Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-12-2023 11:32

Συνέδριο «Κλιματική και Ενεργειακή Κρίση - Ο Αντίκτυπος στην Ισότητα των Φύλων»

Κοινή Ανακοίνωση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Δρος Μαρίας Παναγιώτου και της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων κας Τζόζης Χριστοδούλου

Τα ζητήματα της Ισότητας των Φύλων καθώς και του περιβάλλοντος είναι, ενδεχομένως, τα μόνα που άπτονται όλων των εκφάνσεων του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, με άμεσο αντίκτυπο στον ίδιο τον άνθρωπο, την ποιότητα ζωής του και ως αποτέλεσμα στην κοινωνία και την οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο, και έχοντας οδοδείκτη το πρόγραμμα διακυβέρνησης που θέτει ως προτεραιότητα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών με όρους αειφορίας, ενώνουμε δυνάμεις και από κοινού, Επίτροπος Ισότητας των Φύλων και Επίτροπος Περιβάλλοντος, συνδιοργανώνουμε Συνέδριο με θέμα «Κλιματική και Ενεργειακή Κρίση - Ο Αντίκτυπος στην Ισότητα των Φύλων».

Σκοπός του Συνεδρίου είναι ο δημιουργικός διάλογος, η ανταλλαγή απόψεων με εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκούς, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών για πολιτικές και δράσεις που έχουν ενσωματωθεί από πλευράς πολιτείας ή και ενδεχομένως θα πρέπει να ενσωματωθούν για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ενδεχόμενων αρνητικών έμφυλων επιπτώσεων της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης. Υποσχόμενες πρακτικές και εμπειρίες θα παρουσιαστούν από τη Δρ Salma Al-Nims, UN Senior Social Affairs Officer, Gender Equality, Gender Justice, Population and Inclusive Cluster, η οποία θα είναι και η κύρια ομιλήτρια του Συνεδρίου.

Το Συνέδριο στοχεύει, επίσης, στη γνώση και την ευαισθητοποίηση των γυναικών και των ανδρών γύρω από τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, την επίδραση της κρίσης αυτής στην εργασία και την καθημερινότητά τους, αλλά και την ενεργοποίησή τους για έμπρακτη συμμετοχή σε δράσεις και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Επιδίωξή μας είναι μέσα από την ενημέρωση και την καταγραφή καλών πρακτικών, να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στις γυναίκες, επιπτώσεις που είναι μετρήσιμες και εμφανείς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η κλιματική αλλαγή πλήττει τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανόν να χάσουν τη δουλειά τους, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων και να αναλάβουν μεγαλύτερο φόρτο εργασίας και ευθύνες τόσο στον χώρο εργασίας όσο και στο σπίτι. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες και τους άνδρες που είναι ενεργοί στον αγροτικό τομέα.

Η πανδημία του COVID-19 έδειξε ότι οι σοβαρές κοινωνικές κρίσεις έχουν ασύμμετρες επιπτώσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, η ευημερία των γυναικών επηρεάστηκε πιο αρνητικά, καθώς περισσότερες γυναίκες έχασαν την εργασία τους συνεπεία της πανδημίας. Στην ίδια κατεύθυνση, η στατιστική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου κατέγραψε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι γυναίκες έκαναν περισσότερη απλήρωτη οικιακή εργασία και φροντίδα παιδιών σε σχέση με τους άνδρες. Είναι γνωστό ότι λόγω των στερεοτύπων το βάρος της ευθύνης στο σπίτι αναλογεί περισσότερο στις γυναίκες, με αποτέλεσμα να έχουν να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης μέσα από τη χρήση των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών, κλιματιστικών κ.ά.

Η πανδημία του Covid-19 μπορεί να θεωρηθεί ως παράδειγμα, για να κατανοήσουμε πόσο απροετοίμαστη είναι η ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει μία κρίση. Η κλιματική κρίση, λοιπόν, ως η μεγαλύτερη πρόκληση των ημερών μας, με επιπτώσεις παρόμοιες, αν όχι χειρότερες, με αυτές της πανδημίας, μάς βρίσκει αποφασισμένους/-νες να δράσουμε αποτελεσματικά και ολιστικά.

Επιθυμία μας είναι να τερματιστεί η έμφυλη ανισότητα, η οποία επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και το αντίθετο. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο που έρευνες έχουν δείξει ότι η ισότιμη εκπροσώπηση των δύο φύλων οδηγεί σε καλύτερες αποφάσεις και σε πιο αποτελεσματικές πολιτικές. Αυτό οφείλεται στο ότι οι γυναίκες διαθέτουν ένα διαφορετικό φάσμα γνώσεων και εμπειριών που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη πιο ολοκληρωμένων λύσεων.

Η προώθηση της ισότιμης εκπροσώπησης των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων για το κλίμα, η χρηματοδότηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης γυναικών σε πράσινες και γαλάζιες θέσεις εργασίας, η προώθηση της πρόσβασης των γυναικών σε θέσεις εργασίας στα πράσινα και γαλάζια επαγγέλματα, η ενίσχυση της οικονομικής ασφάλειας των γυναικών μέσω της ενδυνάμωσης και της κατάρτισης για την επαγγελματική ανέλιξη, η αύξηση της ευαισθητοποίησης και της κατανόησης της Ισότητας των Φύλων και της κλιματικής κρίσης είναι ορισμένες εισηγήσεις που μπορεί να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στις γυναίκες.

Για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική και την ενεργειακή κρίση πρέπει να ακούσουμε τις φωνές και τις απόψεις και των γυναικών. Οι γυναίκες έχουν τις εμπειρίες και τις γνώσεις, ώστε να μας βοηθήσουν να βρούμε λύσεις σε σύνθετα προβλήματα. Χρέος μας ως πολιτεία είναι να δίνουμε φωνή και χώρο, ώστε οι όποιες δράσεις και πολιτικές λαμβάνονται να έχουν θετικό αντίκτυπο τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες.

_________

Σημ.: Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου 2023 στις 10:00 π.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, στην αίθουσα «Ζήνων Κιτιεύς». Για την πρόσκληση, πατήστε εδώ.

(ΝΓ/ΑΣΠ)