Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-11-2023 09:55

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στην τελετή εγκαινίων του Χριστουγεννιάτικου Χωριού στο Φικάρδου

Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα στην όμορφη Κοινότητα του Φικάρδου, σε μια μαγική στιγμή που σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, μιας περιόδου που γεμίζει όλους μας, μικρούς και μεγάλους, με ευφορία, χαρά και ευτυχία.

 

Το γραφικό Φικάρδου μεταμορφώνεται για ακόμη μια χρονιά σε ένα μεσαιωνικό Χριστουγεννιάτικο Χωριό βγαλμένο από παραμύθι και ταξιδεύει του επισκέπτες του πίσω στον χρόνο σε μια μοναδική και ανεπανάληπτη περιδιάβαση στα πανέμορφα μονοπάτια της τοπικής παράδοσης.

 

Η προσπάθεια που όλοι μαζί φέρατε εις πέρας και φέτος δείχνει την αφοσίωσή σας να αναδείξετε τα τοπικά έθιμα και προϊόντα των Κοινοτήτων του Μαχαιρά (Φικάρδου, Λαζανιάς, Καμπί, Άγιος Επιφάνιος, Φαρμακάς και Γούρρη) και να διατηρήσετε αναλλοίωτη την αυθεντικότητα που χαρακτηρίζει τα χωριά σας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που για δεύτερη χρονιά το Φικάρδου επιλέγηκε από το Υφυπουργείο Τουρισμού για συμμετοχή στο Σχέδιο Χριστουγεννιάτικων Χωριών ούτε που για την περσινή σας διοργάνωση, αναδειχθήκατε ως το Καλύτερο Χριστουγεννιάτικο Χωριό και βραβευθήκατε για αυτό. Για αυτή σας την τιμητική διάκριση σάς αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.

Η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη αποδίδει μεγάλη σημασία στην προώθηση και την ενδυνάμωση των περιοχών της υπαίθρου και των ορεινών χωριών. Είναι πεποίθησή μας ότι η διαφύλαξη του ιστορικού και παραδοσιακού χαρακτήρα και της φυσιογνωμίας των Κοινοτήτων μας αποτελεί μορφή έκφρασης και ενίσχυσης του πολιτισμού μας. Επιδίωξή μας είναι να κρατήσουμε ζωντανά τα χωριά στα ορεινά και στην ύπαιθρο, με την υιοθέτηση αναπτυξιακών πολιτικών που συμβάλλουν στην πρόοδο των Κοινοτήτων αλλά και με κίνητρα που θα προσελκύσουν νέους κατοίκους και επαγγελματική δραστηριότητα στα χωριά μας. Προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύουν υφιστάμενα και νέα στεγαστικά προγράμματα και δράσεις σε άλλους τομείς, όπως είναι η πράσινη ανάπτυξη και η ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας.

Επιπρόσθετα, ενόψει της εφαρμογής της μεγαλεπήβολης μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα από τη δημιουργία Συμπλεγμάτων Κοινοτήτων, τα οφέλη για τους κατοίκους της υπαίθρου αναμένεται να είναι πολλαπλά. Οι τοπικές κοινωνίες θα μπορούν πλέον να ανταποκρίνονται με μεγαλύτερη επάρκεια και να παρέχουν καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πολίτες, με τρόπο άμεσο που να εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Φίλες και Φίλοι,

Η παρουσία μου στη σημερινή γιορτή είναι απόδειξη της βούλησης της Κυβέρνησης για στήριξη των Κοινοτήτων. Θα ήθελα να μεταφέρω το μήνυμα της Πολιτείας ότι, στο πλαίσιο του εφικτού, στεκόμαστε αρωγός και συμπαραστάτης στις πρωτοβουλίες σας.

Καταληκτικά, θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο και τα μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων των Κοινοτήτων των Μαχαιροχωρίων αλλά και όλους τους κατοίκους που δούλεψαν με μεράκι και αγάπη για να στήσουν αυτή την ξεχωριστή γιορτή που θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Ιανουαρίου. Είμαι βέβαιος ότι φεύγοντας οι επισκέπτες σας θα πάρουν μαζί τους χαραγμένο στη μνήμη τους ένα κομμάτι της παράδοσης των χωριών σας.

Εύχομαι σε όλους καλή διασκέδαση στα δρομάκια του Φικάρδου και καλές γιορτές, με υγεία και προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

(ΜΚυ)