα σε σχέση με τις προσωπικότητες που τιμούμε απόψε, συνιστά και ένδειξη της αναγνώρισης από μέρους της Πολιτείας του σημαντικού ρόλου, του πολυσχιδούς έργου και της πολυσήμαντης προσφοράς του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, με την αδιάλειπτη λειτουργία του εδώ και τόσα χρόνια.

Λειτουργία που είχε την απαρχή της σε μια δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας και ταυτίστηκε με τις διεργασίες που προηγήθηκαν της σύστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και των όσων ακολούθησαν.

Είναι εξάλλου και μέσα σε αυτό το πλαίσιο που το ΡΙΚ αναγνωρίζεται διαχρονικά ως ο πλέον ισχυρός φορέας της έγκαιρης και έγκυρης καταγραφής, προβολής και διαφύλαξης των γεγονότων που σφράγισαν την ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική πορεία της πατρίδας μας, αλλά και της κάλυψης των σημαντικών εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο. Τόσο μέσα από τη συνεχή, άμεση και δυναμική κάλυψη της ειδησεογραφίας, όσο και μέσα από τον αστείρευτο πλούτο του αρχείου του.

Ένας άλλος, παράλληλα πολύ σημαντικός, πυλώνας δράσης και προσφοράς της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι ότι πέτυχε να ξεπεράσει τα στενά όρια της πατρίδας μας και ως γέφυρα επικοινωνίας, να καταστεί άξιος πρεσβευτής του πολιτισμού μας και ο βασικός μας σύνδεσμος με τους απανταχού Κυπρίους. Εξάλλου, το δορυφορικό πρόγραμμα του ΡΙΚ είναι η φωνή, η παρουσία και η συνεχής ζεύξη της πατρίδας με τους αποδήμους μας.

Τα όσα προανέφερα αποτελούν ένδειξη της διαχρονικής προσφοράς του ΡΙΚ στα ραδιοτηλεοπτικά δρώμενα της Κύπρου και όχι μόνο, όπως επίσης ενδεικτικά του μεγέθους, αλλά και της ιστορίας που έγραψε από την ίδρυσή του. Μία ιστορία την οποία πρωτίστως οφείλει στους ανθρώπους του και για αυτό η καθιέρωση της αποψινής εκδήλωσης, ως θεσμού, αποτελεί πολύ εύστοχη πρωτοβουλία.

Και αναμφίβολα, στη μακρόχρονη διαδρομή του, το ΡΙΚ ευτύχησε να στελεχώνεται από ταλαντούχους και αφοσιωμένους επαγγελματίες στον χώρο των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, φωτισμένους εργάτες του πνεύματος και των τεχνών. Διευθυντές και λειτουργούς που ενέπνεαν εργατικότητα, εμπιστοσύνη, αφοσίωση και όραμα. Στελέχη ικανά, τα οποία δίδαξε και από τα οποία διδάχθηκε.

Απόψε βρισκόμαστε σε αυτή την πολύ σεμνή τελετή που, όπως προανέφερα, πολύ εύστοχα πλέον έχει καθιερωθεί ως θεσμός, για να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή σε προσωπικότητες όπως:

  • Ο ευρηματικός σκηνοθέτης Κύρος Ρωσσίδης, το έργο του οποίου συνιστά ανεκτίμητης αξίας μνημείο πολιτισμού και παράδοσης,
  • Η χαρισματική εκφωνήτρια ειδήσεων ραδιοφώνου και τηλεόρασης Φρύνη Παπαδοπούλου –σας θυμούμαι κα Παπαδοπούλου, μικρό παιδί όταν ήμουν, στις ειδήσεις– οι εκπομπές της οποίας έφεραν επανάσταση και αγαπήθηκαν από το σύνολο του κυπριακού λαού,
  • Ο εκφωνητής ειδήσεων ραδιοφώνου και τηλεόρασης Αντρέας Κουκκίδης –σας θυμάμαι κύριε Κουκκίδη– αγαπητός και ξεχωριστός για τον επαγγελματισμό του. Σήμερα διακεκριμένος θεατρικός συγγραφέας και φλογερός ψάλτης,
  • Η παραγωγός τηλεόρασης Αιμιλία Ορφανίδου, η δουλειά της οποίας ανέβασε το επίπεδο και θεμελίωσε αυτό που λέμε εκπομπή έρευνας και πολιτικής συζήτησης, μαζί με σειρά ντοκιμαντέρ, που υπήρξαν σημείο αναφοράς.

Μεταθανάτια τιμή θα αποδοθεί σε άλλες τέσσερις προσωπικότητες που σφράγισαν την Ιστορία του ΡΙΚ.

Στα άξια διευθυντικά στελέχη Δημήτρη Κυπριανού και Χριστάκη Καραγιώργη που άφησαν το αποτύπωμα τους στην ιστορία του ΡΙΚ, στον εμβληματικό δημοσιογράφο και αρχισυντάκτη του ΡΙΚ Δημήτρη Ανδρέου και τον στιχουργό, συγγραφέα, και πρωτοπόρο για την εποχή του, δημοσιογράφο και παρουσιαστή εκπομπών αείμνηστο Λεωνίδα Μαλένη.

Πέραν φυσικά των τιμωμένων απόψε προσωπικοτήτων, η πετυχημένη διαδρομή του ΡΙΚ οφείλεται και σε πολλούς άλλους αφανείς πρωταγωνιστές που υπηρέτησαν πίσω από τις κάμερες και μακριά από την οθόνη και το μικρόφωνο.

Η δράση και η προσφορά των τιμώμενων προσωπικοτήτων, αναμφίβολα, τιμά τους ίδιους, αλλά την ίδια στιγμή τιμά το ΡΙΚ και την πατρίδα μας. Το έργο τους παραμένει ζωντανό και συνιστά γερό θεμέλιο για τον οργανισμό, λειτουργεί ως σημείο αναφοράς, και αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τους νεότερους, αλλά και το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στη χώρα μας.

Σε όλα αυτά τα γερά θεμέλια λοιπόν στηρίζονται τα σημερινά στελέχη του ΡΙΚ, προκειμένου η δημόσια ραδιοτηλεόραση στον τόπο μας να μπορεί να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στον σημαίνοντα ρόλο και την αποστολή της.

Καθορισμένη δια νόμου αποστολή, που δεν είναι άλλη από την παροχή αντικειμενικής και έγκυρης ενημέρωσης, ως επίσης ποιοτικής επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας των ακροατών και των τηλεθεατών.

Γιατί, ως προανέφερα, η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν καταγράφει μόνο την Ιστορία, αλλά, ταυτόχρονα, μέσα από τα προγράμματά της, διαμορφώνει την Ιστορία.

Απευθυνόμενος στο έμψυχο δυναμικό, στη Διοίκηση και τη Διεύθυνση του ΡΙΚ, γνωρίζετε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τις ευθύνες σας. Έχετε υποχρέωση και καθήκον, ως λειτουργοί της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης να διαφυλάξετε πρώτα και πάνω από όλα την ακεραιότητα, την ανεξαρτησία, το κύρος και την αξιοπιστία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Και είμαι βέβαιος ότι σε αυτή την πορεία θα λειτουργήσετε.

Όπως είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε τη διαχρονική σας υποχρέωση, να θωρακίζετε καθημερινά με πράξεις και αποφάσεις σας τη λειτουργία του ΡΙΚ, ως ισχυρού φορέα και προασπιστή του δημοκρατικού πολιτεύματος, της πολυφωνίας και της πολυπολιτισμικότητας.

Έχετε καθήκον να διασφαλίσετε ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα συνεχίσει να αλλάζει προς το καλύτερο, να μετεξελίσσεται, να εκσυγχρονίζεται και να εξυπηρετεί τους πολίτες στους οποίους στο τέλος της ημέρας ανήκει.

Γνωρίζω ότι έγιναν και γίνονται σημαντικά βήματα βελτίωσης της οργανωτικής δομής, συνεχής είναι η αναβάθμιση της τεχνολογίας, της ενίσχυσης της ποικιλότητας του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού προγράμματος, της πραγματοποίησης εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου, πάντα με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που στόχο έχουν τον προβληματισμό και την επιμόρφωση, καθώς και την περαιτέρω διαδραστική λειτουργία του ΡΙΚ με τους πολίτες.

 Αναμένω, αναμένουν από εσάς οι πολίτες, ο κυπριακός λαός, προγράμματα και συγκεκριμένες δράσεις που να καθιστούν το ΡΙΚ δυναμική, αλλά και διαφορετική επιλογή, προγράμματα, τα οποία, πέραν της ποιοτικής και έγκυρης ενημέρωσης, να προάγουν τον πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα, δίνοντας, την ίδια στιγμή, λόγο στους πολίτες, βήμα στον δημόσιο διάλογο, την ελεύθερη και ισότιμη έκφραση θέσεων και απόψεων, χωρίς ευνοϊκή διαχείριση του οποιουδήποτε.

Είναι χρέος όλων, μέσα από πρόσθετες με τις μέχρι σήμερα διαρθρωτικές αλλαγές, να καταστήσουμε τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, έναν ευέλικτο και αποτελεσματικό οργανισμό, που να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

Έναν οργανισμό που θα λειτουργεί προς όφελος των εργαζομένων και των πολιτών.

Αυτή είναι η απαίτηση και η προσδοκία μας για το ΡΙΚ, αυτή είναι η απαίτηση της κυπριακής κοινωνίας, και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουν να κινούνται οι κοινές μας προσπάθειες.

Πρωτοβουλίες, όπως η αποψινή, η θέσπιση των τιμητικών διακρίσεων, ανάμεσα σε πολλά άλλα, προβάλλουν τον ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και των ανθρώπων που με το έργο τους, την έχουν τοποθετήσει στο επίκεντρο των εξελίξεων του τόπου μας.

Θέλω για ακόμη μία φορά να συγχαρώ τις προσωπικότητες που τιμούμε απόψε, τους πρωτεργάτες του κυπριακού ραδιοφώνου και της τηλεόρασης.

Θέλω, επίσης, να συγχαρώ τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τον Γενικό Διευθυντή και τους ανθρώπους του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, που εργάζονται έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που σηματοδοτεί η Ιστορία και ο ρόλος του ΡΙΚ.

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι, επιδεικνύοντας τον ίδιο ζήλο, υπευθυνότητα και συνέπεια, το ΡΙΚ θα συνεχίσει να διατηρεί την ταυτότητά του, να αποτελεί σημείο αναφοράς και να σημειώνει περισσότερες επιτυχίες.

(ΡΜ/ΝΓ)