Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-10-2023 11:15

Χαιρετισμός της Υπουργού Υγείας Δρος Πόπης Κανάρη στην ημερίδα ψυχικής υγείας με θέμα: «Ψυχική Υγεία για Παιδιά και Εφήβους», του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Είναι με μεγάλη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή ημερίδα, η οποία θα πραγματευτεί θέματα που αφορούν στην ψυχική υγεία των παιδιών και εφήβων, στην προσαρμογή σε νέα δεδομένα και γενικά στη μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας στη χώρα μας.

Θα ήθελα να συγχαρώ το Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Συμπεριφοράς του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου για τη διοργάνωση της ημερίδας, αφού απώτερος σκοπός είναι να αναδειχθεί ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα: επιβάλλεται η επένδυση στην προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών μας, καθώς αυτά είναι το παρόν και το μέλλον κάθε χώρας.

Στόχος είναι να επενδύσουμε στην ανάπτυξη των παιδιών μας, ώστε να είναι σε θέση να ξεπερνούν φυσιολογικές εντάσεις, οδυνηρές καταστάσεις και δυσκολίες της ζωής. Να είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο και να είναι χρήσιμοι πολίτες στην κοινωνία.

Δυστυχώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ποσοστό 10 με 20% των εφήβων παγκοσμίως αντιμετωπίζουν παθήσεις ψυχικής υγείας, ωστόσο αυτές παραμένουν υποδιαγνωσμένες και υποθεραπευμένες. Σύμφωνα δε με τους ειδικούς, εάν οι διαταραχές αυτές αφεθούν χωρίς θεραπεία μπορεί να γίνουν σοβαρότερες με επιπτώσεις στην ψυχοκοινωνική ζωή του ατόμου, οι οποίες συχνά συνεχίζονται στην ενήλικη ζωή με συνέπειες στην υγεία, την επαγγελματική και κοινωνική ζωή των ανθρώπων.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιτρόπων για το Παιδί απηύθυνε έκκληση στο πρόσφατο παρελθόν προς όλα τα κράτη μέλη να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για διασφάλιση του δικαιώματος του παιδιού στο καλύτερο δυνατό επίπεδο ψυχικής υγείας, σύμφωνα με τις πρόνοιες της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Στον ίδιο άξονα εστιάζεται και η στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Παιδιού 2022 - 2027 η οποία επιδιώκει τη διαμόρφωση συστημάτων υγείας και εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς ή διακρίσεις, συγκαταλέγοντας ανάμεσα στους πυλώνες προτεραιότητας τη «διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού σε περιστάσεις κρίσεων και σε έκτακτες ανάγκες».

Φίλες και φίλοι, πολύτιμοι συνεργάτες,

Όταν ανέλαβα το Υπουργείο Υγείας, ένας από τους στόχους μου ήταν και είναι να εργαστούμε μαζί σε μια εποχή νέας κανονικότητας για να επιτύχουμε την ψυχική ευεξία, δηλαδή να κάνουμε προτεραιότητα την ψυχική υγεία και την ευημερία για όλους ξεκινώντας από τα παιδιά και τους εφήβους μας, το μέλλον του τόπου μας. Η Υγεία, το πολυτιμότερο αγαθό που μπορούμε να έχουμε, δεν καλύπτει μόνο τη φυσική υγεία, αλλά και την ψυχική.

Με σκληρή δουλειά και με την ανάλογη ευαισθησία, επιβάλλεται να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή, να αμβλύνουμε τις κοινωνικές ανισότητες και να εξασφαλίσουμε για τα παιδιά μας το καλύτερο που τους αξίζει.

Το αδιαπραγμάτευτο αγαθό της ψυχικής υγείας πρέπει να προστατευτεί και να ενισχυθεί σε συστηματική βάση, ειδικά στις μέρες μας που τα παιδιά έχουν βιώσει τις πολυδιάστατες αρνητικές επιπτώσεις των ακραίων φαινομένων τα οποία ταλανίζουν την ανθρωπότητα, όπως πόλεμοι, πανδημία, κρίσεις κ.ά.

Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω, για άλλη μια φορά, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο για τη σημαντική και υψηλού επιπέδου προσφορά του στην παιδεία, στον πολιτισμό, στην υγεία και στην οικονομία. Συγχαίρω επίσης όλους όσοι εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της σημερινής εκδήλωσης και όλους όσοι παρευρίσκονται εδώ για να υποστηρίξουν τον σκοπό της και το μήνυμα που έχει να δώσει. Μηνύματα που, με τις δικές μας δράσεις, μπορούν να δοθούν με πινελιές αισιοδοξίας για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας.

(ΔΚ)