Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-11-2023 08:17

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην παρουσίαση του βιβλίου «Ο Στίβος της Κύπρου», χθες

Αποτελεί ξεχωριστή χαρά αλλά και συγκίνηση για μένα να απευθύνω χαιρετισμό στην παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Δράκου «Ο Στίβος της Κύπρου». Αναμφίβολα, ο Αντώνης Δράκος, αναπτύσσοντας διαχρονικά πλούσια δράση, χάραξε με την προσωπική του διαδρομή τον κυπριακό αθλητισμό, αφήνοντας ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ανάπτυξη και προαγωγή του. Η ιδιαίτερη αγάπη του για τον αθλητισμό τον οδήγησε να ασχοληθεί από μικρός με διάφορα ομαδικά αθλήματα, ενώ στη συνέχεια επέλεξε να εμπλακεί ενεργά στον χώρο του στίβου, συνεχίζοντας την πολύτιμη προσφορά του, από διάφορες διοικητικές θέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Είναι αρκετό να σημειώσω ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του, ως αποτέλεσμα του ιδιαίτερου πάθους που τον χαρακτηρίζει, ο κυπριακός στίβος ξεπέρασε τα στενά όρια της πατρίδας μας, γνωρίζοντας ξεχωριστές στιγμές διάκρισης σε τοπικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Τη σημασία της πολύτιμης και αφοσιωμένης υπηρεσίας του στα αθλητικά δρώμενα πέραν των στενών ορίων της πατρίδας μας αποδεικνύουν η εκλογή του, για τρεις τετραετείς θητείες, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου, καθώς και η πληθώρα τιμητικών διακρίσεών του. Ανάμεσα σε άλλες, σημειώνω τη «Χρυσή Νίκη», την ανώτατη δηλαδή διάκριση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου, και, ως επιστέγασμα, την ειδική βράβευσή του το 2017 από τον Λόρδο Σεμπάστιαν Κόε, Ολυμπιονίκη και Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού.

Κυρίες και κύριοι,

Αυτή την αφιερωμένη πορεία του στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στον κλασικό, γεμάτη εμπειρίες και γνώσεις, θέλησε ο Αντώνη Δράκος να αποτυπώσει σε ένα δικό του βιβλίο. Ένα βιβλίο αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας, στις σελίδες του οποίου αναδεικνύονται οι στέρεες ρίζες του κυπριακού στίβου. Το βιβλίο φωτίζει διαφορετικές περιόδους και πτυχές του αθλητικού γίγνεσθαι στον τόπο μας και αποτελεί ένα σπουδαίο εργαλείο στα χέρια κάθε λάτρη και μελετητή του αθλητισμού μας, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη τα ελλιπή αρχεία και τις μη επαρκείς πληροφορίες για το θέμα.

Κυρίως όμως, το βιβλίο αποτελεί την παρακαταθήκη του Αντώνη Δράκου για τις επόμενες γενιές. Μια παρακαταθήκη που συνοψίζει το δικό του όραμα για τη συνέχιση της ιστορικής μας παράδοσης και κληρονομιάς στον κλασικό αθλητισμό.

Φίλες και φίλοι,

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από πολλές προκλήσεις, ιδιαίτερα για τη νεολαία μας, επιδίωξη της Πολιτείας, όπως καταγράφεται και στο πρόγραμμα διακυβέρνησης, είναι η προαγωγή του αθλητισμού ως φορέα παιδείας και ως εργαλείου υγιούς τρόπου ζωής. Προς την κατεύθυνση αυτή, η δράση ανθρώπων που διακρίθηκαν όχι μόνο για την προσφορά τους αλλά και για τις αξίες τους, όπως ο Αντώνης Δράκος, καθίσταται εξαιρετικά σημαντική και τυγχάνει της αρμόζουσας αναγνώρισης.

Αγαπητέ Αντώνη Δράκο,

Η προσφορά και το έργο σου θα αποτελέσουν οδηγό της δικής μας προσπάθειας για προαγωγή του αθλητισμού στον τόπο μας. Εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία τόσο στο βιβλίο σου όσο και για κάθε προσωπικό στόχο που έχεις θέσει.

__________

Σημ.: Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κα Αθηνά Μιχαηλίδου.

(ΝΓ)