03-01-2024 11:23
Επικήδειος λόγος της Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων στην κηδεία της γηραιότερης εγκλωβισμένης του Κορμακίτη, Χριστίνας Φοραδάρη
H γηραιότερη εγκλωβισμένη του χωριού Κορμακίτη, Χριστίνα Φοραδάρη, απεβίωσε την Κυριακή, 01 Ιανουαρίου 2024, σε ηλικία 103 ετών. Η κηδεία της τελέστηκε το πρωί στον Συγκαθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου στον Κορμακίτη. Συγγενείς, φίλοι και συγχωριανοί αποχαιρέτησαν τη Χριστίνα Φοραδάρη, η οποία γεννήθηκε και έζησε στον Κορμακίτη, αλλά απεβίωσε μακριά από το αγαπημένο της χωριό, στο Ίδρυμα Άγιος Αντώνιος.
Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη παρέστη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων κα Άννα Αριστοτέλους, η οποία στον επικήδειό της λόγο εξέφρασε τη συγκίνηση, τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη της, αποχαιρετώντας μια γυναίκα σύμβολο για τον Κορμακίτη, μια εμβληματική προσωπικότητα του κατεχόμενου Μαρωνίτικου χωριού. Όπως ανέφερε η κα Αριστοτέλους, τους τελευταίους επτά μήνες της ζωής της η Χριστίνα Φοραδάρη δεν μπορούσε να μιλήσει, μα στο άκουσμα του ονόματος του χωριού της ξεσπούσε σε κλάματα, δείχνοντας σε όλους τα βαθιά αισθήματα αγάπης που έτρεφε για τον τόπο της, για τον τόπο που γεννήθηκε, μεγάλωσε και έκανε τη δική της οικογένεια. Τόπο, συνέχισε η κα Αριστοτέλους, που παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, δεν εγκατέλειψε ποτέ.
Αναφερόμενη στη ζωή της Χριστίνας Φοραδάρη, η κα Αριστοτέλους επεσήμανε ότι γεννήθηκε το 1922 και έζησε ένα ολόκληρο αιώνα στον Κορμακίτη. «Στο χωριό που τόσο αγαπούσε. Στο χωριό που έζησε τα παιδικά της χρόνια, που μεγάλωσε, που στη συνέχεια παντρεύτηκε και έκανε τη δική της οικογένεια, που για να τη μεγαλώσει εργαζόταν στα χωράφια», συνέχισε.
Πρόσθεσε ότι μετά την τουρκική εισβολή παρέμεινε στον τόπο της, ήθελε να συνεχίσει να ζει εκεί παρά τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπιζε τόσο η ίδια όσο και η οικογένεια της, καθώς και όλοι οι εγκλωβισμένοι μας, που όλα αυτά τα χρόνια με τις θυσίες τους κρατούν ζωντανά τα Μαρωνίτικα χωριά μας. «Έμαθε στα παιδιά, στα εγγόνια και στα δισέγγονά της τι σημαίνει να αγαπάς τις ρίζες σου, τον τόπο σου, κάθε στενό του χωριού σου, εκεί όπου έπαιζες σαν παιδί, που ονειρεύτηκες, που έζησες ολόκληρη τη ζωή σου», ανέφερε η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων, σημειώνοντας ότι εκεί ήθελε να αφήσει την τελευταία της πνοή η Χριστίνα Φοραδάρη. Στον Κορμακίτη μας.
Εξήγησε ότι η επιθυμία της αυτή δεν κατέστη δυνατή λόγω απουσίας στέγης για φροντίδα ηλικιωμένων στο κατεχόμενο χωριό, η οποία ανάγκασε την οικογένειά της να τη μεταφέρει στις ελεύθερες περιοχές και στο ίδρυμα Άγιος Αντώνιος, όπου έζησε τους τελευταίους επτά μήνες της ζωής της.
Όπως είπε η κα Αριστοτέλους, στο ίδρυμα Άγιος Αντώνιος είχε την τιμή να γνωρίσει αυτή τη γυναίκα σύμβολο, που στο πρόσωπό της αποτυπωνόταν η ιστορία του Κορμακίτη.
«Σε αυτή τη γυναίκα δίνουμε την υπόσχεση πως θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για δημιουργία Στέγης Ηλικιωμένων στον Κορμακίτη, ώστε οι εγκλωβισμένοι μας να παραμένουν στον τόπο τους. Αυτό θέλουν. Αυτό ήθελε και η Χριστίνα» συνέχισε η κα Αριστοτέλους.
Καταλήγοντας, η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος είχε επισκεφθεί τη Χριστίνα Φοραδάρη, στηρίζει εμπράκτως τους εγκλωβισμένους μας, ότι έχουν γίνει αρκετά, αλλά θα γίνουν ακόμη περισσότερα για τους εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες που εδώ και 49 χρόνια κρατούν ζωντανά τα Μαρωνίτικα χωριά μας.
Η κα Αριστοτέλους κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας.
(ΡΜ/ΝΖ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα