Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-10-2023 10:45

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων κας Τζόζης Χριστοδούλου στην Ημερίδα του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων με θέμα: «Φτώχεια Γένους Θηλυκού»

Σχεδόν το μισό των μονογονέων γυναικών (48%) και το 1/3 (32%) των μονογονέων ανδρών, βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Οι γυναίκες επηρεάζονται ιδιαίτερα, καθώς αποτελούν σχεδόν το 85% των μονογονεϊκών οικογενειών στην ΕΕ, σύμφωνα με το Ευρωπαικό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE).

Σε πολλά μέρη του κόσμου, οι γυναίκες ακόμη συνεχίζουν να αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες για την ίδια εργασία. Το χάσμα αμοιβών στην Κύπρο ανέρχεται στο 9.9%, δηλαδή οι γυναίκες λαμβάνουν 90 σεντ για κάθε ένα ευρώ που λαμβάνουν οι άνδρες.

Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες συχνά κερδίζουν λιγότερα χρήματα από τους άνδρες, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο γι’ αυτές να εξασφαλίσουν την αυτονομία τους, να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες και τις ανάγκες της οικογένειάς τους. Να σημειώσουμε, επίσης, πως το χάσμα αμοιβών έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και στις συντάξεις, με το χάσμα να ανέρχεται στο 37.2% και τις γυναίκες τρίτης ηλικίας να βρίσκονται στο όριο της φτώχειας. Επιπλέον, οι γυναίκες απασχολούνται συχνότερα σε θέσεις μερικής απασχόλησης και σε τομείς με χαμηλούς μισθούς που προσφέρουν ελάχιστη εργασιακή ασφάλεια, γεγονός που το καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για αυτές να ξεφύγουν από το φάσμα της φτώχειας.

Περαιτέρω, η απλήρωτη, αόρατη εργασία, ή η διπλή βάρδια των γυναικών, σε συνδυασμό με τα πιο πάνω, αποτελεί ακόμη ένα παράγοντα φτώχειας στις γυναίκες, οι οποίες είναι, κυρίως, αυτές που φροντίζουν τις οικογένειες.  Αυτό και πάλι μπορεί να οδηγήσει σε έναν κύκλο φτώχειας, καθώς οι γυναίκες δεν μπορούν να κερδίσουν αρκετά χρήματα για την αυτονομία τους και τη συντήρηση της οικογένειάς τους. Τα πιο πάνω αφορούν τις γυναίκες, ως γενικό πληθυσμό, και τη φτώχεια. 

Πρόσθετα των πιο πάνω, είναι σημαντικό να υπενθυμίσω πως η σύνθεση ενός νοικοκυριού σε μια υγιή σχέση έχει τη σημασία της, αφού δύο ενήλικες που ζουν μαζί μπορούν καλύτερα να προστατεύουν τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους από τη φτώχεια, έστω κι αν ένα από τα δυο άτομα χάσει ξαφνικά την εργασία του. Αλλαγές, όπως ένας θάνατος ή ένας χωρισμός μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο ώστε να οδηγηθεί ένα άτομο με τα εξαρτώμενά του στη φτώχεια.

Στο πλαίσιο ενός ολιγόλεπτου χαιρετισμού αναγνωρίζω ότι δεν αναμένετε από εμάς να ακούσετε το θεωρητικό ή πρακτικό μέρος, αφού γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα τις καθημερινές πραγματικότητες.

Συμπληρώνοντας στα όσα έχει αναφέρει η κα Υφυπουργός, και πέραν της δημιουργίας 30 βρεφονηπιακών σταθμών στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, το Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε πρόσφατα τη δημιουργία πέντε σπιτιών για ηλικιωμένους, που πέραν της ουσιαστικής φροντίδας, συμβάλουν, φυσικά και στη συμφιλίωση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και των μονογονέων. Την ίδια στιγμή προωθούνται δράσεις τόσο από το Γραφείο μας όσο και από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τη μείωση του χάσματος στις αμοιβές και στις συντάξεις. Σήμερα θα ήθελα να αναφερθώ μόνο σε μια δράση, για να μιλάμε συγκεκριμένα.  Η δράση αυτή κατά την άποψή μου, θα επιταχύνει τις προσπάθειες για την προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών και εκ του αποτελέσματος και για τους μονογονείς. 

 Όπως γνωρίζετε, στο πλαίσιο των δικών μου αρμοδιοτήτων, που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην ετοιμασία και το συντονισμό της νέας στρατηγικής για την ισότητα των φύλων, σε συνεργασία πάντοτε με όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία, μια από τις σημαντικότερες δράσεις που αρχίζουμε και που πραγματικά πιστεύω πως θα επιλύσει αρκετά προβλήματα που παρουσιάζονται σε σχέση με τις ανισότητες των φύλων αφορά στην εφαρμογή του έμφυλου προϋπολογισμού. Δράση η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος χρόνου, με ορίζοντα τις αρχές του 2026. Με τον έμφυλο προϋπολογισμό εννοούμε τον σχεδιασμό του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες των γυναικών και των ανδρών, θα είναι ακόμη πιο στοχευμένος και θα έχει ως αποτέλεσμα την ισότιμη κατανομή του. Η δράση αυτή διεξάγεται στο πλαίσιο της νέας προσπάθειας της Κυβέρνησης για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία.

Προς αυτή την κατεύθυνση και στο πλαίσιο της συνεργασίας του Γραφείου μας με το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο είναι ήδη σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την οποία ζητήσαμε στήριξη για υλοποίηση της δράσης του έμφυλου προϋπολογισμού. Για να καταστεί εφικτή μια τέτοια δράση, θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στην αγαστή συνεργασία του Γραφείου μας με τη Στατιστική Υπηρεσία, για τη συλλογή στατιστικών, έμφυλων στατιστικών, ώστε να έχουμε ακόμη πιο ολοκληρωμένη εικόνα των προβλημάτων, των αναγκών και, ενδεχομένως, των διακρίσεων στη βάση του φύλου, που παρά την εξάλειψή τους, σχεδόν σε όλο το νομοθετικό φάσμα, η καθημερινότητα μάς δείχνει κάτι διαφορετικό.  Είναι γεγονός ότι, έχοντας ολοκληρωμένη εικόνα σε αριθμούς, τότε μπορούμε να σχεδιάσουμε πολιτικές και δράσεις στη βάση ενός στοχευμένου προϋπολογισμού. Η πιο πάνω δράση δεν θα στηρίξει μόνο μονογονείς, σε σχέση με την επιδοματική πολιτική, αλλά με πλειάδα άλλων δράσεων, όπως για παράδειγμα επιχορηγήσεις επιχειρηματικών προγραμμάτων, παροχή υποτροφιών και άλλων μέτρων για ενίσχυσή τους, ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια. Ο συνδυασμός της συλλογής έμφυλων στατιστικών στοιχείων και του έμφυλου προϋπολογισμού θα βοηθήσει, φίλες και φίλοι, και στην ενίσχυση συνεργειών με των ιδιωτικό τομέα, μεταξύ άλλων, για τη μείωση του χάσματος στις αμοιβές και στις συντάξεις που και πάλι αφορά και μονογονείς.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον σύνδεσμο για τη διαχρονική του δράση  στην καταπολέμηση και την εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης που αντιμετωπίζουν οι μονογονείς, γυναίκες και άνδρες.

Το γνωρίζετε ήδη, φίλες Αργεντούλα και Έλενα, αλλά θα ήθελα να επαναλάβω ότι το Γραφείο μας και εγώ προσωπικά είμαστε δίπλα σας στις προσπάθειες που καταβάλλετε, διότι η προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι η λύση και όχι το πρόβλημα. Μόνο μέσω της συνεργασίας μπορούμε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.  

Σας ευχαριστώ.

(ΕΠ)