Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-09-2018 13:04

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης στο Πρωινό Δρομολόγιο για την απαγωγή των δύο αγοριών

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου, μιλώντας σήμερα Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018, στο «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Ραδιοφωνικού Προγράμματος του ΡΙΚ, αναφέρθηκε στην απαγωγή των δυο αγοριών χθες, την σημαντική συμβολή των πολιτών στην ανεύρεση των δυο παιδιών και στην πρόθεση της Κυβέρνησης να επενδύσει σε θέματα ασφάλειας και υγείας στα σχολεία.

Το πλήρες κείμενο ερωτοαπαντήσεων  έχει ως ακολούθως:

«Ερώτηση: Τι πληροφορίες έχετε για τον λόγο για τον οποίο ο δράστης έκανε την απαγωγή;

Απάντηση: Κατ’ αρχάς θα ήθελα να εκφράσω και τα συγχαρητήριά μου προς την ηγεσία και τα στελέχη της Αστυνομίας Κύπρου για τον τρόπο που έδρασαν καθώς και για την κινητοποίηση στην οποία προέβηκαν. Οι ενέργειές τους ήταν από την πρώτη στιγμή τόσο αποτελεσματικές που έστελναν την ίδια ώρα και τα απαιτούμενα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση ούτως ώστε στη συνέχεια να εμπλέξουν σε αυτή την προσπάθεια και όλες τις υπόλοιπες Υπηρεσίες. Το Υπουργείο Παιδείας, το Γραφείο Ευημερίας, οι Ψυχιατρικές Υπηρεσίες, η Πολιτική Άμυνα και εθελοντές συνεργάστηκαν με την Αστυνομία. Ο μεγαλύτερος όμως συνεργάτης της Αστυνομίας ήταν οι ίδιοι οι πολίτες. Από την πρώτη ώρα που δόθηκαν κάποιες πληροφορίες σε σχέση με τα χαρακτηριστικά του δράστη και τον τρόπο με τον οποίο ενήργησε άρχισαν να δίνουν πληροφορίες στην Αστυνομία. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να είναι ασήμαντες για τον οποιοδήποτε, αλλά για την Αστυνομία, η οποία γνωρίζει και έχει το πάζλ των πληροφοριών, μπορεί να είναι σημαντικές. Είχαμε την τελική κατάληξη μέσα από πληροφόρηση που ήρθε από πολίτη ο οποίος, ευαισθητοποιημένος στο πλαίσιο της λειτουργίας του θεσμού του παρατηρητή της γειτονιάς και από την παρατηρητικότητα που είχε, έκρινε ότι ο ύποπτος θα ήταν ένα συγκεκριμένο πρόσωπο στη γειτονιά του και έδωσε αυτή την πληροφόρηση που μας οδήγησε στην αίσια κατάληξη.

Όλες οι πληροφορίες που έφταναν στην Αστυνομία αξιολογούνταν πλήρως και υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις που ήρθαν πληροφορίες για συγκεκριμένες περιοχές όπου η Αστυνομία προσέτρεξε για να εξετάσει την περιοχή. Και σ’ αυτή ακόμα την περίπτωση, η Αστυνομία, αξιολογώντας την κάθε πληροφόρηση που ερχόταν, πήγε να εξετάσει και τη συγκεκριμένη περίπτωση. Η ευαισθητοποίηση που υπάρχει στο πλαίσιο του παρατηρητή της γειτονιάς έχει δημιουργήσει ένα στενό συνεργάτη της Αστυνομίας, ο οποίος φαίνεται να είναι κλειδί στη διερεύνηση πολλών υποθέσεων. Ως πολιτεία θα θέλαμε να τιμήσουμε τον παρατηρητή που έδωσε την πληροφορία καθώς και όλους τους πολίτες που συνεργάστηκαν σ’ αυτή την προσπάθεια. Φαίνεται ξεκάθαρα – και εδώ θα δώσω ιδιαίτερη βαρύτητα – ότι μπορούμε όλοι μαζί να συνδράμουμε στο έργο της Αστυνομίας για την εξιχνίαση υποθέσεων και την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας στον τόπο μας. Αυτό το γεγονός είναι αδιαμφισβήτητο και αποδεικνύεται ακόμη μια φορά από αυτή την περίπτωση, η οποία συγκίνησε όλο τον κυπριακό λαό.

Ερώτηση: Ποιά ήταν τελικά τα κίνητρα του δράστη;

Απάντηση: Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, φαίνεται ότι τα κίνητρά του ήταν τα λύτρα. Νομίζω ότι όλοι οφείλουμε να σεβαστούμε κυρίως τα παιδιά και την οικογένεια και ν’ αφήσουμε να αφεθούν οι συνειρμοί που είχαν γίνει πριν από τη σύλληψη, να παραμεριστούν και να σταθούμε σ’ αυτά που αποτελούν και ευρήματα της Αστυνομίας. Υπάρχουν συνειρμοί που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην οικογένεια και στα παιδιά. Πρέπει λοιπόν να προσέξουμε το πώς ουσιαστικά στηρίζουμε αυτά τα παιδιά: τα δύο παιδιά, την οικογένειά τους και τα παιδιά του σχολείου. Πραγματικά φαίνεται ξεκάθαρα και από το σοκ που είχαν ότι τους έχουν προκληθεί τραύματα και πρέπει ως πολιτεία να συνδράμουμε για να μπορέσουν να τα ξεπεράσουν. Και το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Υγείας έχουν προσφέρει τις απαραίτητες υπηρεσίες. Νομίζω δεν έχει νόημα να αναφέρουμε περισσότερα για το κίνητρο. Έγιναν τόσοι πολλοί συνειρμοί καθ’ όλη τη διάρκεια της υπόθεσης. Αν υπάρχει κάτι άλλο, η Αστυνομία θα ενημερώσει.

Η Κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της και την απόφασή της να επενδύσει σημαντικά στα θέματα ασφάλειας και υγείας στα σχολεία. Το Υπουργείο Παιδείας θα συζητήσει αυτά τα θέματα και με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Εκείνο όμως που χρειάζεται να επικρατήσει είναι μια νηφαλιότητα γύρω από το θέμα. Μέχρι τώρα ξέρουμε μόνο για απαγωγές που γίνονταν από τον ένα γονιό λόγω προβλημάτων που είχαν μεταξύ τους οι γονείς. Δεν είχαμε τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Εκείνο που οφείλουμε να κάνουμε σε κάθε περίπτωση όταν θέλουμε να πάρουμε κάποια μέτρα ασφάλειας, πρέπει να αξιολογούμε και τους κινδύνους που υπάρχουν στα πλαίσια της επικινδυνότητας που είναι υπαρκτή. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε σχολεία που είναι «φρούρια» και μπορεί ν’ αλλάξουν το χαρακτήρα του σχολείου μπορεί να γίνει. Είναι όμως αυτό που χρειάζεται η κοινωνία και το σχολείο μας; Κάποτε λεγόταν ότι έπρεπε να τοποθετηθούν κάγκελα γύρω από τα σχολεία και κάποιοι έλεγαν «μα θα μετατρέψουμε τα σχολεία σε φυλακές;» Το ερώτημά όμως παραμένει. Αυτά είναι θέματα που θα συζητηθούν στο πλαίσιο του διαλόγου που θα γίνει όπως έχω πει προηγουμένως. Ο κόσμος στην αγωνία του λέει διάφορα. Πρέπει όμως το θέμα να το δούμε με μια νηφαλιότητα.

Ερώτηση: Τον περασμένο Μάρτιο είχε γίνει καταγγελία για αγνώστους που προσέγγιζαν παιδιά στα σχολεία κλπ. Έχετε κάτι υπόψη;

Απάντηση: Δεν έχω υπόψη κάτι τέτοιο. Το περιστατικό που έχουμε όμως μπροστά μας έδωσε πολλά μηνύματα που χρειάζεται να αξιολογήσουμε σωστά ο καθένας για να ληφθούν οι αποφάσεις που είναι αναγκαίες να ληφθούν. Για το περιστατικό που μου λέτε δεν έχω κάτι υπόψη.»

(NN/ΑΧ/EI)