Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-01-2024 15:02

Η Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Υπουργείου Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας είναι ο νέος Εθνικός Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου «ReferNet» στην Κύπρο για την περίοδο 2024-2027

Μετά από προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού από το «Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης» (Cedefop), η Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΔΜΤΕΕΚ) του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας έχει οριστεί ως ο Εθνικός Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου «ReferNet» στην Κύπρο για την περίοδο 2024-2027.

Το «ReferNet» δημιουργήθηκε από το Cedefop τo 2002 ως το ευρωπαϊκό δίκτυο αναφοράς και εμπειρογνωμοσύνης για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τα εθνικά συστήματα και τις πολιτικές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ) στα κράτη μέλη της Ευρωπαικής ‘Ενωσης (ΕΕ), την Ισλανδία και τη Νορβηγία. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε εθνικός Συντονιστής είναι ένας βασικός οργανισμός που εμπλέκεται στην ΕΕΚ στη χώρα που εκπροσωπεί. Ως εκ τούτου, όλοι οι Συντονιστές είναι σε θέση να προσφέρουν πληροφορίες από πρώτο χέρι για τον ρόλο, τον σκοπό, τη διακυβέρνηση και τη δομή της ΕΕΚ, πληροφορίες για τις εξελίξεις και τάσεις στις πολιτικές ΕΕΚ, καθώς και εις βάθος ανάλυση του τρόπου με τον οποίο κάθε χώρα προχωρά στην εφαρμογή της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής.

Ο συντονισμός, η διαχείριση και προώθηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου «ReferNet» στην Κύπρο διαλαμβάνει την ετοιμασία εκθέσεων για τις πολιτικές ΕΕΚ στην Κύπρο, την ετοιμασία μονογραφίας του εθνικού συστήματος ΕΕΚ, τη διάχυση και προώθηση των δραστηριοτήτων του «ReferNet» στην Κύπρο και τη διαχείριση της Κοινοπραξίας «ReferNet» Κύπρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ανάγεται χρονικά στο 2002 και στη διαδικασία της Κοπεγχάγης. Με την πάροδο των ετών ενισχύθηκε περαιτέρω, τόσο με το ανακοινωθέν της Μπριζ όσο και με τα συμπεράσματα της Ρίγας. Ταυτόχρονα, η ΕΕΚ έχει προσδιοριστεί ως τομέας προτεραιότητας για τη συνεργασία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης για την περίοδο 2021-2030.

Η ΔΜΤΕΕΚ αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Εθνικού Συντονιστή του Ευρωπαϊκού Δικτύου «ReferNet» στην Κύπρο, στοχεύοντας να συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την ΕΕΚ.

(ΙΠ/ΜΣ/ΕΑθ)