Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-10-2023 18:29

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χάρης Γεωργιάδης συμμετείχε στη 2η Διάσκεψη Ανατολικής Μεσογείου και Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Βουλής των Αντιπροσώπων στον Διακοινοβουλευτικό Διάλογο «3+1» (ΔΔ «3+1»), κ. Χάρης Γεωργιάδης, συμμετείχε στη 2η Διάσκεψη Ανατολικής Μεσογείου και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την οποία διοργάνωσε το Φόρουμ των Δελφών, στις Βρυξέλλες, στις 12 Οκτωβρίου 2023.

Ο κ. Γεωργιάδης συμμετείχε ως ομιλητής σε συζήτηση με θέμα τους τρόπους, με τους οποίους ο μηχανισμός συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ («3+1») μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν επίσης ο βουλευτής κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής των Ελλήνων στον ΔΔ «3+1», καθώς και ο κ. Geoffrey Pyatt, Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για ενεργειακούς πόρους.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ο μηχανισμός συνεργασίας «3+1» αποτελεί συνεργασία μεταξύ τεσσάρων δημοκρατιών που ασπάζονται τις ίδιες αξίες, σέβονται και προασπίζονται τη διεθνή έννομη τάξη και προωθούν την ειρηνική συμβίωση. Η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ αυτών των δημοκρατιών, υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, καθίσταται επιτακτική, καθώς οι αξίες που ασπάζονται βρίσκονται υπό επίθεση, ειδικότερα την Μέση Ανατολή, από την Χαμάς. Ως εκ τούτου, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, ο τομέας της ασφάλειας και άμυνας, και εν προκειμένω/ στο πλαίσιο αυτό, η προάσπιση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να αποτελέσουν τομείς προτεραιότητας του μηχανισμού συνεργασίας «3+1».

Σε ερώτηση για τη δυνατότητα διεύρυνσης της συνεργασίας αυτής προς άλλες χώρες και ειδικότερα  την Τουρκία, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι η δυνητική συμμετοχή της Τουρκίας στην εταιρική αυτή σχέση, καθώς και η προσήλωσή της στην ευρωπαϊκή της πορεία, θα ήταν επωφελής πρωτίστως για την Κυπριακή Δημοκρατία, νοουμένου ότι θα είχε ως αποτέλεσμα την ευθυγράμμιση της χώρας αυτής με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον σεβασμό των γειτονικών της κρατών. Εξήγησε όμως ότι στο παρόν στάδιο οι πολιτικές της Τουρκίας είναι τέτοιες που καθιστούν απόμακρη αυτήν την προοπτική.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της Διάσκεψης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ήταν επίσης ομιλητής σε δείπνο εργασίας, με θέμα τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη συμπαράσταση και στήριξή του στο Κράτος του Ισραήλ, για την επίθεση που διενήργησε η Χαμάς εναντίον Ισραηλινών πολιτών και υπογράμμισε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί. Συναφώς, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε τη σημασία των Συμφωνιών του Αβραάμ για εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές χώρες και την ανάγκη όπως το εγχείρημα αυτό έχει τη στήριξη όλων των δρώντων στην περιοχή.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)