Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-11-2023 13:52

Συμμετοχή της Βουλής των Αντιπροσώπων στην 35η Σύνοδο της Συνέλευσης της Περιφέρειας Ευρώπης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Γαλλοφωνίας

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 35ης Συνόδου της Συνέλευσης της Περιφέρειας Ευρώπης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Γαλλοφωνίας (Κ.Σ.Γ.), που φιλοξένησε η Βουλή των Ελλήνων, στις 5-7 Νοεμβρίου 2023. Τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που συμμετέχει για πρώτη φορά σε εργασίες της Κ.Σ.Γ., εκπροσώπησαν οι βουλευτές κ. Κωστής Ευσταθίου και κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Ευσταθίου, εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμμετοχή της Βουλή των Αντιπροσώπων στις εργασίες της Κ.Σ. Γαλλοφωνίας, υπογραμμίζοντας τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Κύπρο με την γαλλική γλώσσα. Ο κ. Ευσταθίου σημείωσε ότι η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για συμμετοχή στην Κ.Σ.Γ. βασίζεται στην προσήλωση των δυο μερών σε κοινές αρχές και αξίες, καθώς και στο κοινό τους όραμα για έναν κόσμο, όπου θα πρυτανεύουν η ειρήνη, η ευημερία, η σταθερότητα και η αλληλεγγύη.

Σε ότι αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατίες εν καιρώ πολέμου, ο κ. Ευσταθίου τόνισε ότι τα θύματα των πολέμων είναι πρωτίστως πολίτες. Υπογράμμισε δε την ανάγκη επένδυσης στην ίδια τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ως μέτρο πρόληψης ενάντια στην υποχώρηση της δημοκρατίας και στην περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που προκαλούν, όπως αναφέρεται στο προοίμιο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δεινά στους πολίτες και διαφθορά στις κυβερνήσεις.

Ο κ. Ευσταθίου τόνισε ότι ο πλανήτης χρειάζεται ελεύθερους, ενεργούς και ικανούς πολίτες, που αντιλαμβάνονται την πληροφόρηση με κριτική σκέψη. Δεν υπάρχει, τόνισε, καμία δικαιολογία να τηρείται σιγή έναντι στην εθνοκάθαρση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στα εγκλήματα εις βάρος του λαού της Ουκρανίας, στις τρομοκρατικές ενέργειες στο Ισραήλ, στις επιθέσεις κατά αμάχων στη Γάζα και στην κατοχή στην Γεωργία και στην Κύπρο, ούτε στην άρνηση της ταυτότητας των Κούρδων.

Η κ. Ατταλίδου σε παρέμβασή της για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία για την Ευρώπη, αναφέρθηκε στις συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις για την ασφάλεια, επισημαίνοντας ότι περιπτώσεις, όπως το Ναγκόρνο Καραμπάχ, την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή, καταδεικνύουν ότι μπορεί να υπάρξει ανάφλεξη παγωμένων συγκρούσεων ανά πάσα στιγμή. Η κ. Ατταλίδου επισήμανε περαιτέρω ότι οι απειλές αυτές επηρεάζουν τις ήδη βεβαρημένες από τις αλληλένδετες κρίσεις κοινωνίες και υπογράμμισε τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των κρίσεων στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας και της μετανάστευσης.

Η κ. Ατταλίδου υπογράμμισε ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να στηρίζουν τους πολίτες τους, να υπερασπίζονται τις αρχές και αξίες, στις οποίες εδράζονται οι δημοκρατίες και να καταδικάζουν κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αποφεύγοντας τη λογική των δυο μέτρων και δύο σταθμών. Οι βουλευτές, τόνισε, έχουν ευθύνη να διασφαλίζουν ότι οι κυβερνήσεις σέβονται αυτές τους τις υποχρεώσεις. Καταλήγοντας, η κ. Ατταλίδου εξέφρασε, την αμέριστη συμπαράστασή της στα θύματα των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στους πρόσφυγες και τους εκτοπισθέντες, καθώς και στις οικογένειες των θυμάτων των τρεχουσών συγκρούσεων.

H Σύνοδος ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση Κοινής Δήλωσης, στην οποία αντικατοπτρίζονται οι συζητήσεις που διεξήχθησαν στο πλαίσιο των διήμερων εργασιών επι θεμάτων διεθνούς επικαιρότητας. Στη Δήλωση περιλήφθηκε επίσης αναφορά στη στήριξη της Κ.Σ.Γ. στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

(ΕΠ)