Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-10-2023 19:16

Συμμετοχή κυπρίων βουλευτών στις εργασίες της 66η Παγκόσμιας Διάσκεψης του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου στην Άκκρα της Γκάνας

Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2023

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η επίσημη τελετή έναρξης της 66ης Παγκόσμιας Διάσκεψης του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (ΚΚΣ/CPA) που φιλοξενείται στην Άκκρα της Γκάνας, στην οποία συμμετέχουν οι κύπριοι βουλευτές κ. Άριστος Δαμιανού (επικεφαλής), κα Σάβια Ορφανίδου και κ. Χρίστος Ορφανίδης. Την εναρκτήρια τελετή προσφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γκάνας κ. Nana Addo Akufo – Addo και χαιρέτησαν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου κ. Ian Liddell – Grainger και ο Γενικός Γραμματέας κ. Stephen Twigg.

Η βουλεύτρια κα Ορφανίδου, κατά την παρέμβασή της στο πλαίσιο συζήτησης αναφορικά με το ρόλο της Κοινοπολιτείας στη διασφάλιση της διεθνούς ασφάλειας και της ειρήνης, υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας στην επίλυση συγκρούσεων και στην αντιμετώπιση των σχετικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι αναπτυσσόμενες χώρες. Αναφέρθηκε δε στο φαινόμενο της μετανάστευσης τονίζοντας ότι η κατανόηση των ριζικών αιτίων της είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ευρύτερων επιπτώσεων στην ασφάλεια και την ειρήνη, καθώς και για την προώθηση της σταθερότητας, τόσο στις χώρες προέλευσης όσο και στις χώρες φιλοξενίας. Η κ. Ορφανίδου σημείωσε ότι η εισβολή και η συνεχής κατοχή από την Τουρκία του ενός τρίτου της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας για σχεδόν μισό αιώνα, καθιστά το κυπριακό πρόβλημα ως μια από τις πλέον μακροχρόνιες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου στην Κοινοπολιτεία. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να προσφέρει στοχευμένη βοήθεια στις χώρες που αντιμετωπίζουν συγκρούσεις όσον αφορά στην πρόληψή τους, στην ανάκαμψη και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των αιτιών που τις προκαλούν, συνέχισε η κύπρια βουλευτής. Καταλήγοντας, σημείωσε την ανάγκη ενεργούς συμμετοχής της νέας γενιάς προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερα καθώς το 60% του πληθυσμού στα 56 κράτη μέλη της Κοινοπολιτείας, είναι κάτω των 30 ετών.

Νωρίτερα σήμερα, η κα Ορφανίδου προήδρευσε θεματικού εργαστηρίου το οποίο αφορούσε στο ζήτημα των γυναικείων ποσοστώσεων στα Κοινοβούλια, ως κινήτρου για την ενεργό εμπλοκή περισσότερων γυναικών στην πολιτική, αντιμετωπίζοντας έτσι την υποεκπροσώπησή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Στο πλαίσιο συζήτησης σχετικά με περιβαλλοντικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, ο βουλευτής κ. Ορφανίδης κατέθεσε απόψεις σε ότι αφορά την έλλειψη πρόσβασης στην ενέργεια και την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, οι οποίες έχουν σοβαρές επιπτώσεις και δεν πρέπει να εξετάζονται μόνο ως κοινωνικοοικονομικά θέματα, αλλά και ως σημαντική απειλή για το περιβάλλον. Περαιτέρω, σημειώθηκε προς αυτή την κατεύθυνση, η χρησιμότητα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου 2021-2026, που περιλαμβάνει πρωτοβουλίες για την πρόσβαση σε προσιτή, ασφαλή και αξιόπιστη κατανάλωση ενέργειας και την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Κατά τη χθεσινή καθιερωμένη συνεδρία της Περιφέρειας των Βρετανικών Νήσων και της Μεσογείου (BIMR), στα πλαίσια της Παγκόσμιας Διάσκεψης, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η αλλαγή του νομικού καθεστώτος του Συνδέσμου, όπως και το επόμενο Περιφερειακό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο 2024 στη Νήσο της Αγίας Ελένης.

Οι σημερινές εργασίες αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι αργά το απόγευμα, με τη συμμετοχή του επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας βουλευτή κ. Δαμιανού, σε συζήτηση  για το ρόλο της Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και στη συζήτηση με θέμα τη συνταγματική αρχή της Διάκρισης Εξουσιών.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)