Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-10-2023 12:50

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε συγχαρητήριο μήνυμα από τον Πρόεδρο της Γαλλίας με την ευκαιρία της επετείου Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης έλαβε συγχαρητήριο μήνυμα από τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Emmanuel Macron, με την ευκαιρία της επετείου Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος Macron ανέφερε τα ακόλουθα:

«Με την ευκαιρία της εθνικής επετείου για τον εορτασμό της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας διαβιβάσω, εκ μέρους του γαλλικού λαού και εμού προσωπικά, τις θερμότερες ευχές μου σε εσάς και σε όλους τους Κύπριους.

Προσβλέπω στην κοινή εδραίωση των δεσμών φιλίας και εμπιστοσύνης που χαρακτηρίζουν τη σχέση των δύο χωρών μας, όπως υπενθυμίσαμε άλλωστε μαζί τον περασμένο Μάιο κατά την επίσκεψή σας στη Γαλλία. Επίσης, μόλις πρόσφατα, η πολυμερής στρατιωτική άσκηση EUNOMIA, της οποίας ηγήθηκε φέτος η Γαλλία, κατέδειξε τη δύναμη των στρατηγικών δεσμών που μας ενώνουν.

Η σχέση μεταξύ της Γαλλίας και της Κύπρου είναι στενή, δυναμική και με το βλέμμα στο μέλλον. Έχει τις ρίζες της στην κοινή μας προσήλωση στην ενότητα, στη σταθερότητα και στην κυριαρχία της ηπείρου μας, όπως διαφαίνεται και από την ομόφωνη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία, η οποία είναι αντιμέτωπη με τον αδικαιολόγητο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας.

Χαιρετίζω τη σύγκλιση των θέσεων της Γαλλίας και της Κύπρου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία αποτελεί ένδειξη των κοινών μας προτεραιοτήτων.

Η Γαλλία παραμένει προσηλωμένη στην αρχή ότι ένας ανοικτός, ειρηνικός και εποικοδομητικός διάλογος θα ανοίξει τον δρόμο για μια μόνιμη και δίκαιη λύση του κυπριακού ζητήματος, στη βάση των παραμέτρων που έχουν καθοριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη. Γνωρίζετε ότι μπορείτε να υπολογίζετε στη συνεχή στήριξη της Γαλλίας στο εν λόγω θέμα.

Ελπίζω ότι οι επόμενοι μήνες θα μας επιτρέψουν να εμβαθύνουμε τις διμερείς μας σχέσεις, οι οποίες είναι εξαίρετες, ιδίως όσον αφορά στην εκπαίδευση, τη γαλλοφωνία, την οικονομική συνεργασία και τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας».

(ΡΜ/ΑΦ/ΣΧ)