Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-11-2023 11:53

Συμμετοχή βουλεύτριας κας Ειρήνης Χαραλαμπίδου στο «Παγκόσμιο Φόρουμ του Ρέικιαβικ-Γυναίκες Ηγέτιδες»

Ολοκληρώνονται σήμερα στο Ρέικιαβικ οι εργασίες του «Παγκόσμιου Φόρουμ του Ρέικιαβικ-Γυναίκες Ηγέτιδες» στο οποίο συμμετέχει η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών και Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη  (ΚΣ ΟΑΣΕ) κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Σε παρέμβασή της με θέμα την ανάγκη προώθησης της ίσης εκπροσώπησης ανδρών και γυναικών στην πολιτική, η  κα Χαραλαμπίδου τόνισε ότι ουδέποτε θα υπάρξει ομοφωνία για προώθηση της ίσης εκπροσώπησης ανδρών και γυναικών, καθότι αυτή αποτελεί ζήτημα εξουσίας, την οποία κανένας δεν επιθυμεί να μοιραστεί, ιδιαίτερα δε στις κοινωνίες όπου επικρατούν πατριαρχικά στερεότυπα. Κάλεσε δε τις γυναίκες να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.

Η κα Χαραλαμπίδου ενημέρωσε για τις προσπάθειες που καταβάλλει ως Αντιπρόεδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ, για την ενίσχυση της γυναικείας εκπροσώπησης. Ειδικότερα αναφέρθηκε σε τροπολογίες της που άλλαξαν τον Κανονισμό Λειτουργίας, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη για ισότιμη εκπροσώπηση των φύλων κατά τον διορισμό αξιωματούχων της Συνέλευσης.

Η κα Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη διοργάνωση, με δική της πρωτοβουλία, ειδικής Συζήτησης στη Βουλή των Αντιπροσώπων με θέμα «Η συμμετοχή των γυναικών στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια: Από τη θεωρία την πράξη», στην οποία συμμετείχαν γυναίκες ηγέτιδες στην πολιτική, τη διπλωματία και σε άλλους τομείς. Η κα Χαραλαμπίδου σημείωσε ότι η εν λόγω Συζήτηση διοργανώθηκε κατά την τρέχουσα χρονική συγκυρία, εν μέσω της κλιμακούμενης γεωπολιτικής αστάθειας που υπονομεύει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Αναφερόμενη σε τρέχουσες συγκρούσεις που μαίνονται στον κόσμο και ιδιαίτερα στην κρίση που απειλεί να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, η κα Χαραλαμπίδου τόνισε ότι στις σημερινές πού ανησυχητικές συνθήκες που βιώνουμε, ο ρόλος των γυναικών σε θέματα ειρήνης και ασφάλειας είναι υψίστης σημασίας, εφόσον, όπως έχει αποδειχθεί, η ισότιμη συμμετοχή τους ενισχύει τις προοπτικές επίτευξης σταθερών λύσεων που προάγουν τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)