Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-10-2023 14:48

Παρέμβαση της βουλεύτριας κ. Σάβιας Ορφανίδου στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην ΕΕ

Άρχισαν σήμερα στη Μαδρίτη οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Στη Διάσκεψη συμμετέχει αντιπροσωπία της Βουλής, αποτελούμενη από την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού κ. Χριστιάνα Ερωτοκρίτου (επικεφαλής), τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αντρέα Καυκαλιά, τα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού κ. Ονούφριο Κουλλά και κ. Σάβια Ορφανίδου και το Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χρύση Παντελίδη.

Σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση των προκλήσεων σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση και την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ, η κ. Ορφανίδου σημείωσε ότι οι νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανταποκρίνονται στις γεωπολιτικές εξελίξεις, στην εκτόξευση των τιμών ενέργειας, του πληθωρισμού και των επιτοκίων και στην επικρατούσα αβεβαιότητα συνεπεία των διαδοχικών κρίσεων, οι οποίες αποκάλυψαν τα τρωτά σημεία των κοινωνικοοικονομικών μας συστημάτων και κατέδειξαν την ανάγκη για ανθεκτικότητα. 

Για το νέο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης, η κ. Ορφανίδου σημείωσε ότι η προβλεπόμενη ενδυνάμωση του ρόλου των ανεξάρτητων δημοσιονομικών θεσμών θα ενισχύσει την εποπτεία των εθνικών Μεσοπρόθεσμων Δημοσιονομικών-Διαρθρωτικών Σχεδίων (ΜΔΔΣ). Τόνισε δε ότι η ενεργότερη εμπλοκή των εθνικών κοινοβουλίων στον σχεδιασμό, στην υλοποίηση και στην παρακολούθηση των εθνικών ΜΔΔΣ αποτελεί δημοκρατική επιταγή, ώστε να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη δημοκρατική λογοδοσία, νομιμοποίηση και διαφάνεια των Σχεδίων και ότι αυτά ανταποκρίνονται στις ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών.

Η κ. Ορφανίδου υπογράμμισε την πρόκληση της επίτευξης συμμετρίας μεταξύ της αντιμετώπισης των εθνικών προκλήσεων και της διασφάλισης της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και της εκπλήρωσης των κοινών στόχων της ΕΕ, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού, προκειμένου να επιτευχθεί οικονομική σταθερότητα και ευημερία τόσο των επιμέρους κρατών μελών όσο και της ΕΕ στο σύνολό της.

Καταληκτικά, η κ. Ορφανίδου απηύθυνε έκκληση στις εθνικές κυβερνήσεις να επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση και ηγετική ικανότητα για την έγκριση μεταβατικής περιόδου, εάν δεν επιτευχθεί τελική συμφωνία επί του νέου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, οπότε θα αρθεί η γενική ρήτρα διαφυγής.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)