Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-10-2023 00:13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στο δείπνο με την ευκαιρία του Συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2023»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στο αποψινό δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο που διοργανώνεται μέσα στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2023». Ένα συνέδριο, το οποίο έχει καταξιωθεί και καθιερωθεί ως ένας σημαντικός θεσμός, τόσο στα κυπριακά όσο και στα διεθνή ναυτιλιακά δρώμενα. Νωρίτερα σήμερα, είχαμε την επίσημη έναρξη του εργασιακού μέρους του συνεδρίου και με μεγάλη ικανοποίηση διαπίστωσα την υψηλή συμμετοχή, το επίπεδο, την κατάρτιση και το κύρος των ομιλητών. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, πριν όποιας άλλης αναφοράς, να συγχαρώ θερμά τους διοργανωτές, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών και το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, για την όλη διοργάνωση και τις καινοτόμες ιδέες που εισήγαγαν, στοιχεία που, ανάμεσα σε άλλα, ενισχύουν το κύρος του συνεδρίου.

Την ίδια στιγμή, η συμμετοχή όλων εσάς στο Συνέδριο είναι μια ισχυρή ένδειξη στήριξης και εμπιστοσύνης στην κυπριακή ναυτιλία, ενώ παράλληλα αποτελεί για όλους μας υποχρέωση για να εργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση και διασφάλιση μιας βιώσιμης ανάπτυξης της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη της πολιτείας και εμού προσωπικά για τη διαχρονική στήριξη που παρέχετε στις προσπάθειες ενίσχυσης του κυπριακού νηολογίου και της κυπριακής ναυτιλίας γενικότερα.

Η ναυτιλία, ως μια διεθνής βιομηχανία, είναι ένας μεταβαλλόμενος κλάδος με πολλές ιδιαιτερότητες και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις παγκόσμιες, πολιτικοοικονομικές εξελίξεις. Μέσα σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει διαχρονικά ο κλάδος είναι πολύπλοκες, αλλά και απρόβλεπτες. Ο πράσινος και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η κυβερνοασφάλεια και η έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού είναι μόνο μερικές από τις σημερινές προκλήσεις, σε συνδυασμό μάλιστα με τις δυσκολίες, για σχεδόν τρία χρόνια, που εμφανίστηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού που ήταν πρωτόγνωρες για όλους μας.

Ωστόσο, είναι έντονη πεποίθησή μου ότι οι παγκόσμιες προκλήσεις, όπως είναι αυτές που βιώνει και η ναυτιλία, απαιτούν συλλογικές προσεγγίσεις και διεθνείς λύσεις. Με ακριβώς αυτόν τον τρόπο, μέσα από αυτήν την οπτική, προσεγγίζουμε και τη σχέση με όλους εσάς, και είμαστε βέβαιοι ότι και με τη δική σας καθοριστική συνεισφορά θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε εκείνες τις πολιτικές και εκείνες τις δράσεις, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας και, κατ΄ επέκταση, θα διασφαλίσουν την αειφόρο ανάπτυξη της ναυτιλίας.

Η κλιματική αλλαγή και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα θέματα που απασχολούν όχι μόνο την Κύπρο, που είναι ένα νησιώτικο κράτος με παράδοση στη ναυτιλία. Αισθανόμαστε πολύ έντονα το χρέος και την ευθύνη για να συμβάλουμε εποικοδομητικά, αποτελεσματικά και υπεύθυνα, στις συλλογικές προσπάθειες που καταβάλλονται για τη μετάβαση σε μια πράσινη ναυτιλία. Θα πρέπει να σημειώσω, ωστόσο, ότι, παρόλο που είναι ευπρόσδεκτες και χαιρετίζουμε γενικότερα τις όποιες φιλόδοξες επιδιώξεις, θα πρέπει ταυτόχρονα αυτές να είναι ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη ότι η ασφάλεια θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση σε ό,τι αποφασίζεται.

Εξίσου σημαντική είναι, επίσης, η διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού, με τη θέσπιση και ομοιόμορφη εφαρμογή κανονισμών και γενικότερα του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Γι΄ αυτό τον λόγο ως Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζουμε διαχρονικά το έργο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, ως ο αρμόδιος Οργανισμός για όλα τα ρυθμιστικά ζητήματα που σχετίζονται με τη διεθνή ναυτιλία και υποστηρίζουμε πλήρως τον ρόλο του ως το κύριο διεθνές φόρουμ για ναυτιλιακά θέματα που επηρεάζουν τον κλάδο παγκοσμίως.

Τούτου λεχθέντος, θα ήθελα να καλωσορίσω στην Κύπρο, είναι μεγάλη τιμή που είναι μαζί μας, τον Γενικό Γραμματέα του ΔΝΟ κ. Λιμ καθώς και τον εκλελεγμένο ΓΓ κ. Αρσένιο Ντομίγκεζ, ο οποίος αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντα του το 2024.

Το πλαίσιο των υπηρεσιών και των πλεονεκτημάτων που παρέχονται από το κυπριακό νηολόγιο, όπως το σταθερό και ανταγωνιστικό σύστημα φόρου χωρητικότητας, τα μηδενικά τέλη νηολόγησης, η 24ωρη υπηρεσία 7 μέρες τη βδομάδα, η εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού στη χώρα μας, τα υψηλά πρότυπα ασφάλειας, η αποτελεσματικότητα και ευελιξία, καθώς και η φήμη ενός κυριάρχου κράτους, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες και το πλαίσιο λειτουργίας μιας σύγχρονης ναυτιλιακής εταιρείας. Ωστόσο, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η περαιτέρω απλούστευση και βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών αποτελεί υψηλή προτεραιότητά μας και περιλαμβάνεται στους στόχους μας. Προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται σε εξέλιξη δράσεις, οι οποίες ξεκίνησαν και από την προηγούμενη διακυβέρνηση για την ανάπτυξη της μονοθυριδικής εξυπηρέτησης ή αλλιώς του “One-Stop-Shipping Centre”, μέσω της εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου της Ναυτιλιακής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης, καθώς και την ψηφιοποίηση όλων των Υπηρεσιών του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, μέχρι το 2024.

Το σταθερό δημοσιονομικό και φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον, η τεχνογνωσία και η πελατοκεντρική προσέγγιση τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, παρά τις προκλήσεις που έχουμε, αποτελούν την κινητήρια δύναμη του ναυτιλιακού συμπλέγματος της Κύπρου. Η πρόσφατη διπλή αναβάθμιση της οικονομίας μας και η επαναφορά του αξιόχρεου της Κύπρου σε επενδυτική βαθμίδα από τον Οίκο Αξιολόγησης Moody’s, μετά από 12 χρόνια, μεταφράζεται σε προοπτική και περαιτέρω ευκαιρίες, ενισχύοντας το πλαίσιο για προσέλκυση ακόμη περισσότερων ποιοτικών επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είναι αδιαπραγμάτευτη η πολιτική αυτής της Κυβέρνησης, η συνέχιση θωράκισης της οικονομίας και η δημιουργία όλων εκείνων των συνθηκών για τις επιχειρήσεις που επιλέγουν την Κύπρο για να επενδύσουν, συμπεριλαμβανομένων όλων εσάς.

Σας εύχομαι να έχετε ένα παραγωγικό συνέδριο και επίσης καλή και ευχάριστη διαμονή στην Κύπρο.

(ΡΜ/ΙΣ)