Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-10-2023 14:25

Διήμερο εργαστήρι εκπαίδευσης γυναικών επιχειρηματιών της περιοχής MENA από τα αρμόδια τμήματα των Ηνωμένων Εθνών

Με στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και την προώθηση της έμφυλης ισότητας στην οικονομία και την κοινωνία, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας φιλοξένησε, στη Λευκωσία, διήμερο εργαστήρι σε συνεργασία με το Τμήμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, “UNIDO” (United Nations Industrial Development Organization) και το τμήμα των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση της ενδυνάμωσης των γυναικών “UNIDO PWE”. Στο εργαστήρι έλαβαν μέρος γυναίκες από τις χώρες της περιοχής “MENA”, δηλαδή: την Αλγερία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο, το Μαρόκο, την Παλαιστίνη και την Τυνησία. Το διήμερο εργαστήρι συνδιοργανώθηκε και συγχρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών και το UNIDO.

Κύριος στόχος του σεμιναρίου ήταν η εκπαίδευση των γυναικών επιχειρηματιών σε θέματα πρόσβασης σε χρηματοδότηση, σε εθνικές και παγκόσμιες αγορές, στην ψηφιακή αγορά, καθώς και εκπαίδευση σε επί μέρους τομείς διοίκησης επιχειρήσεων, όπως δημόσιες σχέσεις και πωλήσεις. Ταυτόχρονα, συμμετείχαν σε εργαστήρια με θέμα την προώθηση της έμφυλης ισότητας στο επιχειρείν και ανάπτυξης ηγετικών ικανοτήτων στον τομέα της οικονομίας. Οι συμμετέχουσες αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις χώρες τους σε θέματα επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Σε δηλώσεις της, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων κα Τζόζη Χριστοδούλου σημείωσε πως το εργαστήρι είναι πολύ σημαντικό γιατί πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου στην εξωτερική πολιτική». Πρόσθεσε ότι «η προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, μέσω της ενδυνάμωσής τους, περιλαμβανομένου στις επιχειρήσεις, στην ευρύτερη περιοχή, αποτελεί έναν από τους στόχους μας». Ανέφερε ακόμη ότι στην Κύπρο, ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, που ζουν στο όριο της φτώχειας, η πλειοψηφία είναι γυναίκες άνω των 60 ετών. Προς αντιμετώπιση αυτού του θέματος, πρόσθεσε, το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας προγραμματίζει διάφορες δράσεις όπως την εκπαίδευση που αφορά στην οικονομική και ψηφιακή ενδυνάμωση των ικανοτήτων γυναικών επιχειρηματιών, που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Απώτερος στόχος, είπε, είναι η εξάλειψη της φτώχειας τόσο για γυναίκες όσο και για άνδρες.

Η κα Σεσίλια Εστράντα, Διευθύντρια του Τομέα Ισότητας των Φύλων και ενδυνάμωσης των γυναικών στην UNIDO, δήλωσε ότι η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι ένας από τους τομείς που χρειάζεται περισσότερη στήριξη ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω στην ευρύτερη περιοχή.  Οι γυναίκες σε αυτό τον τομέα, είπε, χρειάζονται περισσότερη βοήθεια για να έχουν πρόσβαση στην ψηφιακή αγορά και στη χρηματοδότηση. Ανέφερε ακόμη ότι τα θέματα αυτά συζητήθηκαν στο διήμερο εργαστήρι και οι γυναίκες που ήρθαν στην Κύπρο, από τις χώρες της γύρω περιοχής, είχαν τη δυνατότητα να αποκομίσουν περισσότερες γνώσεις και να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια, έτσι ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα εμπόδια που παρουσιάζονται στην καθημερινότητά τους, αλλά και να μπορέσουν να αναπτύξουν περαιτέρω τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

(ΕΠ/ΣΧ)