Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-09-2023 09:25

Χαιρετισμός της Υπουργού Υγείας Δρος Πόπης Κανάρη στο 1ο Φόρουμ Ογκολογίας που διοργανώνει το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου

Είναι με μεγάλη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκλησή σας να παρευρίσκομαι μαζί σας στην έναρξη του 1ου Φόρουμ Ογκολογίας που διοργανώνει το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, εορτάζοντας τα 25 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας του Κέντρου.

Το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη σύμπραξη μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εξυπηρετώντας άτομα με εμπειρία καρκίνου. Είναι το πρώτο νοσοκομείο στην Κύπρο και την Ελλάδα που έλαβε πιστοποίηση ποιότητας από την Caspe Healthcare Knowledge Systems, τον κορυφαίο ευρωπαϊκό οργανισμό πιστοποίησης νοσοκομείων. Είμαστε περήφανοι για το έργο του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, για τη σημαντική αυτή συνεισφορά του στον πάσχοντα ασθενή.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020, διαγνώστηκαν με καρκίνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση 2,7 εκατομμύρια άτομα, ενώ άλλα 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξ αιτίας του, μεταξύ αυτών και πάνω από 2 000 νέοι. Στην Κύπρο, με βάση το Αρχείο Καρκίνου, έχουμε περίπου 4.000 νέα περιστατικά καρκίνου τον χρόνο. Εάν δεν αναληφθεί αποφασιστική δράση άμεσα, τα κρούσματα καρκίνου αναμένονται να αυξηθούν κατά 24% έως το 2035, καθιστώντας τον την κύρια αιτία θανάτου στην ΕΕ. Οι αριθμοί καλούν αναπόφευκτα όλες τις χώρες σε άμεση δράση.

Το Υπουργείο Υγείας, ακολουθώντας το Ευρωπαϊκό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Καρκίνο και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη και τις διαχρονικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσπαθεί μέσω των δράσεων που αναπτύσσει να τον αντιμετωπίσει. Ενδεικτικά και όσον αφορά στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί, αναφέρονται τα ακόλουθα όσον αφορά στα προγράμματα και τις δράσεις που υλοποιεί το Υπουργείο Υγείας:

- Το πληθυσμιακό πρόγραμμα ελέγχου του μαστού για τις γυναίκες έχει επεκταθεί και καλύπτει τις ηλικίες 45-74 ετών. Μέσω του προγράμματος πολλές γυναίκες έχουν θεραπευθεί πλήρως, ανιχνεύοντας τον καρκίνο σε πρώιμα, προ-κλινικά στάδια.

- Προωθείται η υλοποίηση του πληθυσμιακού προγράμματος για την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα ηλικίας 50-74 ετών. Οι πολίτες που ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα θα λάβουν πρόσκληση από το Υπουργείο Υγείας να συμμετέχουν στο πρόγραμμα εξηγώντας τους τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να αποτείνονται στους προσωπικούς ιατρούς τους για εξασφάλιση παραπεμπτικού για τη συγκεκριμένη ανάλυση. Τα αποτελέσματα της εξέταση τους θα καταχωρούνται στον προσωπικό φάκελο των δικαιούχων μέσω του λογισμικού του ΓΕΣΥ, έχοντας άμεση πρόσβαση στα αποτελέσματα τόσο οι πολίτες όσο και οι ιατροί.

- Προωθείται η υλοποίηση του πληθυσμιακού προγράμματος για τον καρκίνο του Προστάτη.

- Εντάχθηκε το εννιαδύναμο εμβόλιο εναντίον του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων - HPV στα παιδιά ηλικίας 11-12 ετών.

- Παρέχονται σημαντικές χορηγίες προς τις Εθελοντικές Οργανώσεις για τη λειτουργία πληθώρας προγραμμάτων στην κοινότητα, με στόχο την ενεργό εμπλοκή τους στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών κοινοτικής φροντίδας.

- Γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθεί  Εθνικό Ινστιτούτου Καρκίνου, το οποίο, ανάμεσα σε άλλα, θα έχει την ευθύνη να προχωρήσει με την αξιολόγηση, τη διαπίστευση και την οργάνωση όλων των ογκολογικών υπηρεσιών, εστιάζοντας στους βασικούς πυλώνες δράσης της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης/ αντιμετώπισης, της έρευνας όπως περιγράφονται στην Εθνική Στρατηγική Καρκίνου.

Όσον αφορά στην ανακουφιστική φροντίδα υγείας:

- Έχουν ενταχθεί μέσω του ΓεΣΥ οι υπηρεσίες ιδρυματικής ανακουφιστικής φροντίδας. Οι εν λόγω υπηρεσίες αφορούν στην παροχή υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας στο πλαίσιο νοσηλείας.

- Έχει ενταχθεί η κατ’ οίκον ανακουφιστική φροντίδα στο ΓεΣΥ. Η αποζημίωση των υπηρεσιών αυτών προβλέπει την ολοκληρωμένη φροντίδα υγείας στα άτομα με κακοήθεια τα οποία έχουν ανάγκη λήψης ανακουφιστικής φροντίδας, για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες προβλέπουν την εμπλοκή πολυθεματικής ομάδας, με συμμετοχή ιατρών, άλλων επαγγελματιών υγείας, νοσηλευτών κ.α.

- Ετοιμάζεται από το Υπουργείο Υγείας το πλαίσιο νόμου παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας στους πάσχοντες ασθενείς το οποίο θα περιλαμβάνει την διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, τη λειτουργία και τη δομή των κέντρων που προσφέρουν ανακουφιστική φροντίδα.

Πρώτο μέλημα του Υπουργείου Υγείας είναι οι ασθενείς με καρκίνο, που εξακολουθούν να δίνουν με αξιοπρέπεια τη μάχη με την αρρώστια, να αισθάνονται ότι η Πολιτεία μπορεί να εγγυηθεί την αξιόπιστη, ποιοτική και αποτελεσματική φροντίδα τους.

 Αγαπητοί συνεργάτες,

Πριν κλείσω θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου για τη διοργάνωση του Φόρουμ Ογκολογίας που στοχεύει πρωτίστως στην ενημέρωση των ασθενών για θέματα που τους απασχολούν αλλά επιπλέον και την ολική παρουσίαση των εξελίξεων γύρω από τον καρκίνο, την ενημέρωση για νέες θεραπείες και φάρμακα και την ανάδειξη της πρόληψής και έγκαιρης διάγνωσης. 

Ένα μεγάλο εύγε μεταφέρω στους γιατρούς, νοσηλευτές και όλους τους επαγγελματίες υγείας του Κέντρου που αποδεικνύουν ότι η μικρή μας χώρα έχει ένα πολύ μεγαλύτερο ιατρικό εκτόπισμα από το μέγεθός της.

Συγχαίρω, επίσης, τη διοίκηση και το Συμβούλιο Επιτρόπων για τη στοχοπροσήλωση τους προς την ανοδική πορεία του Κέντρου. 

Το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει να είναι σταθερός σύμμαχος στην καταπολέμηση του Καρκίνου και προσδοκώ ότι θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο τον αγώνα μας ενάντια στον καρκίνο και για τα επόμενα χρόνια.

Κλείνοντας θα ήθελα να δώσουμε ένα θερμό χειροκρότημα σε όλους τους μαχητές με καρκίνο, και αυτούς που έχασαν την μάχη και αυτούς που με αξιοπρέπεια πολεμούν με συνοδοιπόρους σε αυτό το δύσκολο ταξίδι με τις οικογένειες τους. Ένα ταξίδι για αδιαπραγμάτευτες αξίες όπως είναι ένα χαμόγελο μετά από μια επιτυχή θεραπεία .Αυτό το χαμόγελο το οφείλουμε σε κάθε ασθενή και στην οικογένειά του.

Συγχαίροντας του διοργανωτές αυτού του Φόρουμ σας εύχομαι κάθε επιτυχία.

(ΔΚ)