Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-11-2023 10:18

Χαιρετισμός της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας Αννας Κουκκίδη Προκοπίου στην παρουσίαση του Βιβλίου « Η Αστυνομία κοντά στον Πολίτη», χθες

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να χαιρετίσω την παρουσίαση του επιστημονικού βιβλίου με τίτλο: «Η Αστυνομία δίπλα στον Πολίτη – Οι δικές τους εμπειρίες». Θέλω να συγχαρώ θερμά τους συγγραφείς και όλους τους συντελεστές που με περισσή επιμέλεια υλοποίησαν την ιδιαίτερα εύστοχη ιδέα της έκδοσης του βιβλίου.

Προσωπικά ως Υπουργός αλλά και η Κυβέρνηση γενικότερα θεωρούμε υποχρέωσή μας να είμαστε παρόντες σε τέτοιες στιγμές και να ενθαρρύνουμε με την παρουσία μας τη συγγραφή τέτοιων πονημάτων, που συμβάλλουν ιδιαίτερα στην κοινωνική συνοχή και στη δημιουργία στενότερων ανθρώπινων σχέσεων συνεργασίας μεταξύ της πολιτείας και των πολιτών της.

Αναγνωρίζοντας ότι ο αστυνομικός θεσμός αποτελεί περισσότερο από ποτέ έναν από τους πλέον σημαντικούς μηχανισμούς κοινωνικής σταθερότητας και κατανοώντας το ζωτικό του ρόλο ως η κύρια Αρχή επιβολής του νόμου στην πρόληψη, διερεύνηση και καταπολέμηση της εγκληματικότητας, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου που παρουσιάζεται σήμερα δίνεται η ευκαιρία στον αναγνώστη να γνωρίσει και το άλλο πρόσωπο της Αστυνομίας, το πιο ανθρώπινο. Ένα ανθρωποκεντρικό πρόσωπο που τη φέρνει δίπλα στον Πολίτη και την αναδεικνύει σε προασπιστή και συμπαραστάτη του με στόχο μια καλύτερη ποιότητα της ζωής.

Σε αυτό το πλαίσιο, το παρόν βιβλίο προβάλλει τις κοινωνικές δράσεις και τις ατομικές ενέργειες των μελών της Αστυνομίας που έχουν ως στόχο την προσφορά στον άνθρωπο και στην κοινωνία και που ενδυναμώνουν τις σχέσεις και τη συνεργασία τους με τον Κύπριο πολίτη. Μέσα από συνεντεύξεις και εμπειρίες πολιτών της Κυπριακής Κοινωνίας, η Αστυνομία παίρνει τη θέση της κοντά στον πολίτη και μέσα από διάφορα συμβάντα τονίζεται εμφαντικά ο ανθρωποκεντρικός της χαρακτήρας.

Βέβαια, το ανθρωποκεντρικό πρόσωπο της Κυπριακής Αστυνομίας αναδεικνύεται και υπό το πρίσμα μιας άλλης σημαντικής δραστηριότητάς της που περιγράφεται στο βιβλίο, της Κοινοτικής Αστυνόμευσης. Ο θεσμός της Κοινοτικής Αστυνόμευσης περιλαμβάνει επιμέρους δράσεις με ενεργό συμμετοχή και των πολιτών, και με άξονα ιδίως τον θεσμό του Αστυνομικού της Γειτονιάς – από πλευράς της Αστυνομίας – και τον θεσμό των Παρατηρητών της Γειτονιάς από πλευράς της τοπικής κοινότητας. Σε ένα πλαίσιο δημιουργικής συνεργασίας των πολιτών και των μελών της Αστυνομίας οικοδομείται έτσι μια ευέλικτη σχέση κοινής ευθύνης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που αυξάνει στους πολίτες το αίσθημα της ασφάλειας και τους κάνει να βλέπουν την Αστυνομία με θετικό πρόσημο, ως αρωγό, για την επίλυση των καθημερινών τους προβλημάτων, δημιουργώντας ένα αίσθημα ανακούφισης ότι την κρίσιμη στιγμή δεν θα είναι μόνοι.

Περαιτέρω, η επέκταση και ενίσχυση της δράσης και του παρεμβατικού ρόλου του θεσμού της Κοινοτικής Αστυνόμευσης επιτυγχάνεται με τη σύσταση και λειτουργία Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας. Είναι κοινή πεποίθηση ότι με τη σύσταση και λειτουργία Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας όχι μόνο αναπτύσσεται μια πολυδιάστατη δράση στα πρότυπα άλλων ανεπτυγμένων χωρών, αλλά επιχειρείται και η περαιτέρω αναβάθμιση και ενδυνάμωση της σχέσης της Αστυνομίας με τους πολίτες. Λειτουργώντας ως συμβουλευτικά, γνωμοδοτικά όργανα για την ανάπτυξη μιας εναλλακτικής, αποκεντρωμένης και συμμετοχικής αντεγκληματικής πολιτικής προσαρμοσμένης στις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών, συμπληρώνουν, στην ουσία, το οικοδόμημα της Συμμετοχικής Πολιτικής Πρόληψης της Εγκληματικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως για τη σύνθεση, σύσταση και λειτουργία Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας και σύντομα ο θεσμός των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας θα εφαρμοστεί με πιλοτικό πρόγραμμα στον Δήμο Λεμεσού.

Είναι πραγματικότητα ότι ο ανθρωπισμός αποτελεί αφετηρία και κινητήριο δύναμη της αποστολής της Κυπριακής Αστυνομίας. Μιας αποστολής, η οποία περικλείει όχι μόνο την αέναη προσπάθεια για την υπεράσπιση του θεμελιώδους αγαθού της ασφάλειας και την προστασία του πολίτη έναντι φαινομένων εγκληματικότητας αλλά και πράξεις αγάπης, προσφοράς και αλληλεγγύης, προβάλλοντας και αναδεικνύοντας δημοκρατικές αξίες, ελευθερίες και δικαιώματα, ενδυναμώνοντας την κοινωνική συνοχή και ομαλότητα.

Ο ανθρωποκεντρικός και φιλανθρωπικός χαρακτήρας της Αστυνομίας μας και η δοτικότητά της προς τους συνανθρώπους μας υλοποιείται ποικιλοτρόπως μέσα από δράσεις και ενέργειες, οι οποίες απευθύνονται σε άτομα που έχουν ανάγκη την προσφορά και την αγάπη μας. Δράσεις και ενέργειες που δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς να είναι υπαρκτό το συναίσθημα της εγγύτητας μεταξύ Αστυνομίας και πολιτών. Η κυπριακή κοινωνία δικαιούται και της αξίζει να έχει μια ικανή και σύγχρονη Αστυνομία, ευέλικτη, επαγγελματική, ανοιχτή στο κοινό, δίπλα στον πολίτηκαι καταξιωμένη στη συνείδηση του λαού.

Καταλήγοντας, εκφράζω και πάλι τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν για τη συγγραφή και έκδοση του βιβλίου που παρουσιάζεται σήμερα, καθώς και σε αυτούς που επιμελήθηκαν τη σημερινή εκδήλωση. Ευελπιστώ ότι η συγγραφή του πονήματος αυτού θα ενθαρρύνει, θα δώσει κίνητρο και τροφή για περαιτέρω μελέτη και έρευνα του θέματος και από άλλους ερευνητές.

(ΕΠ)