Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-10-2023 18:10

Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και στην Παγκόσμια Ημέρα Ρευματοπαθειών

Συνεδρία ολομέλειας 12 Οκτωβρίου 2023

 

Με συγκλονισμό και αποτροπιασμό παρακολουθούμε τα τραγικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στο γειτονικό Ισραήλ.  Η βάρβαρη επίθεση της Χαμάς είναι επίθεση στην ειρήνη.  Ως Κύπρος βιώνουμε εδώ και σχεδόν πενήντα χρόνια τις οδυνηρές συνέπειες της εισβολής και της κατοχής και μπορούμε να αισθανθούμε αλληλεγγύη και συμπάθεια στους αγώνες των λαών.  Την ίδια στιγμή όμως, αναγνωρίζουμε ότι η τυφλή βία, η τρομοκρατία και οι ωμότητες δεν ταυτίζονται ούτε με το δίκαιο ούτε με την ειρήνη ούτε με τον πολιτισμό.  Καταδικάζουμε απερίφραστα και εντονότατα τις τρομοκρατικές επιθέσεις από τη Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ, με θύματα άμαχο πληθυσμό, γυναίκες και μικρά παιδιά, καταδικάζουμε τις απαγωγές πολιτών και ειδικά παιδιών, καταδικάζουμε τους βιασμούς και τις φρικαλεότητες που διέπραξαν οι τρομοκράτες και αναμένουμε και από τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει σύσσωμη με τη σειρά της τις ντροπιαστικές για το ανθρώπινο είδος θηριωδίες που συντελέστηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα.  Παράλληλα, εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη και ανησυχία μας για το ξέσπασμα ακόμα μιας πολεμικής σύρραξης στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής και τις διαστάσεις που πιθανόν να λάβει.  

Απευθύνουμε έκκληση για αποκλιμάκωση των συγκρούσεων, επιστροφή των αιχμαλώτων που απήχθησαν από τους τρομοκράτες και καταφυγή στη διπλωματική οδό, με γνώμονα πάντοτε τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.  Η Κυπριακή Δημοκρατία στέκεται αρωγός στις όποιες προσπάθειες για εξομάλυνση της κατάστασης και συντάσσεται στο πλευρό των υπόλοιπων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζοντας την αμέριστη στήριξή της στο κράτος του Ισραήλ.  Ως Βουλή των Αντιπροσώπων παράλληλα εκφράζουμε την αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας προς τον φίλο λαό του Ισραήλ, καθώς και την ετοιμότητά μας να τον στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο.      

Σας καλώ να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των νεκρών και των θυμάτων.

(Μονόλεπτη σιγή)

Αιωνία τους η μνήμη!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η 12η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ρευματοπαθειών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ρευματικές παθήσεις και τον αντίκτυπό τους στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Οι ρευματικές παθήσεις περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, όπως μεταξύ άλλων η αρθρίτιδα, ο λύκος και η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, που μπορεί να προκαλούν σφοδρούς πόνους, δυσφορία, ακόμη και αναπηρία.

Στην Κύπρο υπολογίζεται ότι πέραν των εκατό χιλιάδων ατόμων, περίπου το 25% του πληθυσμού της χώρας μας, έχουν κάποιας μορφής ρευματοπάθεια, με αρκετούς εξ αυτών να μην έχουν διαγνωσθεί ακόμη και να μην το γνωρίζουν. Η ευαισθητοποίηση ως προς τις ρευματικές παθήσεις είναι ένα σημαντικό βήμα προς την καλύτερη διάγνωση, θεραπεία και υποστήριξη για τους πάσχοντες, γι’ αυτό είναι καθήκον μας να προωθήσουμε την έγκαιρη ανίχνευση και παρέμβαση, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα άτομα αυτά να ζήσουν μια πιο αξιοπρεπή ζωή.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Ρευματοπαθειών, μπορούμε να εργαστούμε, για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής όσων ταλαιπωρούνται από ρευματικές παθήσεις, καταρρίπτοντας μύθους και διασφαλίζοντας ότι θα λαμβάνουν τη φροντίδα και την υποστήριξη που τους αξίζει. Με το να στεκόμαστε δίπλα στους ρευματοπαθείς, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο πιο ενημερωμένο επί του θέματος, πιο συμπεριληπτικό, αλλά και πιο υποστηρικτικό για τα άτομα αυτά.  

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)