Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-09-2018 17:31

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να χαιρετήσω σήμερα την ετήσια Γενική Συνέλευση του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου. Ενός διαχρονικού εταίρου του Υπουργείου σε όλες τις προσπάθειες για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε φλέγοντα θέματα Δημόσιας Υγείας, όπως ο καρκίνος.

Ο καρκίνος αποτελεί στην εποχή μας μάστιγα που σκοτώνει, αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα, ένα στους τρεις Ευρωπαίους πολίτες. Στον τόπο μας, περίπου 3,500 συμπολίτες μας πάσχουν από κάποιας μορφής καρκίνου, που τους επηρεάζει σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο. Μια πάθηση με πολλαπλές επιπτώσεις στην κοινωνία, αλλά και την οικονομία μιας χώρας, ο καρκίνος αντιμετωπίζεται ως ζήτημα Δημόσιας Υγείας.

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος και εξέλιξη σε σχέση με τη θεραπεία, βελτιώνοντας αισθητά την ποιότητα και τον χρόνο επιβίωσης των ασθενών, ωστόσο ο μέσος όρος επιβίωσης των αντρών πανευρωπαϊκά (για όλους τους καρκίνους σε 5 χρόνια) είναι 45% και για τις γυναίκες 56%.

Για το Υπουργείο Υγείας, το θέμα αποτελεί προτεραιότητα. Η αυξητική τάση στα περιστατικά καρκίνων που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια κατέστησε επιτακτική την ανάγκη για ανάπτυξη Εθνικής Στρατηγικής για τον Καρκίνο. Μέσα από τη Στρατηγική πετύχαμε, ανάμεσα σε άλλα, να προωθήσουμε και να εφαρμόσουμε προγράμματα πρόληψης, να ολοκληρώσουμε το Κέντρο Μαστού και να θέσουμε τις βάσεις για την ανακουφιστική φροντίδα.

Αναγνωρίζοντας πως η αντιμετώπιση του καρκίνου πρέπει να είναι ολιστική και πολύπλευρη, προχωρήσαμε στη σύσταση, με Υπουργική απόφαση, του Συμβουλίου Ογκολογίας, υπό την προεδρία του αγαπητού Αδάμου. Με τη θεσμοθέτηση του Συμβουλίου στοχεύουμε στην δημιουργία ομάδων ειδικών που θα εξετάζει το κάθε περιστατικό σφαιρικά και θα αποφασίζει συλλογικά για τη θεραπεία που χρειάζεται κάθε ασθενής. Η επιτυχία του Συμβουλίου είναι κομβικής σημασίας, αλλά δεν έχω αμφιβολία ότι όλα τα μέλη του είναι στοχοπροσηλωμένα και δεσμευμένα στο έργο που τους ανατέθηκε.

Επιπρόσθετα, προωθήσαμε και αναπτύξαμε συνεργασία με το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, στην Λεμεσό, τερματίζοντας την πολυετή ταλαιπωρία των καρκινοπαθών συμπολιτών μας που διαμένουν στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Αξιοποιώντας ένα σύγχρονο και αναβαθμισμένο Κέντρο, εκπληρώθηκε ένα πάγιο αίτημα προς όφελος των ασθενών.

Αγαπητοί φίλοι,

Έχουν γίνει πολλά, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης, αν και είναι αποδεκτό από όλους πως ακόμα χρειάζεται να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα. Περισσότερο δε, οφείλουμε να αναλάβουμε δράση για ενίσχυση της ψυχο-σωματικής κατάστασης των καρκινοπαθών, βοηθώντας την επανένταξή τους μετά την αποθεραπεία τους.

Και είναι εδώ που ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο, αφού προσφέρει στη χώρα μας και στους πάσχοντες συνανθρώπους μας το Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας και Επανένταξης «Αροδαφνούσα», το μοναδικό στο είδος του Κέντρο στην Κύπρο. Η Αροδαφνούσα είναι σήμερα ένα σύγχρονο αναρρωτήριο που πέραν από ανακουφιστική φροντίδα προσφέρει διάφορα προγράμματα επανένταξης. Τα πλεονεκτήματα αυτής της φροντίδας είναι εκπληκτικά, καθώς είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι προσφέρουν εκτός από ποιότητα και παράταση ζωής.

Με μεγάλη συγκίνηση, πληροφορήθηκα πως έχουν ήδη δρομολογηθεί οι εργασίες για επέκταση του Κέντρου με 25 επιπλέον κλίνες, μετά από την ανιδιοτελή προσφορά συνανθρώπου μας προς το Κέντρο «Αροδαφνούσα». Θα ήθελα με την ευκαιρία να μεταφέρω στον δωρητή την απέραντη ευγνωμοσύνη του κράτους, για το μεγαλείο ψυχής του.

Αγαπητά μέλη του Αντικαρκινικού Συνδέσμου,

Η σημερινή μου παρουσία στη Γενική σας Συνέλευση υποδηλώνει την επιθυμία μου για συνέχιση και εντατικοποίηση της ήδη πολύ στενής μας συνεργασίας. Είμαι απόλυτα βέβαιος πως ο Σύνδεσμος, μένοντας πιστός στον ρόλο που ανέλαβε από ιδρύσεώς του, θα εξακολουθήσει να είναι καταλύτης τόσο στην επικαιροποίηση και την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του καρκίνου, όσο και σε οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες θα αναπτυχθούν.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της Γενικής σας Συνέλευσης. Σας ευχαριστώ.

 (ΜΚΥ/ΕΙ)