Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-12-2023 17:18

Συνάντηση της Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων κας Άννας Αριστοτέλους με αντιπροσωπείες των αγροτικών οργανώσεων ΠΕΚ, ΕΚΑ, Παναγροτικός Σύνδεσμος Κύπρου, Νέα Αγροτική, Ευρωαγροτικός Σύνδεσμος Κύπρου

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ) κ. Πανίκο Χάμπα και τους εκπροσώπους της κ. Θωμά Θωμά και κ. Γιάννη Δημητρίου, τον εκπρόσωπο της Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου (ΠΕΚ) κ. Πανίκο Ελευθερίου, τον εκπρόσωπο του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου κ. Ηλία Φένεκ, της Νέας Αγροτικής κ. Τάκη Χριστοδούλου και του Ευρωαγροτικού Συνδέσμου Κύπρου κ. Λάμπρο Αχιλλέως είχε σήμερα η Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων κα Άννα Αριστοτέλους. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, μετά από πρόσκληση, στην Ένωση Κυπρίων Αγροτών.

Κατά τη διάρκειά της οι εκπρόσωποι των οργανώσεων αναφέρθηκαν στις διάφορες δράσεις, στα γεωργικά σχέδια και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν. Ειδική αναφορά έκαναν στην εξαιρετική πρωτοβουλία του κ. Πανίκου Χάμπα να εκδώσει βιβλίο με τίτλο: «Το ταξίδι των σπόρων» στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος. Το βιβλίο περιλαμβάνει μια παραμυθένια περιδιάβαση στους παραδοσιακούς σπόρους της Κύπρου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης τα διάφορα σχέδια που υπάρχουν για στήριξη των γεωργών στις ελεύθερες περιοχές και ειδικότερα στις ορεινές περιοχές, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για ισότιμη μεταχείριση των εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων γεωργών που διαβιούν στα κατεχόμενα χωριά μας με τους γεωργούς στις ελεύθερες περιοχές.

Η Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων εξέφρασε τη στήριξή της προς τις αγροτικές οργανώσεις, σημειώνοντας ότι οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν, οι δράσεις και οι εισηγήσεις τους είναι πολύ σημαντικές για τη διατήρηση της παράδοσής μας. Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη στήριξης των εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων μας για παραμονή στα κατεχόμενα χωριά μας, καθώς και την ανάγκη παροχής κινήτρων για επανεγκατάσταση. Εξήγησε ότι από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της πραγματοποιεί κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες για χαρτογράφηση των προβλημάτων και αναγκών, με στόχο την διαχείριση και κάλυψή τους στη βάση του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Η γεωργία», τόνισε η κα Αριστοτέλους, «είναι η κυριότερη εργασία των εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων μας, γι αυτό και λαμβάνονται μέτρα για τη στήριξή της».

Τέλος, η Επικεφαλής συνεχάρη τους εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων για τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλουν για διατήρησητης ιστορίας και των παραδόσεών μας, για την ενίσχυση του γεωργικού επαγγέλματος, καθώς και για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις τους.

(ΡΜ/ΕΑθ/ΘΘ)