Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-09-2023 12:01

Χαιρετισμός της Υπουργού Υγείας Δρος Πόπης Κανάρη στο Ιατρικό Συνέδριο του Παγκύπριου Αντιλευχαιμικού Συνδέσμου «ΖΩΗ», χθες

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό στο Ιατρικό Συνέδριο του Παγκύπριου Αντιλευχαιμικού Συνδέσμου «ΖΩΗ» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Κυπριακή Αιματολογική Εταιρεία. Το Ιατρικό Συνέδριο διεξάγεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μήνα Λευχαιμίας.

Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο και ενθαρρυντικό ότι ενώνονται οι δυνάμεις των ειδικών επιστημόνων για τις λευχαιμίες με τους οργανωμένους ενεργούς πολίτες στην κοινωνία, οι οποίοι στηρίζουν έμπρακτα τους συνανθρώπους μας.  

Θα ήθελα πρωτίστως να ευχαριστήσω τους συνδιοργανωτές, τον Παγκύπριο Αντιλευχαιμικό Σύνδεσμο «Ζωή»  και την Κυπριακή Αιματολογική για την παροχή επίκαιρης ενημέρωσης και τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης με σκοπό την έγκαιρη, ακριβή διάγνωση και στοχευμένη θεραπεία, στον τομέα της λευχαιμίας. Η συνεργασία του Συνδέσμου με την Παγκύπρια Αιματολογική Εταιρεία καταδεικνύει επανειλημμένα τη βαρυσήμαντη αξία της συλλογικής προσπάθειας στον χώρο της υγείας και δη στον τομέα της λευχαιμίας. Μια συνεργασία καθοριστική, στον αγώνα για πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου.

Σε αυτό τον αγώνα για την πρόληψη και τη βέλτιστη διαχείριση της λευχαιμίας, ο καθένας μας διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο. Ως φορέας χάραξης πολιτικής, είναι καθήκον μας να μεριμνήσουμε για την ευαισθητοποίηση του κοινού. Καθήκον μας επίσης, είναι η προώθηση νομοθεσιών και στρατηγικών, η διασφάλιση της ποιότητας των νοσηλευτηρίων και η παροχή απρόσκοπτης στήριξης στους επαγγελματίες υγείας, στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Δράττομαι της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους φίλους αιματολόγους, τόσο για τη συμμετοχή τους στο συνέδριο, όσο και για το υψηλό αίσθημα ευθύνης που φέρουν απέναντι στους ασθενείς τους και απέναντι στις εθνικές υπηρεσίες υγείας, κρατώντας ψηλά τον πήχη της ποιότητας, της ενημέρωσης και της συναδελφικής σύμπνοιας.

Οι λευχαιμίες συνιστούν ένα συνεχώς εξελισσόμενο πεδίο της ιατρικής επιστήμης, όπου οι προσπάθειες εστιάζουν στα νέα στοχευμένα καινοτόμα φάρμακα, στις νέες μεθόδους εντοπισμού του ρίσκου για τις λευχαιμίες, όπως και σε άλλες, νέες θεραπείες. Στις περιπτώσεις λευχαιμίας σε παιδιά το ποσοστό ίασης φθάνει μέχρι και στο 90% ενώ στους ενήλικες υπάρχει δρόμος μακρύς για ουσιαστική βελτίωση. Η επιστήμη ωστόσο κάνει συνεχή άλματα, γεγονός το οποίο μας γεμίζει με αισιοδοξία. Το σημερινό συνέδριο δίνει την ευκαιρία για ενεργό συμμετοχή και συζήτηση των νέων δεδομένων που αφορούν στις λευχαιμίες.

Θα ήθελα να σταθώ, επίσης, στην ενεργό συμμετοχή του Παγκύπριου Αντιλευχαιμικού Συνδέσμου «Ζωή», ενός εθελοντικού οργανισμού, ο οποίος συμπληρώνει το έργο της πολιτείας, στηρίζοντας έμπρακτα τους συνανθρώπους μας με λευχαιμία. Ένας Σύνδεσμος, ο οποίος ισχυροποιεί τη σχέση ιατρού και ασθενή στον καθημερινό αγώνα για μια καλύτερη και ποιοτική ζωή.

Οι εθελοντικές οργανώσεις προσφέρουν χωρίς αμοιβή, όχι γιατί το έργο τους δεν έχει αξία αλλά γιατί είναι ανεκτίμητο. Γι΄ αυτό, το Υπουργείο Υγείας και η πολιτεία εκφράζουν την εκτίμηση και τις θερμές τους ευχαριστίες προς όλες τις εθελοντικές ομάδες, οι οποίες προσφέρουν με αγάπη και αλληλεγγύη τις υπηρεσίες τους προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Το ευχαριστώ είναι πολύ λίγο.

Πολύτιμοι συνεργάτες,

Το Υπουργείο Υγείας έχει ως στόχο τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας. Προς το σκοπό αυτό προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία με όλες τις επιστημονικές εταιρείες και με όλους τους ΜΚΟ σε μια προσπάθεια να γινόμαστε δέκτες απόψεων και να διαμορφώνουμε σωστές πολιτικές έχοντας ως μοναδικό στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας.

Η εφαρμογή της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης στον τόπο μας στον τομέα της υγείας, η εισαγωγή του ΓεΣΥ , την 1η Ιουνίου 2019, άνοιξε νέους ορίζοντες στον τομέα της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ύψιστη προτεραιότητα μας είναι, η ενίσχυση του ΓεΣΥ, η συνεχής βελτίωση των πρακτικών και η διόρθωση των στρεβλώσεων εκεί και όπου υπάρχουν, προκειμένου αυτό να λειτουργεί κατά τρόπο αποδοτικό και οικονομικά βιώσιμο. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσουμε την καθολική πρόσβαση των πολιτών μας σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.

Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας νέας κουλτούρας, όπου δικαιούχοι και πάροχοι, με την υπεύθυνη στάση τους, θα προστατεύσουν το ΓεΣΥ, το οποίο είναι κτήμα των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές.    

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά όλους εκείνους οι οποίοι στηρίζουν τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν αυτή την πάθηση και συμμετέχουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο, είτε μέσα από την επιστημονική, είτε μέσα από την ανθρωπιστική και εθελοντική του δράση. Όταν η Κυβέρνηση στηρίζει την επιστημονική κοινότητα και τις εθελοντικές οργανώσεις, τα μηνύματα είναι πάντοτε αισιόδοξα και τα αποτελέσματα θετικά.

Σας διαβεβαιώνω λοιπόν ότι στη μάχη για την αντιμετώπιση των λευχαιμιών έχετε πρωτοστάτη και σύμμαχο το Υπουργείο Υγείας. 

Σας ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή σας στο συνέδριο και σας εύχομαι εποικοδομητικές συζητήσεις και ουσιαστικά αποτελέσματα.

 (ΔΚ)