Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-07-2023 09:20

Χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Αθηνάς Μιχαηλίδου στη συναυλία «Αμμοχώστου Ωδές»

Τρίτη, 11 Ιουλίου 2023

Είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση που αποδέχθηκα την πρόσκληση του Κυπριακού Κέντρου Μελετών να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στη συναυλία «Αμμοχώστου Ωδές». Ένα έργο, προσωπική κατάθεση ψυχής του εκπαιδευτικού - μουσικοσυνθέτη Γιώργου Χατζημάρκου, για τη γενέθλιο γη της Αμμοχώστου.

Η εικόνα της βουβής κατεχόμενης πόλης, έτσι όπως την έβλεπε καθημερινά από το Γυμνάσιο Παραλιμνίου, στο οποίο εργαζόταν από το 2008 ως καθηγητής Μουσικής, μίλησε στην καρδιά του, αποτελώντας την αφορμή που έθεσε σε κίνηση την έμπνευσή του.

Οι έντονες μνήμες από την πόλη, που άλλοτε υπήρξε πνεύμονας εκπαίδευσης, αθλητισμού, πολιτισμού, ανάπτυξης και προόδου, ως επίσης η πικρία και η αγάπη που νιώθει για την αγαπημένη του Αμμόχωστο, η οποία βρισκόταν τόσο κοντά και τόσο μακριά του, αποτυπώθηκαν στο έργο που συνέθεσε.

Μαζί με τα δικά του φορτισμένα συναισθήματα, τα οποία εξωτερικεύει στους στίχους και τη μουσική του, πετυχαίνει, ταυτόχρονα, να σκιαγραφήσει με ενάργεια τον πόνο που γεννά ο ξεριζωμός και η προσφυγιά, αλλά και την αδικία που βιώνει ολόκληρος ο κυπριακός λαός για 49 χρόνια τώρα, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής του 1974.

Μια αδικία, η οποία συνιστώντας κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, κρατά την πατρίδα μας μοιρασμένη, αποστερώντας από τους πολίτες της τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Είναι στο πλαίσιο αυτό, που η προσωπική κατάθεση ψυχής του Γιώργου Χατζημάρκου, ανάγει την Αμμόχωστο σε σύμβολο.

Ένα σύμβολο, που συνενώνει απόψε επί σκηνής σπουδαίους καλλιτέχνες, που σμίγει και ενδυναμώνει τη φωνή όλων μας γύρω από τον αγώνα που διεξάγουμε για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας.

Η Αμμόχωστος, μαζί με τις υπόλοιπες κατεχόμενες πόλεις και χωριά μας, προσμένοντας καρτερικά τον γυρισμό των κατοίκων τους, μετατρέπονται στην άσβεστη φλόγα της πίστης και της ελπίδας, της προσδοκίας και της επιμονής για συνέχιση του αγώνα αυτού μέχρι τη δικαίωση και την οριστική επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες.

Προς την κατεύθυνση αυτή, αποτελεί μονόδρομο η εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, η οποία θα επιτρέπει τη συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος. Μόνο μέσα από μία λύση που θα επανενώνει την πατρίδα μας, απαλλάσσοντας την από τους στρατούς κατοχής, τις αναχρονιστικές συνθήκες εγγυήσεων και τα επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών, θα επικρατήσει η δικαιοσύνη στον τόπο μας.

Γι’ αυτή τη λύση θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γιατί την οφείλουμε σε όλους όσους έζησαν, μεγάλωσαν και πέθαναν στην προσφυγιά, σε αυτούς που ακόμα προσμένουν την επιστροφή.

Καταλήγοντας, θέλω να συγχαρώ θερμά τον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Χατζημάρκου, τόσο για την εμπνευσμένη αυτή σύνθεση όσο και την ευρύτερη του δημιουργία και δραστηριότητα, ως επίσης την καλλιτεχνική ομάδα και τους συντελεστές που συνεργάστηκαν για την ολοκλήρωση και την παρουσίαση του έργου.

Συγχαίρω, επίσης, θερμά το Κυπριακό Κέντρο Μελετών για την ανάληψη της πρωτοβουλίας της διοργάνωσης, αλλά και τους υποστηρικτές της εκδήλωσης, η οποία συνδράμει καθοριστικά στον κοινό στόχο να κρατήσουμε άσβεστη, αλλά και να μεταλαμπαδεύσουμε στους νέους μας, τη φλόγα της επιστροφής στην κατεχόμενη μας γη.

Ας αφήσουμε, λοιπόν, τη σκέψη μας να πετάξει σαν αγέρι, να δρασκελίσει στις γειτονιές και στα γαλανά νερά της Βασιλεύουσας. Ας απολαύσουμε την ξεχωριστή αυτή συναυλία, γεμάτη μνήμες από το στολίδι της Μεσογείου. Ευχή μου σύντομα να χαρούμε ξανά ελεύθερη την αγαπημένη μας Αμμόχωστο και να μπορούμε απολαύσουμε εκεί τη συναυλία.

(ΕΠ/ΕΧΡ)