Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-09-2023 17:11

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων συμμετείχε στη Συνάντηση Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μαδρίτη

Ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Μαδρίτη οι εργασίες της Συνάντησης των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC), η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας Ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χάρης Γεωργιάδης.

Σε παρέμβασή του σε συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ισπανικής Προεδρίας, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι, καθώς επιζητείται η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και o πιο αποτελεσματικός ρόλος της Ένωσης παγκόσμια, είναι κρίσιμο να αποφασισθεί ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν τα αυταρχικά καθεστώτα. Η προτεραιοποίηση του εμπορικού οφέλους έναντι της ελευθερίας, των αρχών και αξιών είναι λάθος, υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ η εναπόθεση της ενεργειακής ασφάλειας της Ένωσης και η πώληση όπλων σε καθεστώτα που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τελικά θα βλάψει τα ζωτικά συμφέροντα της Ένωσης.

Επισημαίνοντας ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτέλεσε κάλεσμα αφύπνισης για όλους, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η Κύπρος αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες με μία σημαντική γείτονα χώρα, την Τουρκία. Η Κύπρος, περισσότερο από κάθε άλλο κράτος μέλος, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, θα μπορούσε να επωφεληθεί σημαντικά εάν η Τουρκία επιδίωκε με ειλικρίνεια την ευρωπαϊκή της προοπτική. Όμως για την ώρα, τόνισε, η Κύπρος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τουρκικές ενέργειες και πολιτικές που καταδεικνύουν ότι είμαστε πολύ μακριά από αυτό το ενδεχόμενο.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε την ανάγκη διατήρησης ανοικτών γραμμών επικοινωνίας με τρίτες χώρες, ως η θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Von der Leyen, αλλά υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για τον καθορισμό μίας πιο αποτελεσματικής και αξιόπιστης πολιτικής σχετικά με τέτοια καθεστώτα.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)