Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-07-2023 18:10

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας Δρος Πόπης Κανάρη στην Άσκηση «Ιπποκράτης 2023»

Η διενέργεια ασκήσεων συνιστά μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους προληπτικής προστασίας ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ο σωστός σχεδιασμός, η κατάλληλη προετοιμασία και ο άρτιος συντονισμός, μάς επιτρέπουν να έχουμε τη βέλτιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα εξασφαλίζοντας την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Είναι επομένως με ιδιαίτερη ικανοποίηση που παρευρίσκομαι και χαιρετίζω την άσκηση «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ 2023», μια άσκηση για διαχείριση μαζικών απωλειών υγείας που σχεδιάστηκε και οργανώνεται από την Υπηρεσία Ασθενοφόρων σε συνεργασία με την Cyprus Public Transport και με την υποστήριξη του Κέντρου Τραύματος του Γ.Ν. Λευκωσίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αστυνομίας, Πολιτικής Άμυνας, του Εκπαιδευτικού Οργανισμού MSR, της Τράπεζας Κύπρου/ Οργανισμού Reaction και του Πανεπιστημίου Frederick.

Η επιχειρησιακή αυτή άσκηση έχει αποκλειστικό στόχο την αξιολόγηση σε τακτικό, επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο της ανταπόκρισης, της συνεργασίας και του συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών κατά την αντιμετώπιση/διαχείριση καταστάσεων εκτάκτων αναγκών και κρίσεων.

Απώτερος σκοπός είναι η αντιμετώπιση μίας κατάστασης κρίσεως, η οποία προκαλείται λόγω ενός σοβαρού τροχαίου συμβάντος με μεγάλο αριθμό τραυματιών και μαζικών απωλειών.

Η συγκεκριμένη άσκηση αλλά και γενικότερα οι ασκήσεις σε κρατικό και διακρατικό επίπεδο, συμβάλλουν στον εντοπισμό και βελτίωση τυχόν αδυναμιών και ελλείψεων, στην αναβάθμιση του επιπέδου συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης αλλά και στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και στην ενδεχόμενη αναθεώρηση των υφιστάμενων σχεδίων δράσης.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι αυτού του είδους επιχειρησιακές ασκήσεις αποτελούν αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, υποστηρίζουμε και στηρίζουμε τις δράσεις της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων αφού ο ύψιστος στόχος είναι, η ετοιμότητα των υπηρεσιών μας προς όφελος των πολιτών της χώρας μας.

Το Υπουργείο Υγείας χαιρετίζει τη συμμετοχή στην άσκηση και της νέας ομάδας αντιμετώπισης ειδικών καταστάσεων “HART” της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων που εκπαιδεύεται για ανταπόκριση σε δύσκολες και ιδιαίτερες καταστάσεις και μπορεί να δράσει στην διάσωση από αέρα και θάλασσα κατά την διάρκεια κρίσεων και άλλων καταστάσεων.

Επιθυμώ επί τη ευκαιρία να τονίσω πως το νέο απόκτημα της Διεύθυνσης Ασθενοφόρων, οι Διασωστικές Μηχανές Ταχείας Ανταπόκρισης, τις οποίες θα δούμε σήμερα σε δράση, αναβαθμίζουν τα μηχανοκίνητα μέσα της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, μειώνουν τον χρόνο ανταπόκρισης και αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης των πασχόντων.

Φίλες και φίλοι,

Θεωρώ αναγκαίο, να ευχαριστήσω θερμά, όλους όσοι συμμετέχουν ενεργά στην άσκηση «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ 2023». Τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας που ανάλαβε την πρωτοβουλία αυτή σε συνεργασία με την Cyprus Public Transport, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αρμόδιες Υπηρεσίες αλλά και την κοινότητα Αγριδιών, για την υποστήριξη και φιλοξενία.

Το γεγονός της μεγάλης συμμετοχής των υπηρεσιών, αποτελεί σαφή ένδειξη της πολύ καλής συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ όλων μας και του υψηλού επιπέδου ετοιμότητας για αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού έκτακτης ανάγκης.

Η πολιτεία έχει υποχρέωση να παρέχει τέτοιες υπηρεσίες σε έκτακτα και σοβαρά περιστατικά και να θωρακίζει το συντονισμό και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών που αναλαμβάνουν αυτή την ευθύνη.

Όπως είχε πει άλλωστε ο πατέρας της Ιατρικής, Ιπποκράτης, το όνομα του οποίου είμαι βέβαιη πως δεν δόθηκε τυχαία στη σημερινή άσκηση: «Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν». Η αξία της πρόληψης και της προετοιμασίας, όπως μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε, αποτελούν εχέγγυα για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ θερμά τη Διεύθυνση και το Προσωπικό της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων για τη διοργάνωση της άσκησης, όπως και για τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση με την οποία επιτελείτε το λειτούργημά σας.

Είμαι βέβαιη ότι η άσκηση «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ 2023» θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

(ΔΚ)