Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-11-2023 13:30

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στο Φεστιβάλ Ζιβανίας 2023, στο Πελένδρι

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που κηρύσσω σήμερα την έναρξη του Φεστιβάλ Ζιβανίας 2023, το οποίο έχω θέσει υπό την αιγίδα μου και το οποίο οργανώνεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο Πελενδρίου.

Το Πελένδρι, γνωστό ήδη από τα Μεσαιωνικά χρόνια, απαντάται σε γραπτές μαρτυρίες του 1353. Συσχετίζεται με τον Ιωάννη Ντε Λουζινιάν, Πρίγκιπα της Αντιόχειας και μέλος της βασιλικής οικογένειας της Κύπρου. Ο Μεσαιωνικός χρονογράφος Γεώργιος Βουστρόνιος αναφέρει ότι περί του 1461 και του 1474, το Πελένδρι και ακόμη 14 γύρω κοινότητες είχαν μεγάλη εμπορική σημασία για την περιοχή. Εδώ έχουν ανευρεθεί σημαντικά αρχαιολογικά αντικείμενα της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στις μέρες μας, το Πελένδρι είναι μια μοναδική ορεινή κοινότητα της οροσειράς του Τροόδους με υψόμετρο στα 800 μέτρα, με σχετικά ψηλή βροχόπτωση η οποία, πέρα από τους αμπελώνες, ευνοεί την καλλιέργεια πυρηνόκαρπων φρούτων, ελιάς, αμυγδάλων και κηπευτικών. Το τοπίο χαρακτηρίζει επίσης η φυσική βλάστηση με πεύκα, λατζιές, τρεμιθιές, ξυσταριές, περνιές, αγριοελιές, σκλήνδρους, πλάτανους και μερσινιές.

Το Πελένδρι και οι γύρω αμπελουργικές κοινότητες ανήκουν στο σύμπλεγμα της Πιτσιλιάς. Η καταχώρηση της Γεωγραφικής Ένδειξης «ΠΟΠ Πιτσιλιάς» στο αντίστοιχο μητρώο προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργεί συνθήκες συγκριτικού πλεονεκτήματος για τους οινοποιούς των 32 κοινοτήτων. Τους δίνει το δικαίωμα παραγωγής Οίνων ομώνυμης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π). Είναι εξάλλου ευρέως γνωστό ότι η Πιτσιλιά έχει μεγάλη παράδοση στην παρασκευή εδεσμάτων από ντόπιο σταφύλι όπως ο παλουζές, ο σουτζιούκκος, το κιοφτέρι, και το έψημα, καθώς και η σταφίδα. Τα προϊόντα αυτά είναι απαράμιλλης ποιότητας και σκιαγραφούν τη δυναμική της Κύπρου να παράγει και να προβάλλει τον τοπικό της χαρακτήρα. Η δε χωρική απόσταξη «Ζιβανίας» τοπικής παραγωγής έχει συμβάλει πριν από χρόνια στη νομική κατοχύρωση και την τυποποίηση του προϊόντος με εθνικό Διάταγμα. Στο Διάταγμα αναφέρονται με σαφήνεια τα κριτήρια παραγωγής και οι ποιοτικές προδιαγραφές αυτού του μοναδικού αλκοολούχου ποτού της Κύπρου με «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη».

Η διεξαγωγή εκδηλώσεων που στοχεύουν στην ανάδειξη της πλούσιας αμπελοοινικής παράδοσης του τόπου έχει ιδιαίτερη σημασία. Συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός ελπιδοφόρου κλίματος για τον τόπο, αναδεικνύοντας το ενδιαφέρον όλων για να κρατηθεί ζωντανή η μοναδική κυπριακή ύπαιθρος και να δημιουργηθούν περαιτέρω προοπτικές για το μέλλον των ορεινών μας περιοχών. Απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους για τη σημερινή εκδήλωση, που αποτελεί πόλο έλξης στις κοινότητές σας για τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Φίλες και φίλοι,

Η παρουσία μου στη σημερινή εκδήλωση επιβεβαιώνει τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη στον αμπελοοινικό τομέα. Θέτουμε ως εξαιρετική προτεραιότητά μας τη διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη των αμπελουργικών περιοχών και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη του αμπελοοινικού τομέα. Ιδιαίτερα, ως αρμόδιο Υπουργείο, κατανοούμε πλήρως ότι η επιτυχία του αμπελοοινικού τομέα επηρεάζεται από τις συνεχείς και μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται δραστικά. Είναι για αυτό τον λόγο που κρατούμε ζωντανό τον διάλογο με τις Τοπικές Αρχές, τις Οργανώσεις Παραγωγών, τις Αγροτικές Οργανώσεις και άλλους φορείς που βρίσκονται κοντά στους παραγωγούς, αμπελουργούς και οινοποιούς και αναπτύσσουμε δράσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο για να ενισχύσουμε τον τομέα με κάθε δυνατό τρόπο. Ως εκ τούτου, για την περίοδο που διανύουμε μέχρι και το έτος 2027, το Στρατηγικό Σχέδιο της Κύπρου θα διαθέσει, μέσα από τις Παρεμβάσεις του αμπελοοινικού τομέα, πέρα από €22 εκατομμύρια σε αμπελουργούς και οινοποιούς. Το ίδιο ποσό, δηλαδή περίπου €22 εκατομμύρια, διατέθηκε ήδη κατά την πενταετία 2019-2023, αποκλειστικά από οικονομικούς πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ενίσχυση στον τομέα.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις συγχαίρω τους διοργανωτές και όλους εσάς που με την παρουσία σας στηρίζετε τις προσπάθειες που σκοπό έχουν τη συνεχή πρόοδο αυτής της σημαντικής, από κάθε άποψη, περιοχής του τόπου μας. Θέλω να τονίσω για ακόμη μια φορά ότι για το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, η προστασία, η ανάδειξη και η προώθηση του αμπελοοινικού τομέα και των παραδοσιακών προϊόντων του αποτελούν συνειδητά στρατηγική επιλογή. 

Σας ευχαριστώ.

(ΜΓ)