Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-10-2023 09:34

Ανακοινωθέν Βουλής των Αντιπροσώπων

Η βουλεύτρια κα κ. Χριστιάνα Ερωτoκρίτου συμμετείχε σε συζήτηση στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το ρόλο του Οργανισμού στην πρόληψη των συγκρούσεων, την επανάκτηση της αξιοπιστίας των διεθνών θεσμών και την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης

 

Στο πλαίσιο των εργασιών του Τέταρτου Μέρους της Συνόδου 2023 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), η βουλεύτρια κ. Χριστιάνα Ερωτoκρίτου συμμετείχε χθες σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Σώματος για το ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης στην πρόληψη των συγκρούσεων, την επανάκτηση της αξιοπιστίας των διεθνών θεσμών και την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης.

Η κα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη συγκρούσεων και στην προώθηση της ειρήνης και των αρχών και αξιών του Οργανισμού, δηλαδή τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι συγκρούσεις στο χώρο του Συμβουλίου της Ευρώπης και δη ο πόλεμος στην Ουκρανία, προκάλεσαν μεν την έντονη αντίδραση του Οργανισμού και τη λήψη μέτρων χωρίς ωστόσο να καταφέρει να αποτρέψει το ξέσπασμα νέων συγκρούσεων. Η περίπτωση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, επισήμανε, δυστυχώς, καταδεικνύει ότι η διεθνής κοινότητα έδρασε πολύ αργά και πολύ λίγο. Για το λόγο αυτό, τόνισε η βουλευτήρια, ο ρόλος του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να ενδυναμωθεί, ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του Οργανισμού, σε όλα τα επίπεδα και ειδικότερα στα μάτια των ευρωπαίων πολιτών.

Η κ. Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του Ρέικιαβικ,  υπογραμμίζοντας τη σημασία εφαρμογής των συμπερασμάτων της, ειδικότερα σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της δημοκρατικής οπισθοδρόμησης που παρατηρείται σε πολλά κράτη μέλη.  Επιπλέον, τόνισε η βουλεύτρια, το Συμβούλιο της Ευρώπης οφείλει να καταστήσει τα κράτη μέλη υπόλογα στις περιπτώσεις παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, μη εφαρμογής των αποφάσεων και συστάσεων των θεσμικών του οργάνων, ειδικότερα αυτών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)