Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-10-2023 09:20

Ανακοινωθέν Βουλής των Αντιπροσώπων

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Γιώργου Λουκαΐδη στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης στην πρόληψη  των συγκρούσεων, την επανάκτηση της αξιοπιστίας των διεθνών οργανισμών και την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης

 

Στο πλαίσιο των εργασιών του Τέταρτου Μέρους της Συνόδου 2023 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης, εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς συμμετείχε χθες σε συζήτηση στην Ολομέλεια για το ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης στην πρόληψη των συγκρούσεων, την επανάκτηση της αξιοπιστίας των διεθνών οργανισμών και την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης.

Αναφερόμενος στον σημαντικό ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης ως θεματοφύλακας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο κ. Λουκαΐδης υπογράμμισε ότι παρόλη την αξία και ωφελιμότητά του, ο Οργανισμός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ενός πολυμερούς διεθνούς συστήματος, η λειτουργία του οποίου εξυπηρετεί τα ιδιοτελή συμφέροντα των κρατών και τα κέρδη των ελάχιστων αντί την παγκόσμια ειρήνη, την ανθρωπιά και την κοινωνική ευημερία. Εξέφρασε περαιτέρω την εκτίμηση ότι ενόσω επικρατεί η λογική των δυο μέτρων και δυο σταθμών και επιδεικνύεται ανοχή σε πολλές περιπτώσεις παραβίασης του διεθνούς δικαίου, θα συνεχίσει να υπονομεύεται ο στόχος της ειρήνης, να διαβρώνεται το κύρος και η αποτελεσματικότητα των διεθνών οργανισμών και να αναβιώνουν και να κλιμακώνονται οι διενέξεις μεταξύ των κρατών.

Ο Κύπριος βουλευτής αναφέρθηκε επίσης στη σημασία τήρησης της διεθνούς έννομης τάξης και του σεβασμού της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, απορρίπτοντας ταυτόχρονα την επιβολή του νόμου του ισχυρού και την προώθηση νέο-αποικιακών επεμβάσεων σε τρίτες χώρες. Αντίθετα τόνισε, η ενίσχυση της πολυμέρειας, της διεθνούς διπλωματίας και η αξιοποίηση του διαλόγου για την επίλυση των συγκρούσεων καθίστανται απαραίτητες προϋποθέσεις για την εδραίωση της ειρήνης και την αντιμετώπιση των προκλήσεων, περιλαμβανομένης της πυρηνικής απειλής.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)