Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-10-2023 19:52

Αντιπροσωπεία της Βουλής συμμετέχει στην 23η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την ΚΕΠΠΑ και την ΚΠΑΑ, στη Μαδρίτη

Άρχισαν σήμερα στη Μαδρίτη, οι εργασίες της 23ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), που πραγματοποιείται στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας εξάμηνης Ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν οι βουλευτές κ. Γιώργος Κάρουλλας (επικεφαλής), κ. Γιώργος Κουκουμάς, κ. Ζαχαρίας Κουλίας, κ. Αλέκος Τρυφωνίδης και η κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση για τις προτεραιότητες στους τομείς της ΚΕΠΠΑ και της ΚΠΑΑ, ο κ. Κάρουλλας αναφέρθηκε στις συνεχείς τουρκικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχίας της Κύπρου και κάλεσε παράλληλα την Τουρκία να οικοδομήσει μια θετική ατζέντα με την ΕΕ, στη βάση των ευρω-ατλαντικών αξιών, επισημαίνοντας ότι το Κυπριακό πρόβλημα πρέπει να αποτελέσει ουσιαστικό μέρος της συζήτησης για τις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας. Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας αναφέρθηκε επίσης στην εργαλειοποίηση της μετανάστευσης από την Τουρκία, τονίζοντας ότι απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης. Ο κ. Κάρουλλας κάλεσε επίσης την ΕΕ να αντιδράσει στην εθνοκάθαρση που επιτελείται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στη βάση των αρχών και αξιών της.

Εξάλλου, σχολιάζοντας τοποθέτηση του επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης κ. Hulusi Akar, με την οποία υποστήριξε την ανάγκη ενίσχυσης των ευρωτουρκικών σχέσεων, εκθειάζοντας τον δήθεν εποικοδομητικό ρόλο της Τουρκίας ως περιφερειακού παράγοντα ασφάλειας, ο κ. Κάρουλλας τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να εφαρμόζει η ίδια, όσα ισχυρίζεται ότι προωθεί σε περιφερειακές συγκρούσεις, ειδικότερα τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κάλεσε επίσης τη χώρα να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της ΕΕ.

Η κα Ατταλίδου, επανέλαβε την ισχυρή και αταλάντευτη στήριξη της Κύπρου προς την Ουκρανία και εξέφρασε ανησυχία για τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου με τη χρήση πυρηνικών όπλων, τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να είναι πρωταγωνιστής στην προσπάθεια αποτροπής αυτού του ενδεχομένου. Υπενθυμίζοντας την προσπάθεια απεξάρτησης της ΕΕ από τη Ρωσία, η κ. Ατταλίδου εξέφρασε ανησυχία για την αύξηση των ενεργειακών συναλλαγών κρατών μελών της ΕΕ με το Αζερμπαϊτζάν, παρά τις έκνομες ενέργειες και την επιθετικότητά του σε βάρος του αρμενικού πληθυσμού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να επιλέγει τους εταίρους της βάσει της προσήλωσής τους στις αρχές και αξίες της, περιλαμβανομένου του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Η κ. Ατταλίδου κάλεσε επίσης την ΕΕ να σταθεί αλληλέγγυα στο πλάι των προσφύγων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και να εξασφαλίσει την προστασία όσων θα επιλέξουν να παραμείνουν στη γη τους.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)