Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-01-2024 12:33

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων συμμετείχε στη Συνάντηση Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη βελγική πόλη Ναμούρ

Ολοκληρώθηκαν χθες στη βελγική πόλη Ναμούρ οι εργασίες της Συνάντησης των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC), η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τρέχουσας βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χάρης Γεωργιάδης.

Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του θέματος της διεύρυνσης της ΕΕ, ο κ. Γεωργιάδης  ανέφερε ότι παρά τα μειονεκτήματα της ΕΕ, η Ένωση παραμένει το πιο επιτυχημένο παράδειγμα συνένωσης δημοκρατικών κρατών. Θα είναι τεράστιο επίτευγμα, όπως επισήμανε, εάν η Ένωση ολοκληρωθεί μέσω της διεύρυνση προς χώρες οι οποίες επιθυμούν να ενταχθούν, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η δημοκρατία και οι θεμελιώδεις αρχές και αξίες της ΕΕ θα παραμείνουν η ραχοκοκαλιά της διεύρυνσης και των εξωτερικών της σχέσεων. Δεν μπορεί να υπάρξει κανένας συμβιβασμός, όπως υπογράμμισε, όταν αναφερόμαστε σε σχέσεις με ανελεύθερα, αντιδημοκρατικά και απολυταρχικά καθεστώτα. Δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός με την επιθετικότητα του Πούτιν ή τη φανατική ισλαμιστική τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή, ή με άλλα καθεστώτα που ισχυρίζονται ότι είναι εταίροι της Ένωσης, αλλά στην ουσία οδεύουν προς τον αυταρχισμό, χωρίς κανένα σεβασμό προς τους γείτονες ή τον λαό τους.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης ο κ. Γεωργιάδης πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλικής Γερουσίας, κ. Jean-François Rapin. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν το Κυπριακό, το μεταναστευτικό και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Γεωργιάδης ενημέρωσε για τις τουρκικές προκλήσεις στη θάλασσα και κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός και επισήμανε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στο θέμα της παράτυπης μετανάστευσης, απευθύνοντας παράλληλα πρόσκληση προς τη γαλλική αντιπροσωπία να επισκεφτεί την Κύπρο.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)