Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-07-2023 18:03

Προσφώνηση της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας Άννας Κουκκίδη-Προκοπίου στο σεμινάριο του ΕΤΕΚ για την εξοικείωση των μηχανικών/μελετητών με τους κανονισμούς πυροπροστασίας

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που αποδέχτηκα την πρόσκλησή σας να παραστώ και να προσφωνήσω τις εργασίες του σημερινού σεμιναρίου, ως επίσης και την πρόταση σας να τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Η διοργάνωση του σημερινού σεμιναρίου, όπως και αυτού που προηγήθηκε πριν από δύο ημέρες στη Λεμεσό, αποτελεί συνέχεια της πολύ εποικοδομητικής και παραγωγικής συνάντησης που είχαμε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά την οποία συζητήσαμε τρόπους και καλές πρακτικές για απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών διαβούλευσης με το Τμήμα Πυροπροστασίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αναφορικά με τους όρους για τα μέτρα πυροπροστασίας μιας οικοδομής, χωρίς αυτό σε καμία περίπτωση να συνεπάγεται παρέκκλιση από τις θεσμοθετημένες προδιαγραφές ασφάλειας.

Η ασφάλεια ενός κτιρίου δεν αφορά μόνο τη στατική του επάρκεια, αλλά και την πυροπροστασία του, επομένως η ορθή εφαρμογή και τήρηση των κανονισμών πυροπροστασίας αποτελεί μέτρο, το οποίο βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εφόσον η ασφάλεια του πολίτη σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο.

Η μεγάλη αύξηση του αριθμού ψηλών κτηρίων, πρωτίστως στην Επαρχία Λεμεσού αλλά και στην Επαρχία Λευκωσίας, και η ανάγκη λήψης ειδικών προληπτικών μέτρων για σκοπούς πυροπροστασίας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία έχουμε προχωρήσει στη σύνταξη σχετικής διάταξης για τον έλεγχο και την πιστοποίηση της καλής λειτουργίας όλων των παθητικών και ενεργητικών συστημάτων πυροπροστασίας τέτοιων κοινόκτητων οικοδομών, έτσι ώστε να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο που ετοίμασε το Υπουργείο Εσωτερικών με τίτλο «Ο περί Διαχείρισης Κοινόκτητων Οικοδομών και Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2022».

Η εν λόγω εισήγηση έχει αποσταλεί στο ΕΤΕΚ για τυχόν απόψεις και είμαι βέβαιη ότι η συνδρομή σας για την κάλυψη αυτού του κενού που έχουμε εντοπίσει θα είναι καταλυτική.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία καταβάλλει, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, κάθε προσπάθεια για μείωση του χρόνου που απαιτείται για διεκπεραίωση και εξέταση των αιτήσεων που υποβάλλονται, τόσο μέσω της εισαγωγής διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων αδειοδότησης κυρίως σε ότι αφορά τις συνηθισμένες αναπτύξεις, όσο και με την ενίσχυση των υλικοτεχνικών υποδομών της. Επιπρόσθετα, πρόθεση της Διεύθυνσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι με τις νέες προσλήψεις και με την ανακατανομή του προσωπικού το Τμήμα Πυρασφάλειας να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με ανθρώπινο προσωπικό.

Θα κλείσω λέγοντας το αυτονόητο. Η πρόληψη έχει πάντοτε λιγότερο κόστος από το κόστος που απαιτείται για την καταστολή μιας πυρκαγιάς και την αποκατάσταση των ζημιών μετά απ’ αυτήν. 

Σας ευχαριστώ και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του σεμιναρίου.

(ΝΓ/ΣΧ)