Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-09-2023 11:46

Συμμετοχή κ. Ρίτας Θεοδώρου Σούπερμαν στο Δημοκρατικό Φόρουμ Αθηνών (Athens Democracy Forum)

Ξεκίνησαν χθες οι εργασίες του Δημοκρατικού Φόρουμ Αθηνών, στο οποίο συμμετέχει η βουλεύτρια κ. Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν εκπροσωπώντας την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου (ΚΣΜ), ως μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ, το οποίο απασχολούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημοκρατική διακυβέρνηση στη σύγχρονη εποχή, περιλαμβάνονται συναντήσεις των συμμετεχόντων βουλευτών σε σύνθεση «Διακοινοβουλευτικής Ομάδας». Κατά την εν λόγω συνάντηση η κ. Θεοδώρου Σούπερμαν υπογράμμισε τον ρόλο της ΚΣΜ στη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος για διεξαγωγή παραγωγικού διαλόγου προς ενδυνάμωση της συνεργασίας για επίτευξη ειρήνης, ασφάλειας και οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή της Μεσογείου.

Όσον αφορά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημοκρατία σήμερα, η κ. Θεοδώρου Σούπερμαν αναφέρθηκε στην προσήλωση της Συνέλευσης, μεταξύ άλλων, στο θέμα της γυναικείας συμμετοχικότητας στην δημόσια ζωή. Η κ. Θεοδώρου Σούπερμαν σημείωσε το χαμηλό ποσοστό γυναικών μελών των κοινοβουλίων τα οποία συμμετέχουν στην ΚΣΜ, που φθάνει μόλις στο 23%, ενώ τόνισε ότι η ΚΣΜ καταβάλλει άοκνες προσπάθειες για αναβάθμιση των γυναικών στην πολιτική ζωή. Αναφερόμενη στην ενίσχυση της ίσης εκπροσώπησης, η κ. Θεοδώρου Σούπερμαν σημείωσε ότι η ΚΣΜ παρέχει 5 ψήφους σε αντιπροσωπίες που αποτελούνται και από τα δύο φύλα και μία μόνο ψήφο σε αντιπροσωπίες που εκπροσωπούνται μόνο από μέλη ενός φύλου. Υπογραμμίζοντας την ίδρυση από την ΚΣΜ Κοινοβουλευτικού Φόρουμ Γυναικών, τόνισε την εκπόνηση συγκριτικών εκθέσεων σχετικά με τη νομοθεσία των κρατών-μελών της Συνέλευσης όσον αφορά στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών, όπως, μεταξύ άλλων, το εθνικό νομικό πλαίσιο για καταπολέμηση της έμφυλης βίας και τις προκλήσεις των γυναικών στις αγροτικές περιοχές. Αναφέρθηκε ακόμα στην παροχή από την ΚΣΜ προς τον ΟΗΕ, περιφερειακής επισκόπησης των νομοθετικών μέτρων που ενδείκνυται να ληφθούν στο πλαίσιο της διαδικασίας αναθεώρησης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του Διεθνούς Οργανωμένου Εγκλήματος (Σύμβαση του Παλέρμο).

Η κ. Θεοδώρου Σούπερμαν, θα συμμετάσχει σε επιπλέον συνάντηση της ως άνω Ομάδας την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023. Την ίδια ημέρα θα συμμετάσχει επίσης σε πρόγευμα εργασίας, κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν θέματα σχετικά με την κυβερνοασφάλεια.

Οι εργασίες του Φόρουμ λήγουν την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)