Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-10-2023 13:00

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε συγχαρητήριο μήνυμα από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης έλαβε συγχαρητήριο μήνυμα από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με την ευκαιρία της 63ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Στο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

«Παρά τη συνεχιζόμενη δοκιμασία της από την τουρκική εισβολή και κατοχή του ενός τρίτου και πλέον του εδάφους της, η Κύπρος, κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση της Κύπρου είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε από κοινού και αποτελεί καθήκον και υπόσχεση στους Κύπριους και Ελλαδίτες αδελφούς μας που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την ακεραιότητα της Μεγαλονήσου, στους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας και στις οικογένειές τους.

Ο σεβασμός της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η διαρκής συνεργασία και ο συντονισμός με την Κυπριακή Κυβέρνηση αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της χώρας μου στο Κυπριακό, το οποίο παραμένει κορυφαία μας εθνική προτεραιότητα.

Αταλάντευτος κοινός μας στόχος παραμένει μια συμφωνημένη και συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση, στη βάση των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και βέβαια η απόσυρση όλων των παράνομων κατοχικών στρατευμάτων και η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων. Η τουρκική και τουρκοκυπριακή αδιαλλαξία και οι τουρκικές προσπάθειες επιβολής νέων τετελεσμένων σε βάρος της Κύπρου δεν πρόκειται να κάμψουν την αποφασιστικότητά μας».

(ΡΜ/ΕΠ/ΣΧ)