Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-07-2023 12:53

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την επίσκεψή του στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της ΔΕΑ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε σήμερα από κοινού με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ το Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της ΔΕΑ, όπου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της ΔΕΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι το θέμα των αγνοουμένων «είναι ένα ανθρωπιστικό θέμα, δεν έχει σημασία αν είσαι Ελληνοκύπριος ή Τουρκοκύπριος, μιλάμε για ανθρώπους.

Και είμαστε εδώ με τον Ερσίν, ο οποίος είμαι βέβαιος είναι ευαίσθητος για το θέμα, αφού ο πατέρας του ήταν το τουρκοκυπριακό μέλος της ΔΕΑ για 21 χρόνια, για να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να εργαστούν μαζί, να μας δώσουν πληροφορίες. Πρέπει να επιταχύνουμε την εξαίρετη δουλειά που διεξάγει η ΔΕΑ, την εξαίρετη δουλειά που κάνουν οι επιστήμονες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, ώστε να τελειώσουμε με αυτό το θέμα. Οι συγγενείς περιμένουν τόσα χρόνια, καταλαβαίνετε τον πόνο.

Είμαι εδώ για να εξετάσω οποιονδήποτε τρόπο ώστε να έχουμε περισσότερες ομάδες που θα μπορεί να αξιοποιήσει η ΔΕΑ για να επιταχύνει τη διαδικασία σε αυτό το καθαρά ανθρωπιστικό θέμα, για το οποίο, αν ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, θα στείλουμε το μήνυμα στον κυπριακό λαό για την ανάγκη να εργαστούν μαζί».

Πρόσθεσε ότι «συζητούμε κάποιες ιδέες για επιτάχυνση της διαδικασίας», ενώ σημείωσε ότι θα εξεταστεί το θέμα περαιτέρω χρηματοδότησης της εξαίρετης δουλειάς της ΔΕΑ από την ΕΕ, αφού είναι ο υπ’ αριθμόν ένα χρηματοδότης της Επιτροπής.

«Γνωρίζω ότι η χρηματοδότηση είναι πολύ σημαντική, για αυτό τόνισα την ανάγκη να έχουμε πιο πολλές ομάδες να εργάζονται, διότι είναι κρίμα να έχουμε πληροφορίες και να μην υπάρχουν αρκετές ομάδες για να τις ερευνήσουν», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας: «Το θέμα θα συζητηθεί από τα δύο μας Μέλη στη ΔΕΑ τα οποία θα δώσουν εισηγήσεις επί των οποίων θα αποφασίσουμε μαζί με τον κ. Τατάρ».

Επισημαίνοντας την εξαιρετική εργασία της ΔΕΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τη δέσμευση των πλευρών για ενθάρρυνση του κόσμου ώστε να δώσει πληροφορίες σχετικά με τους αγνοούμενους, εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να συναντηθούν ξανά με τον κ. Τατάρ, και πρόσθεσε: «Θα αξιολογήσουμε την πρόοδο μετά την εδώ επίσκεψη μας».

Παρά το γεγονός ότι, κατά τις δηλώσεις, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό αν δεν γίνουν δεκτές οι εκτός πλαισίου θέσεις του στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Βρισκόμαστε εδώ για ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα, χρειάζεται πρώτα από όλα να σεβόμαστε τους συγγενείς των αγνοουμένων, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, έτσι δεν θα υπεισέλθω σε οποιαδήποτε συζήτηση αναφορικά με την επανέναρξη των συνομιλιών.

Κάνω ό,τι είναι δυνατόν, ό,τι είναι αναγκαίο και εύχομαι σύντομα, ει δυνατόν τέλη Σεπτεμβρίου, να έχουμε κάτι προς ανακοίνωση.

Είμαστε εδώ για το θέμα των αγνοουμένων και για να στείλουμε θετικά κοινά μηνύματα στους Κύπριους», είπε καταληκτικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

(ΡΜ/ΑΦ/ΕΧΡ)