Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-10-2023 09:15

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών συμμετείχε σε διακοινοβουλευτική συνάντηση της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών κ. Άριστος Δαμιανού συμμετείχε διαδικτυακά σε διακοινοβουλευτική συνάντηση της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων (AFCO) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), με θέμα τις Ευρωπαϊκές Εκλογές 2024.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Δαμιανού επισήμανε ότι οι τρέχουσες εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, υπό το φως του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και της ανάφλεξης της βίας στη Μέση Ανατολή, αναπόφευκτα θα επηρεάσουν τον πολιτικό διάλογο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ως διεθνούς δρώντα προ των εκλογών. 

Αναφορικά με το προσχέδιο Έκθεσης της AFCO για τις επερχόμενες Ευρωπαϊκές εκλογές, ο κ. Δαμιανού χαιρέτισε τις θέσεις που εκφράζονται για την ενδυνάμωση των πολιτών ως προς την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Επεσήμανε, περαιτέρω ότι η συζήτηση και η εξέταση των προτάσεων πρέπει να συνεχίσει με παραγωγικό τρόπο.

Σε ό,τι αφορά το προσχέδιο Έκθεσης της AFCO, με θέμα την εφαρμογή των προνοιών των Συνθηκών για τα Εθνικά Κοινοβούλια, ο κ. Δαμιανού τόνισε ότι η ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων κατά τη διαμόρφωση πολιτικής και τη νομοθετική διαδικασία σε επίπεδο ΕΕ είναι αναγκαία, περιλαμβανομένης της δυνατότητας υποβολής προτάσεων στην Επιτροπή και του δικαιώματος απευθείας πληροφόρησης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)