Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-11-2023 16:17

Ο βουλευτής κ. Πανίκος Λεωνίδου συμμετείχε σε αποστολή της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας στη Γερμανία

O βουλευτής κ. Πανίκος Λεωνίδου, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) και Μέλος της Διεθνούς Γραμματείας της Συνέλευσης, συμμετείχε σε αποστολή αντιπροσωπείας της Συνέλευσης στο Μόναχο.

Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ είχε συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου της Βαυαρίας κ. Tobias Reiss, τον οποίο ενημέρωσε για το έργο, τους σκοπούς και τις δράσεις της Συνέλευσης, περιλαμβανομένης της διεθνούς εκστρατείας διαφώτισης της Συνέλευσης αναφορικά με το ζήτημα της μετατροπής της χρήσεως χώρων λατρείας και ναών. Συναφώς, στηλιτεύθηκε η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ως πράξη εργαλειοποίησης της θρησκείας για πολιτικές σκοπιμότητες από την τουρκική ηγεσία. Ο κ. Λεωνίδου αναφέρθηκε στην καταπάτηση της θρησκευτικής ελευθερίας και στην καταστροφή της χριστιανικής κληρονομιάς, που συντελείται στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπογράμμισε δε ότι η κυπριακή αντιπροσωπία στη ΔΣΟ ενστερνίζεται και συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τη Συνέλευση για προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως αυτή αναδεικνύεται μέσα από την οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας. Το ζήτημα αυτό, τόνισε ο κ. Λεωνίδου, αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για σεβασμό από το κατοχικό καθεστώς του βασικού δικαιώματος των Ελληνοκυπρίων να εξασκούν τα θρησκευτικά τους πιστεύω στο σύνολο των Ορθόδοξων ναών και άλλων χώρων λατρείας στα κατεχόμενα.

Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ είχε επίσης χωριστές συναντήσεις με εκπροσώπους του Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών Βαυαρίας, του Ινστιτούτου για τον Ευρωπαϊκό και Διατλαντικό Διάλογο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μονάχου. Κατά τις συναντήσεις, ο κ. Λεωνίδου εξέφρασε εκτίμηση για το πολύ σημαντικό έργο και τις δράσεις, που πραγματοποιούν οι εν λόγω φορείς του γερμανικού κρατιδίου της Βαυαρίας σε θεματικές, που άπτονται της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, συμβάλλοντας στις προσπάθειες για εμποτισμό του διαλόγου για τη δημοκρατία, τον κοινοβουλευτισμό και το κράτος δικαίου με τις χριστιανικές αρχές και αξίες, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης. Ο κ. Λεωνίδου επισήμανε ότι σε μια υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Τουρκία, συντελείται κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών, υπογραμμίζοντας ότι στην Κύπρο είναι γνωστό το πρόβλημα αυτό, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας για σαράντα εννιά χρόνια.

Χθες, εξάλλου, έγινε παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου της ΔΣΟ με τίτλο «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο» και της ομώνυμης έκθεσης φωτογραφιών, στο Πολιτιστικό Κέντρο "Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος" του Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων στο Μόναχο.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)