Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-09-2023 11:56

Χαιρετισμός της Υπουργού Υγείας Δρος Πόπης Κανάρη κατά την παρουσίαση του Εμβολιαστικού Πλάνου έναντι της νόσου Covid-19 και της Γρίπης

Η σημερινή συνέντευξη Τύπου με θέμα το εμβολιαστικό πλάνο έναντι της COVID -19 και της εποχικής γρίπης για το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2023-2024 αποτελεί το έναυσμα για μια σειρά δράσεων του Υπουργείου Υγείας με στόχο την ευαισθητοποίηση για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης και την προστασία των ευπαθών ομάδων. Η φετινή εκστρατεία εμβολιασμού αναδεικνύει, επίσης, τη σημασία της έγκαιρης ενημέρωσης των επαγγελματιών υγείας και του κοινού για τα οφέλη του εμβολιασμού.

Τα εμβόλια είναι από τα πιο ισχυρά εργαλεία πρόληψης ασθενειών που έχει στη διάθεσή της η ιατρική επιστήμη. Ο εμβολιασμός είναι ένα δημόσιο αγαθό με σημαντικά οικονομικά οφέλη όπως αυξημένη παραγωγικότητα στον χώρο εργασίας, μειωμένες απουσίες, μειωμένο κόστος στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς και σημαντικά ιδιωτικά οφέλη για τη διατήρηση της υγείας και της ευημερίας μας.

Με βάση τις εισηγήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για το 2023, οι προσπάθειες εμβολιασμού επικεντρώνονται στην προστασία ατόμων που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά, δηλαδή των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών και άλλων ευπαθών ομάδων, ανεξαρτήτως ηλικίας, με υποκείμενες συννοσηρότητες και ανοσοκατεσταλμένους, οι οποίοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσηλευτούν. Πρόσθετα, η μαθηματική μοντελοποίηση του ECDC κατέδειξε ότι μια εκστρατεία εμβολιασμού το φθινόπωρο του 2023 (με ένα αισιόδοξο σενάριο υψηλής απορρόφησης εμβολίου μεταξύ ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω) αναμένεται να αποτρέψει περίπου το 21–32% των νοσηλειών που σχετίζονται με την COVID-19.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η λήψη του εμβολίου COVID19 παρακολουθείται από την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού τον Δεκέμβριο του 2020. Μέχρι τον Αύγουστο του 2023, το 84,9% του πληθυσμού ηλικίας 60 ετών και άνω στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβε μια πρώτη αναμνηστική δόση. Για τη δεύτερη αναμνηστική δόση, το ποσοστό είναι λιγότερο 35,6%, ενώ μόνο το 4% του πληθυσμού ηλικίας 60 ετών και άνω έχει λάβει τρίτη.

Όσον αφορά την εποχική γρίπη, κατά τους χειμερινούς μήνες λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας στην Ευρώπη, ενώ αποτελεί σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας σε όλα τα κράτη μέλη.  Οι επιπλοκές της γρίπης είναι συνηθέστερες στους ηλικιωμένους και στα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Επομένως, ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της γρίπης και των επιπλοκών της είναι ο εμβολιασμός. Καθώς οι ιοί της γρίπης αλλάζουν, απαιτείται το εμβόλιο γρίπης κάθε χρόνο να συμβαδίζει με τους ιούς που κυκλοφορούν. Στην Κύπρο, περιστατικά γρίπης εμφανίζονται συνήθως στα τέλη του φθινοπώρου και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επομένως ο Οκτώβριος είναι η βέλτιστη περίοδος για εμβολιασμό. Ωστόσο, το ποσοστό του πληθυσμού που εμβολιάζεται έναντι της γρίπης κάθε χρόνο είναι πολύ χαμηλότερο από τον στόχο του που έχει θέσει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, δηλαδή κατά 75%.

Το Υπουργείο Υγείας με τη φετινή εκστρατεία εργάζεται για την ισότιμη και έγκαιρη πρόσβαση στα εμβόλια για όλους τους πολίτες, την καταπολέμηση της εσφαλμένης πληροφόρησης και της παραπληροφόρησης και τη βελτίωση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια.

Καταληκτικά, θα ήθελα να τονίσω ότι, για να πετύχει η φετινή εκστρατεία, θα πρέπει όλοι μας, Υπουργείο Υγείας, εμπλεκόμενοι φορείς και επαγγελματίες υγείας, να συνεργαστούμε και να ευαισθητοποιηθούμε προς τον κοινό στόχο της βελτίωσης της εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID19 και της εποχικής γρίπης.

(ΔΚ)