Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-12-2023 16:54

Χαιρετισμός Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων κας Άννας Αριστοτέλους στην εκδήλωση για τα εγκλωβισμένα και επανεγκατασταθέντα παιδιά

«Αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα». Ένας στίχος ενός τραγουδιού που όλοι τον γνωρίζουμε και όλοι μπορεί να τον πούμε. Ένας στίχος διαχρονικός που μας αγγίζει όλους όσοι έχουμε πάντα στο μυαλό μας τα παιδιά που αποτελούν το μέλλον και την ελπίδα. Στα παιδιά, τα οποία θα πρέπει να προστατεύσουμε και να χτίσουμε, γιατί αυτά θα συνεχίσουν αυτά που αρχίζουν άλλοι και αυτά μπορούν να βελτιώσουν τον κόσμο όταν μεγαλώσουν.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση, μια εκδήλωση που διοργανώνεται μετά από πρωτοβουλία μας για πρώτη φορά, 49 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, και η οποία είναι αφιερωμένη στα εγκλωβισμένα και επανεγκατασταθέντα παιδιά μας. Στα δικά μας παιδιά, στα παιδιά της Κύπρου μας. Τα παιδιά που δίνουν ζωντάνια στα κατεχόμενα χωριά μας. Ωστόσο, μεγαλώνουν σε διαφορετικές συνθήκες, και αυτά και οι γονείς τους, όλα αυτά τα χρόνια και αντιμετωπίζουν διαχρονικά αρκετές δυσκολίες, λόγω της τουρκικής κατοχής και θυσιάζοντας τόσα πολλά τόσο για την οικογένειά τους όσο και για τον τόπο τους.

Η πρώτη εκδήλωση για τα παιδιά, η οποία είναι η αρχή μιας νέας σειράς δράσεων, εντάσσεται στο πλαίσιο του στρατηγικού μας στόχου που έχουμε θέσει από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου, στη βάση του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πυρήνας αυτού του σχεδιασμού είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, το κάθε παιδί, ο κάθε νέος και νέα, οι ανάγκες τους και η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Σήμερα εγκλωβισμένα και επανεγκατασταθέντα παιδιά ηλικίας 5 έως 18 ετών, παιδιά και νέοι που φοιτούν στα σχολεία μας στα κατεχόμενα, μπορούν να έχουν μια μέρα όπως όλοι οι μαθητές μας που φοιτούν και διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές. Παρακολούθησαν μια θεατρική παράσταση, είχαν δηλαδή πρόσβαση στον πολιτισμό, εκπαιδεύτηκαν, κοινωνικοποιήθηκαν και τους δόθηκε η δυνατότητα να περάσουν όμορφα και ξέγνοιαστα κατά τη διάρκεια μιας σχολικής ημέρας ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων.

Δεν πρόκειται ούτε για ευκαιρία ούτε για χάρη. Και το μήνυμα αυτό θέλω να είναι ξεκάθαρο. Πρόκειται για διασφάλιση του ανθρώπινου δικαιώματος της προσωπικής ανάπτυξης, η οποία επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους, όπως είναι η πρόσβαση στον πολιτισμό, στην εκπαίδευση, στην ψυχαγωγία, στην κοινωνικοποίηση. Όλα τα παιδιά έχουν τα ίδια δικαιώματα και σαφώς αποτελεί υποχρέωσή μας να διασφαλίζουμε αυτά τα δικαιώματα.

Σε αυτό το πλάνο, λοιπόν, περιλαμβάνεται η ανάπτυξη δράσεων και προγραμμάτων για τα εγκλωβισμένα και επανεγκατασταθέντα παιδιά και για τους νέους μας, αφού διαπιστώθηκε ότι απουσιάζουν τέτοιες ευκαιρίες και δράσεις, με αποτέλεσμα τα παιδιά να παραμένουν σε αδράνεια και αποκλεισμένα από δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν τα παιδιά στις ελεύθερες περιοχές. Η απόφαση για υλοποίηση τέτοιων δράσεων και η πραγματοποίηση προγραμμάτων με στόχο την προσωπική ανάπτυξη των εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων παιδιών και των νέων μας, ήταν αποτέλεσμα των επαφών που είχαμε με τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, τους εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες μας. Συγκεκριμένα, μετά από κατά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις μου μαζί τους κατά τις επισκέψεις που πραγματοποιούμε στα κατεχόμενα χωριά μας, αλλά και συναντήσεις στο γραφείο μου, διαπιστώθηκε η απουσία τέτοιων δραστηριοτήτων και προγραμμάτων που θα ενεργοποιούσαν τα παιδιά και τη νεολαία γενικότερα, διευκολύνοντας την προσωπική τους ανάπτυξη και διασφαλίζοντας τα δικαιώματά τους ως παιδιά, όπως όλα τα παιδιά. Τέτοιες δραστηριότητες και προγράμματα συμβάλλουν στην ενίσχυση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους που θα τα βοηθήσουν και στη μετέπειτα ζωή τους, δίδοντάς τους ευκαιρίες για προσωπική πρόοδο. Η μαγεία της ανάπτυξης δεξιοτήτων μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων και παιγνιδιών, βοηθά τα παιδιά και τους νέους μας στην κοινωνικοποίησή τους και τη μεταξύ τους αποτελεσματική επικοινωνία.

Είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που θεωρώ πολύ σημαντική την άμεση επαφή με τους εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες μας και χρήσιμη τη διά ζώσης επικοινωνία. Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε εκεί, κοντά τους, δίπλα τους, να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες τους, να ακούμε τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους και όπου διαπιστώνεται ανάγκη να παρεμβαίνουμε και με τα ανάλογα διαβήματα, να επιλύονται τα προβλήματα και να δίνονται λύσεις, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους και ειδικότερα των παιδιών. Από τις επαφές και συναντήσεις που είχα μαζί τους κατά τους τελευταίους μήνες καταγράφηκαν διάφορα προβλήματα που χρήζουν διαχείρισης και σε αυτό το στάδιο προσπαθούμε να αναδιαμορφώσουμε τα δεδομένα.

Πρέπει να πω ότι ειδικά τα παιδιά και οι νέοι μας αποτελούν ύψιστη προτεραιότητά μας. Είναι πολύ σημαντικό να βρισκόμαστε κοντά τους, να επενδύουμε σε αυτούς, να έχουμε αποτελεσματική επικοινωνία μαζί τους, να διαπιστώνουμε τις ανάγκες και τα θέματα που τους απασχολούν και να προσπαθούμε μαζί τους να επιλύουμε τα οποιαδήποτε ζητήματα που θα βελτιώσουν το επίπεδο διαβίωσής τους και που θα τους διασφαλίσουν αντίστοιχες δραστηριότητες και ευκαιρίες εργασίας και μάθησης, όπως στις ελεύθερες περιοχές, μέσα από τις οποίες θα τους δίδονται ευκαιρίες να ανακαλύψουν νέες πτυχές του εαυτού τους και τα ταλέντα τους.

Αγαπητά παιδιά και εκπαιδευτικοί,

Σε αυτό το πλαίσιο και πλέγμα δράσεων της Υπηρεσίας μας εντάσσεται και η σημερινή εκδήλωση.

Εγκλωβισμένα και επανεγκατασταθέντα παιδιά και νέοι μας, που παρακολουθήσατε στον ΘΟΚ τη θεατρική παράσταση ο «Μολυβένιος Στρατιώτης» και επανεγκατασταθέντα παιδιά που διαμένετε στα κατεχόμενα χωριά μας και φοιτάτε σε σχολεία στις ελεύθερες περιοχές, τώρα είναι η ώρα της ψυχαγωγίας. Σας καλωσορίζω στο Πάρκο της Ακρόπολης, στην εκδήλωση που διοργανώνουμε για εσάς και η οποία περιλαμβάνει ψυχαγωγικά παιγνίδια και γεύμα. Στον χώρο όπου πραγματοποιείται η εκδήλωση υπάρχουν φουσκωτά για να παίξετε, ξυλοπόδαροι, μασκότ, καθώς και άλλες δραστηριότητες όπως ταχυδαχτυλουργούς, ζωγραφική προσώπου, μουσική και χορός. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα σας προσφερθούν παιχνίδια.

Κλείνοντας θα επαναλάβω ότι η εκδήλωση αυτή είναι η αρχή πολλών άλλων δράσεων και προγραμμάτων που βρίσκονται στα σκαριά, στο πλαίσιο του στρατηγικού μας σχεδιασμού. Είναι υποχρέωση και καθήκον μας ως κοινωνία, ως πολιτεία, ως κράτος, να στεκόμαστε δίπλα στα παιδιά, που μεγαλώνουν με περισσότερες δυσκολίες, διασφαλίζοντας ίδια δικαιώματα για αυτά.

Τέλος θα ήθελα να τονίσω για πολλοστή φορά ότι θα είμαστε δίπλα στους εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες, μας με στόχο την επίλυση των ζητημάτων που τους απασχολούν και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και ειδικότερα δίπλα στα παιδιά και τους νέους μας, διασφαλίζοντάς τους αντίστοιχες ευκαιρίες μάθησης και εργασίας, όπως στις ελεύθερες περιοχές.

Τα παιδιά είναι η χαρά και το μέλλον μας, η ελπίδα μας για έναν καλύτερο κόσμο.

 

(ΡΜ/ΝΖ/ΑΣΠ)