Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-10-2023 10:19

Χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου στη 13η Τελετή Αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος, χθες

Αποτελεί ξεχωριστή χαρά για μένα να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην ιδιαίτερη αυτή στιγμή για κάθε φοιτητή και κάθε φοιτήτρια, η οποία σηματοδοτεί την επιτυχή ολοκλήρωση μιας πορείας προς την απόκτηση ενός πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών. Μιας πορείας που επισφραγίζει την απαιτητική προσπάθεια που προηγήθηκε, διανοίγει νέους ορίζοντες και δίνει τη δυνατότητα στις νέες και στους νέους μας να συμβάλουν στην πρόοδο της πατρίδας μας και στην ευημερία της τοπικής και της παγκόσμιας κοινωνίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η ακαδημαϊκή και επιστημονική κατάρτιση που προσφέρεται από το Πανεπιστήμιο κρίνεται ως πολύ σημαντική. Αναγνωρίζοντας στα πρόσωπα των σημερινών αποφοίτων το νέο ικανό επιστημονικό δυναμικό του τόπου μας, θέλω να επαινέσω το Συμβούλιο, τις Πρυτανικές Αρχές, τη Σύγκλητο, το ακαδημαϊκό και το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Neapolis, που εργάζονται με ζήλο και αφοσίωση για την επίτευξη των στόχων του Ιδρύματος. Έχοντας ως προσανατολισμό την παροχή ποιοτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, γνώμονας της ακαδημαϊκής συγκρότησης και των προγραμμάτων σπουδών που προσφέρει το Πανεπιστήμιο είναι η διασφάλιση της επιστημοσύνης, της εμπειρογνωμοσύνης και της καταξιωμένης πορείας των σπουδαστών και των σπουδαστριών του, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Η διεθνής αναγνώριση, η κατοχύρωση και οι υψηλές αξιολογήσεις που λαμβάνει το Πανεπιστήμιο Neapolis, κατατάσσοντας το ανάμεσα στα εγνωσμένου κύρους ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας μας, επιβεβαιώνουν τη στοχευμένη πορεία που ακολουθεί και τη συνεχή του πρόοδο και ανάπτυξη.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι η εν λόγω πορεία, όπως και των άλλων πανεπιστημίων του τόπου μας, πέραν της μεγιστοποίησης του επιστημονικού τους έργου και της συνεχούς τους επιδίωξης για αριστεία, συμβάλλει, ταυτόχρονα, στον στόχο που έχουμε θέσει ως Κυβέρνηση και ως Υπουργείο για την περαιτέρω προαγωγή και αναβάθμιση της ανώτερης εκπαίδευσης στη χώρα μας. Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από ραγδαίες μεταβολές σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, προτεραιότητά μας είναι η απόκτηση, εκ μέρους των νέων μας, των δεξιοτήτων εκείνων που θα επιτρέπουν την προσαρμογή τους στις σύγχρονες συνθήκες και θα ενισχύουν τις δυνατότητες προσωπικής, ακαδημαϊκής και επαγγελματικής τους ανάπτυξης. Είναι για αυτόν τον λόγο που στηρίζουμε τη δραστηριοποίηση του συνόλου των δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημιακών μας ιδρυμάτων, ενισχύοντας ποικιλότροπα τη λειτουργία τους. Απώτερος στόχος της προσπάθειας αυτής είναι να μετατρέψουμε το νησί μας σε ένα ποιοτικό και αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο και να αναδείξουμε την Κύπρο μας σε πρωταγωνιστή στον ανταγωνιστικό διεθνή χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Προς την κατεύθυνση αυτή αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στη διασφάλιση και τη συνεχή βελτίωση των Πανεπιστημίων μας, μέσω του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΔΙΠΑΕ), ο οποίος λειτουργεί στη βάση ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων και προδιαγραφών.

Ταυτόχρονα, προχωρούμε με την άμεση εφαρμογή των στοχευμένων σχεδιασμών μας, όπως καταγράφονται στο πλαίσιο της συνεκτικής προγραμματικής πολιτικής της Κυβέρνησης για την Ανώτερη Εκπαίδευση. Στο επίκεντρο της εν λόγω πολιτικής τίθεται η διεθνοποίηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης της Κύπρου, με απώτερο σκοπό την προσέλκυση φοιτητών, διακεκριμένων ακαδημαϊκών και ερευνητών. Στο πλαίσιο αυτό, προωθούμε νέες, αμοιβαία επωφελείς διακρατικές συμφωνίες, καθώς και περαιτέρω συνέργειες μεταξύ των πανεπιστημίων της χώρας μας, που επιτρέπουν την κινητικότητα αλλά και την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών ανάμεσα στη φοιτητική, την ακαδημαϊκή και την ερευνητική κοινότητα.

Παράλληλα, αναγνωρίζοντας το υψηλό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο που παράγεται στα πανεπιστήμιά μας, μέσα από τους σχεδιασμούς μας επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αποτελέσματα της δραστηριοποίησής τους με στόχο την ανάπτυξη της χώρας και την αντιμετώπιση των συνεχώς αναφυόμενων προκλήσεων.

Εξίσου ψηλά στις προτεραιότητες της πολιτικής που υιοθετούμε τίθεται και η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων μας, με την παροχή ίσων ευκαιριών πρόσβασης και φοίτησης στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, καθώς και με την ενθάρρυνση της παρακολούθησης προγραμμάτων σπουδών που αφορούν τομείς αιχμής ή εξειδικευμένους τομείς. Σημαντική εξέλιξη προς την υλοποίηση του στόχου αυτού αποτελεί η επιστημονικά τεκμηριωμένη διασύνδεση των προσφερόμενων Προγραμμάτων Σπουδών των Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου με την αγορά εργασίας, η οποία επιχειρείται στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης Ανθεκτικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Ανώτερης Εκπαίδευσης υλοποιεί το έργο «Αντιμετώπιση της αναντιστοιχίας δεξιοτήτων μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας», μέσω του οποίου έχει αναπτύξει εθνικό μηχανισμό παρακολούθησης αποφοίτων Ανώτερης Εκπαίδευσης, σε σχέση με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Πέραν τούτου, σημαντική θεωρείται και η συμμετοχή της Κύπρου στην ευρωπαϊκή έρευνα παρακολούθησης αποφοίτων Eurograduate. Η συλλογή δεδομένων που θα προκύψουν από την έρευνα, σε συνδυασμό με τα στοιχεία της εθνικής έρευνας εργοδοτών, θα συμβάλουν στον σχεδιασμό νέων προγραμμάτων σπουδών, που θα έχουν στόχο τη βελτίωση της διασύνδεσης του εκπαιδευτικού συστήματος της Ανώτερης Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του πρώτου κύκλου της εθνικής έρευνας παρακολούθησης που έχουν μόλις πρόσφατα δημοσιευθεί, οι απόφοιτοί μας κατέγραψαν την ικανοποίησή τους για τον θετικό αντίκτυπο που είχαν οι σπουδές τους στην προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη, ενώ, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, σημαντικό ποσοστό αποφοίτων μεταπήδησε ομαλά στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, κάποιοι απόφοιτοι επισήμαναν τη σημασία της περαιτέρω ευθυγράμμισης των δεξιοτήτων που αποκτούν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους με την αναμενόμενη απόδοση του εργατικού δυναμικού της χώρας. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της προώθησης των πολιτικών μας για τον προσδιορισμό των αναδυόμενων αναγκών σε δεξιότητες και τη βελτίωση των πληροφοριών για την αγορά εργασίας.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί, επίσης, ότι η Πολιτεία προωθεί τον θεσμό του Δικτύου Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων ως ένα σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη της γνώσης, της έρευνας και της καινοτομίας και τη σύνδεσή τους με την κοινωνική ευημερία. Στο πλαίσιο του Δικτύου, στηρίζονται οικονομικά τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου, που εξασφαλίζουν μέσα από πολύ ανταγωνιστικές διαδικασίες τη συμμετοχή τους σε αυτό ως πλήρη μέλη.

Επιπλέον, το Υπουργείο μας, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες, την αξία και τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας, προβαίνει σε συντονισμένες ενέργειες για την περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίησή τους, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υφυπουργείο, το Υπουργείο Οικονομικών και το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και Καινοτομίας, ενώ, ήδη προωθείται η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου των Πανεπιστημίων, έτσι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε εταιρείες μετατροπής της γνώσης σε εμπορεύσιμα προϊόντα (University spin-offs).

Φίλες και φίλοι,

Όπως έχω ήδη αναφέρει, η συνεκτική πολιτική που υιοθετούμε θέτει ως στόχο την ανάδειξη της πατρίδας μας σε περιφερειακό κέντρο ποιοτικών ευκαιριών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, έρευνας, αριστείας και διά βίου μάθησης. Οφείλουμε να συνεχίσουμε να δίνουμε τη δυνατότητα στα παιδιά μας να λαμβάνουν ποιοτική πανεπιστημιακή εκπαίδευση, έχοντας παράλληλα την ευκαιρία να εργοδοτηθούν στον τόπο τους. Οφείλουμε να επενδύσουμε στους ανθρώπους μας και στη δουλειά τους. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε το επιστημονικό έργο που παράγει η ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας μας. Δεδομένης της εξελικτικής πορείας των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων μας, της ποιότητάς τους ως κέντρων επιστημονικής αριστείας και πηγής πνευματικού πλούτου και των αμοιβαία επωφελών συνεργειών που αναπτύσσονται με το Υπουργείο μας, είμαι βέβαιη πως θα πετύχουμε ακόμη περισσότερα.

Αγαπητοί και αγαπητές απόφοιτοι,

Θέλω να σας συγχαρώ θερμά για την απόκτηση του πτυχίου σας. Μαζί με εσάς θα ήθελα να συγχαρώ τους δικούς σας ανθρώπους και το Πανεπιστήμιό σας, που σας στήριξαν κατά τη διάρκεια των σπουδών σας και μοιράζονται απόψε περήφανοι τη χαρά της δικής σας επιτυχίας. Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση που λάβατε αποτελεί εχέγγυο, όχι μόνο για την προσωπική, επαγγελματική ή ακαδημαϊκή σας πορεία, αλλά και για το μέλλον της κοινωνίας μας.

Ως απόφοιτοι, θα βρεθείτε αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις, που θα απαιτούν τη συνεχή αναβάθμιση των επιστημονικών σας γνώσεων και δεξιοτήτων. Με συστηματική δουλειά, οργάνωση, ευελιξία, προσαρμοστικότητα, επιμονή και πίστη στον εαυτό σας, αναμφίβολα θα επιτύχετε την πραγματοποίηση των στόχων σας. Αδράξτε τις ευκαιρίες που θα σας δοθούν και παραμείνετε ανοιχτοί σε προκλήσεις. Πάνω από όλα όμως να παραμείνετε πιστοί στις αρχές και τις αξίες σας. Πορευθείτε με οδηγό τα δικά σας όνειρα και με γνώμονα το κοινό καλό. Καλή σταδιοδρομία!

 

(ΜΒ)