Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-11-2023 16:25

Ανακοίνωση του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης αναφορικά με την υποβολή αιτήσεων

Η Επιτροπή του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης υπενθυμίζει το κοινό ότι δέχεται αιτήσεις για οικονομική στήριξη φοιτητών/τριών πρώτου πτυχίου, ανεξαρτήτως ηλικίας. Η οικονομική βοήθεια αφορά δίδακτρα πανεπιστημίου ή ενοίκια φοιτητή. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ολοκληρωθεί στις 28 Νοεμβρίου 2023.

Η αίτηση θα πρέπει να υποβάλλεται ηλεκτρονικά, ΜΟΝΟ μέσω της ιστοσελίδας του Φορέα.

Ο/η Αιτητής /τρία πρέπει να είναι ο ίδιος/α φοιτητής/τρια και η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Πληρωμές για τους εγκεκριμένους φοιτητές/τριες γίνονται απευθείας στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα – για δίδακτρα – ή απευθείας στους ιδιοκτήτες των υποστατικών – για ενοίκια –, εκτός σπάνιων περιπτώσεων όταν κριθεί αναγκαίο.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 εισάγεται μία νέα κατηγορία παιδιών, στα οποία θα παραχωρούνται υποτροφίες, χωρίς να ελέγχονται τα εισοδήματα ή η περιουσία των οικογενειών τους. Εφάπαξ ποσό θα δίνεται πλέον αναλόγως της όποιας χορηγίας καταβάλλεται από άλλους φορείς.

Από την υποχρέωση τήρησης των κριτηρίων εξαιρούνται οι ακόλουθες ομάδες φοιτητών:

- Ορφανά παιδιά από δύο γονείς.

- Παιδιά των θυμάτων από την έκρηξη στο Μαρί το 2011, της συντριβής του αεροσκάφους της Ήλιος στις 14/08/2005 και όσων έπεσαν εν ώρα δημοσίου καθήκοντος.

- Παιδιά εγκλωβισμένων.

- Παιδιά τα οποία μέχρι την ενηλικίωση τους ήταν υπό την κηδεμονία της Διευθύντριας Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

- Για μονογονείς με τέσσερα και περισσότερα παιδιά.

- Για πολύτεκνους με πέντε και περισσότερα εξαρτώμενα παιδιά.

Στόχος για το 2023-2024 είναι να συγκεντρωθούν πέραν των δύο εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να βοηθηθούν πάνω από 1.300 φοιτητές, αριθμός τριπλάσιος από τις χορηγίες που παραχωρούνταν στο παρελθόν. Υπενθυμίζεται ότι όσοι θέλουν να συνεισφέρουν στο Φορέα μπορούν να το κάνουν μέσω τραπεζικού εμβάσματος ή μέσω της JCC από την ιστοσελίδα.

Ο Ανεξάρτητος Φορέας Κοινωνικής Στήριξης ιδρύθηκε το 2015, υπόκειται σε νόμο και τυγχάνει οικονομικής διαχείρισης από τον Γενικό Λογιστή του Κράτους. Στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές φυσικών και νομικών προσώπων και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιπλέον οι εισφορές/δωρεές από τις οποίες προέρχονται οι πόροι του Φορέα δεν υπόκεινται σε φορολόγηση. Μέχρι σήμερα συνέβαλε καθοριστικά, μέσω επιχορήγησης διδάκτρων ή ενοικίων, ώστε εκατοντάδες φοιτητές, από οικογένειες που αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, να μπορέσουν τελικά να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους αντί να τις εγκαταλείψουν. Του Φορέα προεδρεύει η πρώτη Κυρία, κα Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη.

(ΡΜ/ΜΣ/ΓΣ)