Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-11-2023 13:05

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στην ημερίδα με θέμα «Τρόοδος, η αγρότισσα της υπαίθρου και το μέλλον της κυπριακής αγροτικής οικονομίας»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω τη σημερινή ημερίδα, η οποία πραγματοποιείται στην περιοχή της Πιτσιλιάς, στην καρδιά του Τροόδους εδώ στον μαγευτικό Αγρό και είναι αφιερωμένη στην αγρότισσα της υπαίθρου και τη σημαντική συμβολή της στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, καθώς και στην αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών και ιδιαίτερα των ορεινών.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχει θέσει ως πρώτιστο στόχο του τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και ευημερίας για τους κατοίκους των ορεινών μας περιοχών. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, απαιτείται η υλοποίηση πολιτικών που να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενεργειών, από τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής μέχρι και την προώθηση της δημιουργίας παράπλευρων εναλλακτικών δραστηριοτήτων για τους κατοίκους, με ιδιαίτερη έμφαση στην κινητοποίηση και αξιοποίηση της αγρότισσας της υπαίθρου μας. Ένα τέτοιο ολοκληρωμένο πλαίσιο παρεμβάσεων προβλέπει η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία υλοποιείται και στον τόπο μας μέσα από την εφαρμογή συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Στην παρούσα φάση συντρέχει, παράλληλα, η εφαρμογή τόσο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020,  όσο και η εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027.

Οι πρόσφατες προκηρύξεις των δύο σημαντικότερων μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 του Καθεστώτος 4.1 για την παροχή οικονομικής ενίσχυσης για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και του Μέτρου 6.1 για παροχή ενίσχυσης πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών έδειξαν το έντονο ενδιαφέρον του αγροτικού κόσμου, για εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων εκμεταλλεύσεών τους, τη δημιουργία νέων μονάδων και εγκατάσταση νέων της υπαίθρου στον πρωτογενή τομέα. Οι αιτήσεις που λήφθηκαν και αξιολογήθηκαν θετικά αντιστοιχούσαν σε συνολικό ποσό επιδότησης €70 εκ. σε σχέση με €36 εκ. που προέβλεπε η αρχική προκήρυξη. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σχεδόν το 20% των αιτητών ήταν γυναίκες. Η διαχείριση αυτού του ζητήματος ήταν από τις πρώτες άμεσες προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η νέα διακυβέρνηση στα θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αφού μελέτησε με κάθε σοβαρότητα το θέμα αποφάσισε την έγκριση όλων των αιτήσεων που πληρούσαν τα κριτήρια συμμετοχής, διπλασιάζοντας τον αρχικό προϋπολογισμό των δύο προκηρύξεων. Στις 31 Μαΐου 2023, το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για την πρόθεση του Υπουργείου μας για έγκριση όλων των επιλέξιμων αιτητών παραχωρώντας χρηματοδότηση πέραν των €70 εκ. για ανάπτυξη του πρωτογενούς μας τομέα σε μια τόσο κρίσιμη για τους γεωργούς μας περίοδο. Θα ήθελα να τονίσω ότι οι επενδύσεις που εγκρίθηκαν περιλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στον πρωτογενή τομέα με καθοριστική συμβολή στη βελτίωση της συνολικής επίδοσης των εκμεταλλεύσεων (οικονομική και περιβαλλοντική).

Είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό να σημειώσω ότι οι ενισχύσεις προορίζονται κατά κύριο λόγο σε νέους που είτε εγκαθίστανται στη γεωργία για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικών εκμεταλλεύσεων είτε είναι υφιστάμενοι γεωργοί νεαρής ηλικίας.

Σε ό,τι αφορά στο Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027, πέραν των 30.000 αιτητών έδειξαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στα νέα εκταρικά και αγροπεριβαλλοντικά μέτρα. Η αξιολόγηση των αιτήσεων προχώρησε με γοργούς ρυθμούς και αναμένουμε εντός του Δεκεμβρίου να παραχωρηθούν πέραν των €60 εκ. στους δικαιούχους.

Ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος υλοποιούμε τον προγραμματισμό μας και προχωρούμε με την προκήρυξη νέων παρεμβάσεων που επεκτείνονται και πέραν του πρωτογενούς τομέα. Επιδιώκουμε την ανάδειξη και στήριξη των συνεργειών μεταξύ αγροτικού και άλλων τομέων μέσα σε ένα πλαίσιο αειφόρου ανάπτυξης. Στην προσπάθεια αυτή καθοριστικότατος είναι ο ρόλος των γυναικών και της κύπριας αγρότισσας. Αναφέρω ενδεικτικά την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού αξιοποιώντας τα τοπικά προϊόντα και ιδιαίτερα τα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μας, την ανάδειξη της πολιτιστικής μας παράδοσης και του παραδοσιακού αγροτικού τοπίου, την προώθηση του αγροτουρισμού καθώς επίσης και την προώθηση της δημιουργίας επισκέψιμων αγροκτημάτων.

Μέσα από τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα, έχουν παραχωρηθεί σημαντικές οικονομικές ενισχύσεις για επενδύσεις που σχετίζονται με την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που συνδέονται με τη φύση, το περιβάλλον, τη γεωργική παραγωγή και τη βιοποικιλότητα.

Στην ίδια κατεύθυνση θα συνεχίσουμε μέσα από τις παρεμβάσεις του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027, και ιδιαίτερα μέσα από την πρωτοβουλία LEADER που προωθεί την υλοποίηση τοπικών στρατηγικών από τις τοπικές κοινωνίες. Πρόσφατα, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ενέκρινε τις τέσσερεις Ομάδες Τοπικής Δράσης που θα δραστηριοποιηθούν στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους, η οποία καλύπτει γεωγραφικά την πλειονότητα των Κοινοτήτων του Τροόδους. Είμαστε βέβαιοι ότι η Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους, η οποία έχει διαδραματίσει σπουδαιότατο ρόλο στην αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής θα συνεχίσει με το ίδιο πάθος να στηρίζει τις πρωτοβουλίες των κατοίκων και ιδιαίτερα των γυναικών της υπαίθρου.  

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συμβάλουμε όλοι μας, ο κάθε ένας με τον δικό του τρόπο, στη δημιουργία ενός νέου οικονομικού μοντέλου που θα δίνει έμφαση στον πρωτογενή τομέα, θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες και την παράδοση του τόπου μας και θα αξιοποιεί την τεχνογνωσία, την καινοτομία και το ανθρώπινο δυναμικό της υπαίθρου μας.

Κύριο μέλημά μας πρέπει να είναι η αλλαγή κουλτούρας όλων μας, ώστε μέσω της συνεργασίας και συνεργειών εντός των τοπικών κοινωνιών του Τροόδους να μπορέσει να αναπτυχθεί ένα ολιστικό σύστημα ανάπτυξης που θα συμβάλει αποφασιστικά στην επισιτιστική ασφάλεια καθώς και την παραμονή των νέων μας στην ύπαιθρο.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι έχουν εμπλακεί στη διοργάνωση της σημερινής ημερίδας και να διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος παραμένει διαχρονικά στενός σύμμαχος και συνεργάτης με την αγρότισσα, τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και τον πληθυσμό της υπαίθρου, προσπαθώντας να ανταποκριθεί άμεσα και καταλυτικά στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

(ΜΓ)