Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-12-2023 09:52

Χαιρετισμός της Υπουργού Υγείας δρος Πόπης Κανάρη στα εγκαίνια της φιλανθρωπικής έκθεσης φωτογραφίας που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», χθες

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για τα εγκαίνια της φιλανθρωπικής έκθεσης φωτογραφίας «Διαδρομές», που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ».

Η καταξιωμένη φωτογράφος κα Ευφροσύνη Γεωργίου, μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας, επιχειρεί να μας οδηγήσει σε διαδρομές που η ίδια επέλεξε και αγάπησε. Μας μεταφέρει τις εμπειρίες της και μοιράζεται μαζί μας συναισθήματα, μεταφέροντας δημιουργικά εικόνες σε φωτογραφικό χαρτί. Πέρα όμως από αυτό, επέλεξε να εκθέσει τα έργα της για ένα φιλανθρωπικό σκοπό, πράξη που δείχνει την αγάπη της όχι μόνο για τη φωτογραφία αλλά και για τον άνθρωπο.

Η Ευφροσύνη Γεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα και από μικρή θυμάται να ασχολείται με τα χρώματα, τις φωτοσκιάσεις και τις γραμμές. Με το μπρίο, το μεράκι της και την αγάπη της για τη φωτογραφική τέχνη κατάφερε να ξεχωρίσει. Σήμερα θεωρείται μια πολύ επιτυχημένη και βραβευμένη φωτογράφος τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο μας.

Με την ψηφιακή τέχνη ξεκίνησε να ασχολείται εδώ και αρκετά χρόνια και, όπως λέει και η ίδια, αυτό που την ενέπνευσε ήταν η άρρηκτη σύνδεση της έκφρασης με τη φωτογραφία. Τα έργα της λιτά, απλά, με ξεκάθαρα μηνύματα, κοσμούν πολλές εκθέσεις και σπίτια.

Η σημερινή συλλογή της είναι εμπνευσμένη από την «οδύσσεια» που βιώνει ένας ασθενής όταν μεταβαίνει στο εξωτερικό για μεταμόσχευση, αναμένοντας έναν δότη να του χαρίσει το μέγιστο δώρο ζωής, προκειμένου να έχει συνέχεια η ζωή του. Εξου και ο συμβολικός τίτλος της σημερινής έκθεσης, «Διαδρομές».

Οι «διαδρομές» άλλωστε της κας Ευφροσύνης Γεωργίου στη φωτογραφική τέχνη αντικατοπτρίζουν την ποιότητα όχι μόνο του χαρακτήρα της αλλά και την αγάπη της για τον συνάνθρωπό της. Σκοπός αυτής της έκθεσης είναι να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας, τους ασθενείς, τους λιγότερο τυχερούς σε θέματα υγείας.

 Φίλες και φίλοι,

Ο Σύνδεσμος Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» είναι ο πρώτος σύνδεσμος ασθενών με ηπατολογικά προβλήματα στην Κύπρο. Από το 2015 έχει θέσει ως στόχο του την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το αυξανόμενο πρόβλημα των ηπατίτιδων καθώς επίσης και την προάσπιση των δικαιωμάτων των χρόνιων πασχόντων ασθενών και, ιδιαίτερα, την ευκολότερη πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις, φαρμακευτική αγωγή αλλά και την ψυχολογική τους στήριξη.

Η διοργάνωση αυτής της ξεχωριστής έκθεσης δημιουργικής φωτογραφίας, καθώς και άλλων φιλανθρωπικών εκδηλώσεων, θα βοηθήσει στην ενίσχυση των ασθενών με ηπατικές διαταραχές. Όπως όλοι γνωρίζουμε η βοήθεια σε διάφορους τομείς που προσφέρουν οι οργανωμένοι σύνδεσμοι των ασθενών είναι σημαντική για τους πάσχοντες συνανθρώπους μας και συμβάλλει στην προσπάθεια του κράτους για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού για τον Κύπριο ασθενή.

Το Υπουργείο Υγείας και εγώ προσωπικά είμαστε πάντα στο πλευρό των ασθενών και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που έχουν ως στόχο τη βοήθεια προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας αλλά και την πρόληψη ασθενειών.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι προσπάθειές μας για τη δημιουργία Ηπατολογικής Κλινικής, προσπάθεια η οποία προσδοκούμε πως θα έχει ευτυχή κατάληξη το συντομότερο δυνατό. Είμαστε σε διαρκή επαφή με τα νοσηλευτήρια King΄s College και Royal Free London, τα οποία επισκέφθηκα τον περασμένο Οκτώβριο, και θεωρώ πως εντός του προσεχούς διαστήματος θα έχουμε ευχάριστα νέα.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον Σύνδεσμο Ασθενών και Φίλων Ήπατος γι’ αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία και την κα Ευφροσύνη Γεωργίου για την ευγενική προσφορά της. Εύχομαι σε όλους μια όμορφη περιήγηση στον κόσμο της φωτογραφικής τέχνης.

(ΔΚ/ΝΖ)