Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-10-2023 16:32

Αναφορά στον Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού, στην Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων και στην Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Δυσλεξία

Συνεδρία ολομέλειας της Βουλής

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως Μήνας Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού. Πρόκειται για τον πιο συχνά διαγνωσμένο καρκίνο στις γυναίκες παγκοσμίως, με εκατομμύρια νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Είναι μια ασθένεια που δεν γνωρίζει σύνορα,  ηλικία, κοινωνική θέση, ακόμα και φύλο και μπορεί να χτυπήσει οποιονδήποτε ανά πάσα στιγμή, με τον αντίκτυπό του εμφανή όχι μόνο στη ζωή του πληγέντος ατόμου, αλλά και στις ζωές της οικογένειάς του.

Αυτό τον μήνα ενωνόμαστε με τον υπόλοιπο κόσμο, για να τονίσουμε τη σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού. Η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για τη βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όσων πάσχουν από την ασθένεια αυτή. Η αυτοεξέταση, τα περιοδικά ιατρικά ραντεβού ελέγχου, το υπερηχογράφημα μαστού και η μαστογραφία είναι απαραίτητα εργαλεία για την καταπολέμησή της, καθώς, όντως, η πρόληψη σώζει ζωές.

Ιδιαίτερη μνεία οφείλω να κάνω και στη EUROPA DONNA Κύπρου, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού στη χώρα μας.

Ο Μήνας Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού είναι μια ευκαιρία για εμάς να υψώσουμε τις φωνές μας, να δώσουμε ελπίδα και να επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας απέναντι στα άτομα που έχουν αντιμετωπίσει ή συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αυτή την ασθένεια ότι δεν τα ξεχνάμε και ότι θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την καταπολέμησή της.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Χθες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα ζώα και την προώθηση της ευημερίας των ζώων σε όλο τον κόσμο. Είναι η μέρα που καλούμαστε να αναγνωρίσουμε τη σημασία της συνύπαρξης με τα υπέροχα αυτά πλάσματα που μοιράζονται τον πλανήτη μας.

Τα ζώα, άγρια και οικόσιτα, διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στον πλανήτη μας. Συμβάλλουν στη βιοποικιλότητα, που είναι απαραίτητο συστατικό για την ανθρώπινη ευημερία, καθώς συντηρεί τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας. Από την άλλη, μας παρέχουν συντροφικότητα και εμπλουτίζουν τη ζωή μας με αμέτρητους ευχάριστους τρόπους. Ωστόσο, αντιμετωπίζουν επίσης πολλές προκλήσεις, από την απώλεια οικοτόπων και τη ρύπανση μέχρι την εκμετάλλευση και τη σκληρότητα.

Σε αυτή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων καλούμαστε να αναλογιστούμε την ευθύνη μας ως το κυρίαρχο είδος στον πλανήτη Γη. Πρέπει να αναγνωρίσουμε τις επιπτώσεις των πράξεών μας στο ζωικό βασίλειο και να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τους οικοτόπους τους. Είναι καθήκον μας να συνηγορούμε υπέρ της ανθρώπινης μεταχείρισης των ζώων, διασφαλίζοντας την ευημερία και την ασφάλειά τους.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε επίσης τις άοκνες προσπάθειες των φιλοζωικών οργανώσεων και των ακτιβιστών που εργάζονται ακούραστα για την προστασία και την υπεράσπιση των ζώων. Η αφοσίωση και η συμπόνια τους μας εμπνέουν όλους να λάβουμε πιο αυστηρά μέτρα ενάντια σε φαινόμενα που δεν συνιστούν ενδείξεις ενός πολιτισμένου κράτους, όπως είναι η κακοποίηση, η παραμέληση και η εγκατάλειψη των κατοικιδίων ζώων ειδικότερα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η 8η Οκτωβρίου έχει καθοριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Δυσλεξία.  Η δυσλεξία είναι μια νευρολογική πάθηση που επηρεάζει τις δεξιότητες ανάγνωσης, ορθογραφίας και γραφής και εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν καθημερινά τις προκλήσεις της δυσλεξίας. Συχνά παρεξηγημένη,  η δυσλεξία δεν είναι μια αντανάκλαση της νοημοσύνης ενός ατόμου, αλλά μια διαφορά στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος των ανθρώπων που πάσχουν από δυσλεξία επεξεργάζεται τη γλώσσα.

Είναι σημαντικό όχι μόνο να αναγνωρίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με δυσλεξία, αλλά και να γιορτάσουμε τις μοναδικές δυνάμεις και τα ταλέντα τους. Πολλά καταξιωμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένων καλλιτεχνών, επιστημόνων και επιχειρηματιών, έχουν δυσλεξία, αποδεικνύοντας ότι δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί εμπόδιο στην επιτυχία.

Η συλλογική μας ευθύνη είναι να προωθήσουμε την ευαισθητοποίηση, την κατανόηση και τη συμπερίληψη.  Ας θυμηθούμε ότι η δυσλεξία δεν καθορίζει ένα άτομο, είναι μόνο μια πτυχή της ζωής τους. Αναγνωρίζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Δυσλεξία, δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου τα άτομα με δυσλεξία μπορούν να ευδοκιμήσουν, να συνεισφέρουν και να επιτύχουν χωρίς το βάρος του στιγματισμού ή των διακρίσεων.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)