Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-10-2023 11:32

Αντιπροσωπία της Βουλής συμμετείχε στην 23η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την ΚΕΠΠΑ και την ΚΠΑΑ, στη Μαδρίτη

Ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της 23ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη, στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας Ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσώπησαν οι βουλευτές κ. Γιώργος Κάρουλλας (επικεφαλής), κ. Γιώργος Κουκουμάς, κ. Ζαχαρίας Κουλίας, κ. Αλέκος Τρυφωνίδης και κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Κατά τη συζήτηση για τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της ΚΕΠΠΑ και της ΚΠΑΑ, ο κ. Κουκουμάς τόνισε ότι μια ανεξάρτητη και αμερόληπτη εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕE προϋποθέτει σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, περιλαμβανομένης της Κύπρου, της Ουκρανίας και της Σερβίας, προσήλωση στον δρόμο της ειρήνης και της διπλωματίας και συνέπεια σε θέσεις αρχών, αντί της λογικής των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Ειδικότερα για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, ο κ. Κουκουμάς σημείωσε την ανάγκη ελέγχου στις εξαγωγές όπλων από κράτη-μέλη της ΕΕ προς εμπόλεμες περιοχές και αυταρχικά καθεστώτα, καθώς και την ανάγκη υλοποίησης της δέσμευσης της ΕΕ να καταστεί η Ανατολική Μεσόγειος ζώνη ελεύθερη από όπλα μαζικής καταστροφής. Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση και το άσυλο, ο Κύπριος βουλευτής ανέφερε ότι εσφαλμένα οι πρόσφυγες παρουσιάζονται ως απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης, αφού πραγματική απειλή είναι όσοι προκαλούν ξεριζωμό προσφύγων, αλλά και όσοι αρνούνται να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία προσφύγων.

Μιλώντας για τις προκλήσεις στον τομέα της ΚΠΑΑ, ο κ. Τρυφωνίδης επανέλαβε τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εφαρμογή των προνοιών της Στρατηγικής Πυξίδας της ΕΕ, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας και της επίτευξης απτών αποτελεσμάτων από τις επί τόπου αποστολές και επιχειρήσεις της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, με στόχο την αντιμετώπιση των τρεχουσών και αναδυόμενων προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Τρυφωνίδης κάλεσε, τέλος, τα κράτη μέλη να επιδείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη προς την Κύπρο, η οποία, όπως τόνισε, βρίσκεται υπό συνεχή απειλή.

Εξάλλου, στο περιθώριο της Διάσκεψης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπιών των Μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. (GroupMed). Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας κ. Γιώργος Κάρουλλας ενημέρωσε τους συμμετέχοντες βουλευτές για τις πρόσφατες παραβιάσεις από την Τουρκία του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, πιο πρόσφατα, στην νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα. Ο κ. Κάρουλλας υπογράμμισε επίσης την ανάγκη άμεσης υιοθέτησης του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των Μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ, προς αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Η κ. Ατταλίδου αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ειδικότερα στις χώρες τις Μεσογείου και υπογράμμισε την ανάγκη εκπόνησης ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής. Επισήμανε επίσης την αύξηση του ποσοστού των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο όριο της φτώχειας, ως αποτέλεσμα της πανδημίας και των επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τόνισε της σημασία διασφάλισης κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)