Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-12-2023 16:36

Δηλώσεις της Υπουργού Υγείας για θέματα της επικαιρότητας

Δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης σε καμία περίπτωση ούτε να βάλει χέρι στο ταμείο του Γενικού Συστήματος Υγείας αλλά ούτε και να αποκόψει κονδύλια από τον τομέα της υγείας ξεκαθάρισε σε δηλώσεις της η Υπουργός Υγείας δρ Πόπη Κανάρη, κληθείσα να σχολιάσει τα όσα αναφέρθηκαν στη χθεσινή διάσκεψη Τύπου που παραχώρησε η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ).

Η Υπουργός Υγείας υπέδειξε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης κάλεσε ήδη δύο φορές και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) σε συναντήσεις, ώστε να δουν τι χρειάζεται να βελτιωθεί, αφού στόχος της κυβέρνησης είναι τα ποιοτικά κριτήρια στο σύστημα της υγείας. H δρ Κανάρη πρόσθεσε: «Η θέληση της Κυβέρνησης δεν είναι να αποκόψει τίποτα από τα χρήματα του ΓεΣΥ. Αυτό εξάλλου φαίνεται και από τον προϋπολογισμό που καταθέσαμε για το 2024, ο οποίος είναι αυξημένος κατά 14%. Κάποια κονδύλια που δεν συμπεριλήφθηκαν στον προϋπολογισμό αφορούν ζητήματα που τώρα κληθήκαμε να διαχειριστούμε και θα ενταχθούν στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό».

H κα Υπουργός ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να οριστεί συνάντηση του ΟΑΥ με τους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας για συζήτηση του θέματος. Το Υπουργείο, είπε, πιστεύει ότι υπάρχουν ανάγκες στον ΟΑΥ για προσωπικό.

Κληθείσα να σχολιάσει την έξαρση των ιώσεων και την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους οι οποίοι διαμένουν σε στέγες ευγηρίας, η Υπουργός Υγείας ανέφερε πως ήδη λαμβάνονται μέτρα.

Ειδικότερα για τις στέγες ευγηρίας, η κα Υπουργός ανέφερε: «Πολλοί ηλικιωμένοι δεν εμβολιάζονται διότι δεν συναινούν οι δικοί τους να εμβολιαστούν», παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο έστειλε κινητές μονάδες εμβολιασμού. «Σήμερα έχουμε έναν αριθμό γύρω στους 75 ασθενείς σύνολο και αυτό μας ανησυχεί», είπε η δρ Κανάρη.

Σε ό,τι αφορά στη λήψη μέτρων σε στέγες ευγηρίας, η Υπουργός Υγείας είπε ότι θα δοθούν μάσκες και τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού τόσο στο προσωπικό όσο και στους επισκέπτες, ενώ θα συνεχιστούν και οι προσπάθειες για εμβολιασμό, «διότι ίσως να έχουμε περισσότερη αύξηση περιστατικών και ασθενών στη συνέχεια. Πρέπει να πειστεί ο κόσμος ότι το εμβόλιο προστατεύει. Μπορεί να προσβληθούν από κορωνοϊό, αλλά τα συμπτώματα θα είναι πολύ πιο ήπια μετά τον εμβολιασμό», είπε.

(ΑΦ/ΓΣ)