Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-09-2018 14:29

Συμμετοχή Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού στο ετήσιο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιτρόπων για Παιδιά

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κα Λήδα Κουρσουμπά συμμετείχε στις εργασίες του 22ου ετήσιου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιτρόπων για Παιδιά (European Network of Ombudspersons for Children-ENOC), που πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου 2018, καθώς και στη Γενική Συνέλευση του Δικτύου που διεξήχθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου, στο Παρίσι. Το θέμα του φετινού Συνεδρίου ήταν «Η ψυχική υγεία των παιδιών: Ευημερία και Δικαιώματα των Παιδιών» (“Children’s Mental Health: Well-being and children’s rights”).

Στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου η Επίτροπος παρουσίασε στους ομολόγους της το πλάνο της εκστρατείας που οργανώνει,  για τα 10 χρόνια λειτουργίας του θεσμού της Επιτρόπου στην Κύπρο, με τίτλο «Συμμετέχω ενεργά στην προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού».

Η συμμετοχή στις εργασίες του Συνεδρίου παιδιών μελών των Ομάδων Εφήβων Συμβούλων Επιτρόπων για το Παιδί (ΟΕΣ) είναι ένα παράδειγμα καλής πρακτικής εφαρμογής του δικαιώματος των παιδιών στη συμμετοχή που εφαρμόζεται από το ENOC τα τελευταία χρόνια. Ανάμεσα στα οκτώ παιδιά που συμμετείχαν στο φετινό συνέδριο ήταν και η Νικολέττα Οράτιου, μέλος της ΟΕΣ της Κύπριας Επιτρόπου. Τα παιδιά κατέθεσαν τις απόψεις, διαπιστώσεις και εισηγήσεις τους, ενώ στο τέλος των εργασιών του Συνεδρίου, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από τη συμμετοχή τους σε αυτό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, «(το συνέδριο) ήταν πραγματικά αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας. Δεν ήμασταν παιδιά και δεν ήταν ενήλικες».

Τα παιδιά είχαν προετοιμαστεί για τη συμμετοχή τους στο Συνέδριο και κατέγραψαν τις απόψεις τους κατά τη διάρκεια του ΕΝΥΑ Forum (Δίκτυο Ομάδων Εφήβων Συμβούλων των Επιτρόπων για το Παιδί) που προηγήθηκε, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 28-29 Ιουνίου 2018 στη Βαρκελώνη. Οι έφηβοι τόνισαν ιδιαίτερα την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για τα θέματα της ψυχικής υγείας των παιδιών, ούτως ώστε να μην θεωρείται ταμπού η επίσκεψη ενός παιδιού σε ειδικό. Στις περιπτώσεις που ένα παιδί χρειάζεται να νοσηλευτεί, θα πρέπει οι δομές που παρέχονται από το κράτος να είναι φιλικές προς τα παιδιά, ενσωματωμένες μέσα στην κοινότητα και στελεχωμένες με έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό. Τα σχολεία, υποστηρίζουν τα παιδιά, έχουν υποχρέωση να δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου το κάθε παιδί θα μπορεί να αναπτύξει στο μέγιστο την προσωπικότητά του, τα ταλέντα και τις ικανότητές του, αλλά και ταυτόχρονα οι εκπαιδευτικοί να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται στις δυσκολίες της ψυχικής υγείας των παιδιών.

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου, υιοθετήθηκε Επίσημη Δήλωση για το θέμα της Ψυχικής Υγείας των παιδιών στην Ευρώπη, με ξεκάθαρο μήνυμα προς τα κράτη μέλη για την υποχρέωσή τους να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση του δικαιώματος των παιδιών να απολαμβάνουν το καλύτερο δυνατό επίπεδο ψυχικής υγείας. Oι Ευρωπαίοι Επίτροποι υιοθέτησαν, παράλληλα, δύο άλλες Επίσημες Δηλώσεις σχετικά με τις Διακρατικές Υιοθεσίες, καθώς και για την Εκπαίδευση των Παιδιών που Μετακινούνται.

ENOC

Το ΕΝΟC σήμερα αριθμεί 42 μέλη-ανεξάρτητους εθνικούς οργανισμούς για τα δικαιώματα των παιδιών (Independent Children’s Rights Institutions-ICRIs) από 34 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στόχος του ΕΝΟC είναι η προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, όπως αυτά διασφαλίζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (United Nations Convention on the Rights of the Child-UNCRC). Λειτουργεί ως Δίκτυο για ανταλλαγή πληροφοριών και επαγγελματική υποστήριξη μεταξύ των μελών του, προωθεί τον σχεδιασμό στρατηγικών για την καλύτερη εφαρμογή της UNCRC, υποστηρίζει την ίδρυση νέων ICRIs, προσφέροντας στήριξη σε τέτοιες πρωτοβουλίες και, τέλος, ενθαρρύνει την επαφή και αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των διαφόρων ICRIs και δικτύων από όλο τον κόσμο. Η Κύπρια Επίτροπος κα Λήδα Κουρσουμπά, διετέλεσε πρόεδρος του ENOC κατά την περίοδο 2012-2013.

(ΜΓ/ΕΙ)